Connect with us

Magazin

NAJPAMETNIJA OSOBA NA SVIJETU: Samo sam htjela biti obična

Published

on

Pamet se danas uglavnom vezuje za imena poput Ilona Maska i pokojnog Stiva Džobsa, ali najveći IQ ima žena koja je malo poznata javnosti, a njeno ime je Merilin vos Savant.

Merilin ima 76 godina, rođena je u Misuriju, a njeni roditelji su emigrirali iz Njemačke i Italije. Djetinjstvo joj je bilo bez trzavica i baš ništa nije ukazivalo na to da će biti drugačija.

Prvi put njen IQ je izmjeren kad je imala deset godina i zaključak je bio da je mentalno na nivou 22-godišnjakinje, a skor je bio 228. Poređenja radi, prosječan IQ običnog čovjeka je između 85 i 115.

Iako se ispostavilo da je djevojčicin mozak izuzetan, roditelji su odlučili da sakriju tu informaciju od javnosti jer su htjeli da ima normalno djetinjstvo.

Kad je došlo vrijeme da upiše fakultet, dosadio joj je poslije dvije godine. Počela je da gradi karijeru u svijetu nekretnina i na berzi. Velika strast bilo joj je pisanje. Ono što je zaradila od svojih investicija je odvajala na stranu da bi mogla da postane pisac. Pisala je kratke priče pod pseudonimom jer nije željela da dospe u žižu.

Godina 1988. mijenja njen život. Merilinin IQ od 228 je dospio u Ginisovu knjigu rekorda i odjednom je postala poznata.

Intervjui i televizijske emisije su postali sastavni dio njenog života, ali to nije uticalo na nju. Širokoj publici je postala zanimljiva tek pošto je njen lik dospio u Simpsonove 1999.

Život supruge, majke i uspješne kolumnistkinje je za Merilin tekao normalno. Udala se hirurga koji je razvio mehaničko artificijalno ljudsko srce. Oni koji su pratili njen put su joj prebacivali da je izabrala trivijalan život i zamjerali su joj što svoju inteligenciju nije iskoristila drugačije. Dobijala je poruke bijesnih ljudi i onih koji su spekulisali da možda i nije genijalna.

U jednom od intervjua koji je dala je rekla da je IQ samo sposobnost za korišćenje inteligencije i da ona nije digitron već normalno ljudsko biće.

“Svako ima sposobnost da bude bar jedan Ajnštajn”, rekla je.

Uprkos svemu Merilin misli da je bila na pravom putu.

“Društvo nam nudi tako puno toga. Mislim da ne činimo dovoljno da mu vratimo, ali mislim da svi nosimo društvenu odgovornost, imam je i ja. Za mene pisanje je odličan način da vratim ljudima ono što su oni meni dali”, izjavila je.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije