Connect with us

Magazin

DOK SU SRUŠENI MNOGI AMERIČKI SNOVI: Roki živi vječno, inspiracija za upornost

Published

on

Vjerujete li da je Amerika zemlja beskrajnih mogućnosti? I da udaranje u mesne polutke u hladnjači može biti put do titule bokserskog prvaka u teškoj kategoriji? Nekada davno, prije 45 godina, Roki Balboa je uspio i postao sinonim za američki san.

Kako vrijeme prolazi, neki filmovi s liste klasika ne blijede, već dobijaju novu dimenziju. Silvester Stalone kao Roki Balboa 1976. godine je postavio definiciju američkog sna. Ona glasi da ukoliko daš sve od sebe, ostvarićeš sve svoje snove.

Dok Amerika posljednjih dana gubi globalno povjerenje u snagu nacije, vladavinu prava i demokratiju, film “Roki” slavi četrdeset i pet godina i podsjeća nas na bezvremensku priču o običnom čovjeku koji do vrha stiže u znoju, podižući američku zastavu krvavim šakama.

Rocki je anonimni bokser iz Philadelphije, čija se karijera nije razvila u željenom pravcu. Mišiće koristi tako da za život zarađuje utjerivanjem dugova.

Njegov bivši trener Miki je uvjeren da se u Balboi krije neostvareni potencijal. Neobrazovani bokser iz Filadelphije jednog će dana dobiti jedinstvenu životnu priliku. Takmičiće se u teškoj kateogriji, nakon što aktuelni prvak svijeta, ponudi borbu za naslov prvaka nepoznatom bokseru, Pod budnim okom starog trenera, Rocky započinje pripreme za veliki meč. Osim u teretanu, vježba čak i u klaonici, gdje radi njegov prijatelj, koji mu dozvoljava da vježba udarce na svinjskim polutkama.

Stalone, koji potpisuje scenario, film je napisao inspirisan mečom Muhameda Alija i Čaka Vepnera. Bila je to borba u kojoj je Ali pobijedio u petnaestoj rundi tehničkim nokautom.

Stallone je tako pokazao sve svoje adute ispred i iza kamere, pa je anonimni glumac preko noći došao na naslovnice svih magazina i vinuo se u sam vrh Holivuda. “Roki” je zauvijek obilježio njegovu karijeru.

Film je prepun scena koje su ušle u filmsku istoriju, poput one u kojoj Roki trči stepenicama muzeja umjetnosti u Filadelphiji, dok je soundtrack postao himna anonimnih sportista širom svijeta, koji potajno žude za čudesnim uspjesima na velikim takmičenjima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije