Connect with us

Magazin

PROBLEMATIČAN LIK: Pepé Le Tvor optužen za seksualno zlostavljanje i vrebanje

Published

on

New York Times objavio je članak u kojem je Pepé imenovan među likovima iz djetinjstva koji su “normalizovali kulturu silovanja”

„Gdje si nestala, moj ljubavni oblačiću? Moja ljubičice, moje sve…?”, „Ja tražim da te nađem!”, znao da zavapi  Pepé Le Tvor, ili u originalu Pepé Le Pew, animirani  lik iz serije crtanih filmova Warner Bros., Looney Tunes i Merrie Melodies, predstavljen 1945.

Prikazan kao crno-bijeli tvor koji je ujedno i Francuz, Pepé je u neprestanoj potrazi za ljubavlju. Tako zaljubljen ganja i fatalnu Penelope Pussycat, crnu mačku, koja se očeše o bijelu boju, pa Pepé vjeruje da je najljepša tvorica koju je ikada vidio. Ona, pak, nije baš oduševljena njegovim udvaranjem.

No, iako je Tvor Pepé mnogima mila asocijacija na djetinjstvo, sagledan u današnjem svjetlu – on je zlostavljač.

„Zaključa je u sobu da ne bi mogla pobjeći, ljubi je iako je jasno da se ona otima”, glasi jedan od tvitova koji ističe da zbog Pepéovog agresivnog ‘osvajanja’ Penelope, ovakav crtani ne pripada u 21. vijeku.

Pepé Le Tvor, s druge strane, već ranije je optužen za širenje stereotipa o Francuzima.

Sada je, pak, otkriveno da Pepé Le Tvor neće biti dio filma „Space Jam: A New Legacy”, koji je akciono-animirani sportsko-komični film reditelja Malkolma D. Lija i nastavak filma „Space Jam” iz 1996. u kojem glumi i košarkaška legenda Majkl Džordan. U novom nastavku filma koji bi trebalo da bude premijerno prikazan ove godine,  glumiće LeBron Džejms, košarkaški heroj današnjice.

Pepé Le Tvora stvorio je američki redatelj animiranih filmova i karikaturist Čak Džons, koji je kreirao i Duška Dugouška, Patka Daču, Kojota i Pticu Trkačicu…

Linda Džons, 83-godišnja kćer autora, u intervjuu za TMZ, rekla je da se “snažno ne slaže s idejom da je umiljati tvor ikako doprinio kulturi silovanja” i da “ne misli da je iko ko je ikada gledao Pepéa bio nadahnut da izađe i siluje ili uznemirava ljude”.

U razgovoru za Entertainment Džons je rekla da je njen otac bio saosjećajni liberalni čovjek.

Ona ističe da nema problema s Pepéovim izbacivanjem iz filma „Space Jam 2”, dodajući kako je i sama zagovornica istraživanja ovako osjetljivih tema, jer je prošla puno toga radeći na mjestu izvršne direktorice vlastite firme.

Entertainment Weekly dobio je i službenu potvrdu da je Pepé već davno izbačen iz filma „Space Jam 2” nakon što je scena već bila isplanirana, ali ne i u potpunosti animirana.

Saznaju i da je Warner Bros Studio ažurirao izgled Zečice Lole u novom filmu kako bi je prikazao na manje seksualan način.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije