Connect with us

Magazin

OSLUŠNITE SEBE: Pet znakova da nam je potrebna promjena u ishrani

Published

on

Ilustracija Pixabay

Kako da prepoznamo znakove upozorenja koji ukazuju na to da nam ne prija način na koji se hranimo?

Svaki organizam je jedinstven. Zato se prilikom uvođenja nove prehrambene navike, čak i one koja u teoriji zvuči kao vrlo zdrav izbor, može desiti da jednostavno ne prija našem organizmu.

Iako nam je novu rutinu možda preporučio stručnjak – nutricionista, ili se prijateljica zaklinje da se odlično osjeća otkako je primenjuje, to ne znači da je podjednako korisna i za nas. Kako da prepoznamo znakove upozorenja?

Fizički se ne osjećate najbolje

Nemate dovoljno energije, pojavili su se problemi s varenjem, dolazi do naglih i nemotivisanih promena raspoloženja, teško vam je da se koncentrišete – uzrok ovih simptoma može biti ishrana. Često nismo ni svjesni da hrana u veoma značajnoj mjeri utiče na to da li tokom dana funkcionišemo optimalno i kako smo raspoloženi. Ako ste primetili da se često ne osećate baš sjajno, a nemate konkretan razlog za to, pokušajte da obratite pažnju na to šta, kada i u kojim uslovima jedete tokom dana. Vođenje dnevnika ishrane, a zatim konsultacija sa nutricionistom s kojim ćete analizirati svoje navike, mogu biti pravo rješenje.

Neprestano razmišljate o hrani

Normalno je da, kada uvedete novu naviku, dok se prilagođavate, često razmišljate o hrani. Ali, ukoliko nova navika ni posle nekog vremena ne postaje ustaljena rutina kojoj ne morate posvećivati posebnu pažnju – nešto nije u redu. Primjeri koji se često srijeću su sljedeći: pokušavate previše toga da promijenite odjednom; iz ishrane izabacujete čitave grupe namirnica; drastično ste smanjili porcije ili previše produžili razmake između dva obroka. Sve to može izazivati stres zbog pitanja “šta sljedeće smijem da jedem i hoću li to uspjeti da pripremim” ili pak nervozu usljed gladi.

Često gubite kontrolu i jedete previše.

Svi se ponekad prejedemo i to je sasvim normalno – ljudi smo. Međutim, ukoliko vam se često dešava da, kada počenete da jedete, ne možete da se zaustavite – to je znak da negdje nešto ozbiljno “škripi”. Najčešći uzrok gubitka kontrole je – ograničena ishrana. Faze prejedanja česte su kod osoba koje smanjuju unos kalorija, uvode određene stroge zabrane (na primer, potpuna eliminacija ugljenih-hidrata iz ishrane) ili su periodični post zasnovali na, za njih, predugačim periodima gladovanja.

Morate uvijek iznova da se vraćate “na pravi put”

Niste u stanju na duži period da se pridržavate pravila koja ste sami sebi postavili. Kad vas neko pita da li ste i dalje na “vašem režimu”, kažete da ste “malo izgubili kompas” pa trenutno niste, ali se baš od ponedjeljka ponovo vraćate “na pravi put”. Ako se svojih navika ne pridržavate i tokom praznika, godišnjih odmora, onda kada ste pretrpani poslom ili tokom vikenda – onda one ne podržavaju vaše prave potrebe. Važno je da nam način na koji se hranimo ne predstavlja opterećenje, već da čini da se osjećamo dobro i prijatno u svom telu.

O nekim namirnicama razmišljate kao o zabranjenim i osjećate krivicu kada ih pojedete

Tačno je da se hranimo da bismo unijeli nutrijente koji će nam dati energiju i činiti naš organizam vitalnim i zdravim. Ali – hrana je i mnogo više od toga! Jedemo i da bismo uživali, povezali se s drugim ljudima, osjetili toplinu i utjehu, a putem ishrane prenose se i različite tradicije i kultura zajednice kojoj pripadamo. Zato je veoma važno da izbjegnemo zamku da se osjećamo loše ukoliko pojedemo namirnicu ili obrok za koji znamo da nije zdrav. Ako primijetite da često osjećate krivicu, da se, na primjer, naprosto izvinjavate sebi kada prihvatite parče torte, preispitajte da li su vaše prehrambene navike previše ograničavajuće i pokušajte da pronađete uravnoteženiji pristup.

Jer, ishrana je važan dio života kojem treba da se radujemo, da uživamo u njemu, a koji, takođe, treba i da nas čini zdravim i raspoloženim. Naše prehrambene navike nipošto ne smiju biti nešto što “moramo” iako to ne volimo. Ako se trenutno tako osjećate, vrijeme je za promjenu – prije svega, načina razmišljanja.

Izvor: Ljepota i zdravlje

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije