Povežite se sa nama

Magazin

OTVORENO PISMO ZECKOM KRALJU MILANU: Neka nam je srećna Opština, a Dajbabe ćemo vratit’, ka’ Srbija Kosovo!

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crna Gora prolazi kroz veoma turbulentan društveno-politički period. Vlade padaju, društvo je zatrovano podjelama koje generišu političku nestabilnost, pa stoga nije ni čudo što je jedan istorijski događaj, kakav je dodjeljivanje statusa Opštine Zeti, nekako ostao u drugom planu.

U Službenom listu Crne Gore u srijedu je objavljen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o Glavnom gradu koje je donijela Skupština Crne Gore na sjednici 16. avgusta, čime je Zeta i zvanično dobila samostalnu opštinu.

Razlog što je ovaj istorijski događaj, zasigurno najvažniji još od izglasavanja državne nezavisnosti 21. maja 2006. godine, ostao u drugom planu su ne samo turbulencije koje potresaju društveno-političku scenu Crne Gore, već negodovanje onih koji bi trebalo da budu najsrećniji zbog toga što je Zeta konačno dobila status opštine.

Tu se prije svega misli na jednog od lidera DF-a i predsjednika Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića, u Mojanovićima poznatog kao ”kralj Milan”, koji smatra da je ”prema Zeti učinjna nepravda” i da joj pripada još teritorija prije svega istočni dio drevne kraljevine Dajbabe.

Na adresu portala Aktuelno stiglo je otvoreno pismo grupe građana Balabana, Botuna, Mahale, Kurila i zeCkog Bijelog Polja, u kome se apeluje na Kneževića da ipak prihvati veličanstvenu činjenicu da je Zeta samostalna i nezavisna Opština, i da zbog toga svi Zećani treba da budu srećni.

Otvoreno pismo grupe građana Balabana, Botuna, Mahale, Kurila i zeCkog Bijelog Polja, ovom prilikom prenosimo u cjelosti:

Poštovni gospodine, kralju Milane Kneževiću,

Ovijom putom vam se obraćamo kao ponosni građani nezavisne Zete da istaknemo prije svega, slaganje sa vašijom nezadovoljstvom što naša ponosna Opština nije dobila teritorije koje joj pripada'u. I znajte da smo spremni za Vas da damo i zadnji ljitar goriva u auto što imamo, da bi došli na barikade i blokrali putove dan i noć, da bi se ispravila istorijska nepravda kojom je od Zete ”iščupan” istočni dio katastarske opštine Dajbabe!

Za Dajbabe je svaki Zećanin spreman da pogine, i da znaš da će 20.000 Zećana, svi kao jedan, ponosno stati u odbranu teritorijalnog integriteta naše svete Opštine, baš kao što je, prema mitološkom predanju, u junu 1389. Miloš Obilić stao u odbranu Kosova.

Naša borba biće neprestana, jer je Bog i nebeska krv kosovskih junaka na strani ponosnih Zećana! Ali kralju Milane, Glavo Zete! Dok se ne izborimo za naš sveti cilj, dozvolite nam da budemo srećni što je Zeta konačno dobila status koji joj je uskraćivan od DPS-a više vjekova!

Znamo da smo sa dodjeljivanjem Opštine u Skupštinu prošli ”ka’ kroz plot”, ali dozvoljite nam da se, ovako izranjavani od demokratske borbe, radujemo, i da suvijom krapom, lozom i vinom zalijemo ovaj istorijski trijuNf!

U tom duhu mi Zećeni pripremilji smo spisak stvari koji Vi kao naš nezvanični, a uskoro i hirotonisani, duhovni i svjetovni lider, treba da uzmete u obzir kao prioritete buduće ZeCke Vlade!

– Kao prvo, Zeta je žuđela za Opštinom ka’ Novak Đoković da ga prihvate Crnogorci. On svoj san još nije dosanjao, ali zato mi jesmo, pa stoga treba na prvoj sjednici Vlade Zete, na kojoj će bit najstariji predstavnici svih sela, donijeti zakon kojim se jasno precizira teritorijalni integritet naše svete Opštine. S tim što će ”istočne Dajbabe” biti označene kao ”zeCko Kosovo”, u znak solidarnosti sa bratskom Srbijom i kao podsjetnik da saosjećamo sa njihovijom teritornijalnijom rasparčavanjem.

– Nijedan veliki naroT nije bez kulturne baštine, zato bi predložili da se ”Beg balabanski” prijavi UNESCO-u i da dobije status  nematerijlnog kulturnog nasljeđa Zete. Smatramo da bi tim potezom, osim što bi se digla nacionalna svijest svih mladih autohtonih Zećana, afirmilasala kulturna baština i viševjekovni civilizacijski doprinos koji su Zeta, posebno Balabani, dali svijetu.

– Kad smo već kod Balabana predlažemo da našeg Ljalja Bečića postavite za vječnog predsjednika Skupštine Opštine Zeta, da bi ga ta funkcija uvijek čekala kao utješna nagrada za gubitak bilo koje funCije u nama susjednoj državi Crnoj Gori.

– S obzirom da se u nedavnom razgovoru sa bivšijom premijerom Dritanom lijepo istakli da su naše pomidore i paprike ljepše od ovija na more, apelujemo na Vas da ti poljoprivredni proizvodi, sa kojijama se Zeta ponosi, budu zaštićeni geografskijom porijeklom! Ka’ autohtoni zeCki.

– Takođe, u Vašu čast zeCki pipun treba na prvoj sjednici Opštinske Vlade da bude proglašen za svetu biljku, koja će se, osim za jelo, koristiti i u ritualne svrhe, a predlažemo da se nađe i na grbu Zete!

Grb Opštine Zeta – radna verzija

– Pošto su Zećani poznati po kućnoj proizvodnji raznih proizvoda od autohtone riblje vrste pozante pod nazivom KRAP, apelujemo na vas kralju Milane, da ukinete tiranske zakone koji su važili dok je Zeta bila diJo Podgorice, i dozvoljite da Zećani ponovo mogu da se bave drevnim lovačkim tradicijama kao što su – IZLOVLJAVANJE KRAPA STRUJOM I DINAMITOM PO SKADARSKOM JEZERU. Ponovno legalizovanje ovog drevnog zeCkog lovačkog običaja, pored tradicionalne vrijednosti bilo bi takođe i ekonomski isplativo.

– Takođe predlažemo da se ime osnovne škole na Golubovce promijeni i da umjesto naziva ”Milan Vukotić”, nosi ime ”Andrija Rajo Mandić”, zbog nesebičnog doprinosa lidera NOVE izvojevanju samostalnosti Zete!

– Zbog svoje nesebične borbe za prava Zećana momentalno dodijeliti počasno državljanstvo Zete Marku Milačiću, našem bratu po Putinu!

– Religija da bude naša stara, četnička! Može i svetosavska, ali i partizanska, dogovorićemo se!

– S obzriorom da u našoj svetoj Opštini neće bit’ tolerancije na kriminal i korupciju, zahtijevamo da se iz ovija stopa provjere veoma pouzdane sumLJe, da je određeni broj funkcionera DPS-a iz Zete, steroidima đubrio pomidore da im budu veći i crveniji i ”najljepši u Zetu”. Time su obesmislili napore mnogija poštenija Zećana koji tradicionalno za đubrenje koriste samo baljegu.

– I na kraju treba pomenuti da nijedan narod nije ”saf svoj” ako nema svoj jezik. Stoga tražimo da se kod nadležnih organa što prije patentira zeCki jezik, koji bi se od crnogorskog i srpskog razlikovao uvođenjem novog padeža! Saglasni smo da se taj, dakle osmi padež, imenuje – ZETATIV!

Ovaj padež bi imao rasprostranjenu upotrebu širom Zete, a evo i primjera njegovog korišćenja u svakodnevnom govoru – ”Jesi lji doša Markom? Sa koljima”? ili ”Udri ga Đoka SA ŠATOROM! Razbuči ga SA krivom vilom!”, ”Mala, olji Lajkom i samnom, tu smo SA koljima”…

Dakle, jasno je da bi ZETATIV nastao inverzijom instrumentala – gdje bi se smisao pitanja koja su karakteristična za taj padež, koristila na sasvim različit način, odnoso – kad treba ”s kim” samo zamijenimo pitanjem – ”čim”, i obrnuto.

Ovom jednostavnom intervencijom izbjeglo bi se stalno prebacivanje Zećanima da ne poznaju gramatička pravila.

I na kraju, iako znamo da donošenjem takozvanija ”antizeckija zakona” DPS ima za cilj da spriječi kandidaturu Vas Kneževiću na izbore u Podgoricu, koji bi dobio iz 1 u 1, moramo Vas Milane zamoliti da nam ne oduzimate pravo da slavimo ovaj istorijski momenat, i znajte da ćete vazda imati od nas bezrezervnu podršku.

Srdačno: grupa građana Balabana, Botuna, Mahale, Kurila i zeCkog Bijelog Polja

U.P.A.

*Napomena: Tekst je satiričnog karaktera, nije zasnovan na činjenicama i nema za cilj širenje lažnih informacija, već samo predstavlja nadrealistični osvrt na društveno-politička zbivanja.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije