Connect with us

Kultura

ZA ŽIVOTNO DJELO: Petar Božović dobitnik nagrade Dobričin prsten

Published

on

Foto: V.Danilov

Istaknuti glumac Petar Božović danas je primio prestižnu glumačku nagradu „Dobričin prsten” kao njen 33. laureat na svečanosti u holu scene „Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu.

Božović je 33. dobitnik Dobričinog prstena, a zvanično mu je tu nagradu, koju je predsjednik udruženja dramskih umjetnika Vojislav Voja Brajović naziva ordenom, uručila koleginica sa klase i bivša laureatkinja Svetlana Bojković.

Obrazlažući odluku žirija, koji je ove godine razmatrao 13 kandidata za najviše priznanje Udruženja dramskih umjetnika, njegova predsjednica Vida Ognjenović navela je da je Božovića na svečano uručenje, uz rodbinu i prijatelje, dopratilo više od 200 odigranih uloga.

„Ljuba Tadić je uvijek pričao – „Kad glumac ima nešto da kaže, on odmah kaže – Ja”. Tako ću i ja reći danas – Ja i Svetlana Bojković igrali smo davno u komadu „Đido” Janka Veselinovića”, prisjetio se svojih početaka laureat „Dobričinog prstena”.

Zatim se nadovezao na to kako je čuveni glumac (Milivoj Popović) Mavid pričao da je znao da se nakon predstave presvuče, napusti pozorište i dođe do spomenika, a da aplauz još uvijek traje.

„Evo i ja, pošto sam igrao dosta značajnih uloga u Narodnom pozorištu, izađem iz pozorišta, prođem pored spomenika, i tek oko Terazija čujem kako jenjava aplauz“, ispričao je Božović, što su prijatelji i kolege propratili aplauzom.

1 Comment

1 Komentar

  1. Iskreni glumci

    28.02.2021. at 16:04

    Pored pozorišnih uloga, bili smo svjedoci Božovićevih odvratnih šovinističkih lično izabranih “uloga”, a meta je bila Crna Gora i mi u njoj

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije