Povežite se sa nama

Magazin

POPULARNI DIZNIJEV JUNAK: Paja Patak danas slavi 87. rođendan

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crtani junak ugledao je svjetlo dana 9. juna 1934. godine.

Paja, bijeli patak, obučen u plavo mornarsko odijelo sa plavom kapom i crvenom leptir mašnom, već 87 godina predstavlja jednog od najpoznatijih junaka Volta Diznija.

Donald Dak, kako je izvorno ime ovog crtanog junaka, prvi put se na našim prostorima pojavio u izdavačkoj kući Politika, gde i dobija svoju “verziju imena”- Paja Patak.

On se prvi put pojavio u jednom od kratkometražnih filmova serije „Luckaste simfonije“ (Silly Symphonies), a tek tri godine kasnije je dobio glavnu ulogu. Jedan od glavnih razloga za njegovo pojavljivanje je to što je Mikiju (Miki Maus) opadala popularnost i Volt Dizni je želio da ubaci lika koji će, po temperamentu, biti različit od njega.

On se sa Mikijem prvi put pojavljuje u crtanom filmu „Pomoć siročićima“, u avgustu 1934. godine, a nakon dobre reakcije publike, Paja je ostao stalni član družine Diznijevih junaka, kojoj pripadaju još Miki, Mini, Šilja i Pluton.

Njegova najprepoznatljivija osobina jeste njegov prijek temperament, što ga dovodi u razne neprilike i svađu sa svojim prijateljima. Pored toga, Paja je jako odan i dobar prijatelj, iako je ponekad ljubomoran na Mikija.

Pored “kratkih živaca”, Pajin veliki problem je to što on jako voli zlato i blago i opsjednut je svojom željom za bogaćenjem, po ugledu na njegovog strica Baju.

Paji Patku u njegovim avanturama društvo prave djevojka Pata, čije ponašanje ga često “izluđuje”, kao i njegova tri sestrića- Raja, Gaja i Vlaja, kojima se često hvali pričama iz svoje mladosti.

Ovaj nervozni patak je 2004. godine konačno dobio svoju zvijezdu na Holivudskom bulevaru slavnih i tako potvrdio svoju titulu “najpoznatijeg patka na svijetu”.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije