Connect with us

Magazin

SUNDANCE FESTIVAL: Kosovskom filmu “Košnica” Blerte Bašoli nagrade u tri glavne kategorije

Published

on

Nakon što su u srijedu objavljene nagrade američkog festivala nezavisnog filma Sundance, razloge za slavlje je imala jedna od kinematografija iz našeg regiona – kosovska.

Film “Zgjoi” (“Košnica”) kosovske redateljice Blerte Bašoli osvojio je na uglednom američkom festivalu čak tri nagrade. Dobio je nagradu za najbolji film i najbolju režiju međunarodnog igranog programa te nagradu publike.

Film kosovske debitantkinje priča je o ratnoj udovici (Yllka Gashi) koja ostane bez prihoda kad joj pomru pčele. Stoga se hvata preduzetništva: počinje da peče ajvar, polaže vozački ispit I ajvar prodaje u gradu. Ta emancipacija izaziva revolt u patrijarhalnoj sredini.

Kosovski film tako ponavlja uspjeh još jednog ex-Yu filma koji se vrtio oko meda, a svjetski mu je uspjeh počeo na Sundanceu. To je makedonski “Medena zemlja” koji je premijeru imao na Sundanceu 2019., a priča tog filma je završila s dvije nominacije za Oscara

Sundance – čije je skraćeno izdanje završeno u srijedu – najvažniji je festival američkog neholivudskog filma. Zbog epidemije Covida,  direkcija Sundancea potpuno je eliminisala izdanje uživo. Program festivala je redukovan, broj dana takođe, a filmovi su se prikazivali isključivo online.

Uprkos tome,  festival je prema odjecima prošao dobro, a program je uglavnom dočekao hvale.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije