Connect with us

Magazin

SERIJA “KLARIS”: Nastavak legendarnog trilera “Kad jaganjci utihnu”

Published

on

“Klaris” je televizijski serijal CBS-a koji oživljava triler-horor “Kad jaganjci utihnu”, koji je prije tačno 30 godina poharao bioskope i dodjelu Oskara, uzevši čak pet nagrada.

Serija “Klarise” donosi priču o agentici Starling (Rebeka Brids), koja se vraća na “mjesto zločina”, otprilike godinu nakon događaja koji su se zbili u filmu.

Sada već kultni film “Silence of the Lambs” (Kad jaganjci utihnu)  Džonatana Demea nastao je prema romanu Tomasa Harisa i predstavlja svojevrsnu revoluciju žanra, koju su u devedesetim pokrenuli triler filmovi.

Priča je u fokusu imala potragu za serijskim ubicom koji otima žene i dere im kožu. U detekciji slučaja, agentica Klaris Starling (Džudi Foster) konsultovala se s utamničenim doktorom Hnibalom (Anthoni Hopkins).

Brilijantni doktor je kao kanibal imao izdašan apetit za ljudskim tijelima, a paralelno je gajio neizmjernu ljubav prema umjetnosti. Bio je elegantan predator, reklo bi se, a tada, daleke 1991. godine, prvi put se dogodilo da jedan psihološki horor dobije Oskara u najvažnijoj kategoriji, onoj za najbolji film.

Seriju “Klaris” su kreirali Aleks Kurzman i Dženi Lumet, a premijera prve epizode pod nazivom “The Silence is Over” bila je sinoć (po američkom vremenu) na CBS.

Osim prvog filma, veliku pažnju javnosti i komercijalni uspjeh ostvario je film Ridlijja Skota “Hanibal” iz 2001. godine, koji je bio toliko brutalan da je Džudi Foster odbila da igra u nastavku priče iz 1991. godine, pa je uloga agentice pripala Džulijen Mur.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije