Connect with us

Magazin

SVETI TRIFUN ILI SVETI VALENTIN, SVEJEDNO: Važno je slaviti ljubav

Published

on

Pravoslavni vjernici danas slave Svetog Trifuna, dok katolici na ovaj dan obilježavaju Svetog Valentina, a svi oni koji žele 14. februara mogu da slave Dan zaljubljenih. I za vjernike i za one koji su manje (ili uopšte nisu) religiozni, svakako danas ne mora biti običan dan.

Ko su dva sveca koje ujedinjuje dan ljubavi?

Valentinovo ili dan sv. Valentina, obilježava se 14. februara kao Dan zaljubljenih. U Sjevernoj Americi, Evropi, kao i u drugim dijelovima svijeta to je tradicionalni dan kad zaljubljeni jedni drugima izražavaju ljubav putem ljubavnih pisama, cvijećem i poklonima. Valentinovo je dobilo ime po sv. Valentinu, zaštitniku zaljubljenih, koji je bio episkop i mučenik, živio je u 3. Vijeku, a pogubljen je 269. Godine.

Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski. Namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj. Simbol Dana zaljubljenih je i Kupid, starorimski bog ljubavi. Često se prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.

Svake godine za Valentinovo pošalje se oko milijardu čestitki, a djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 miliona ruža.

Pravoslavni vjernici danas slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i poljskih radova. Sveti Trifun živio je u trećem vijeku, a rođen je u Kampsadi, u Frigiji. Roditelji su mu bili pobožni i svoju pobožnost su i na svog sina prenijeli. Vinogradari na dan Svetog Trifuna idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, poslije dugog zimskog perioda, pa da počne bujati u proljeće koje se već počinje primicati.

Vjeruje se da je Sveti Trifun upravo u vinogradima tajno vjenčavao zaljubljene parove koji zbog određenih razloga nisu mogli biti vjenčani na „regularan“ način (razlika u staležu, ugovoreni brakovi).

Izaberite način da proslavite sa voljenom osobom

Mnogi smatraju da je obilježavanje Dana zaljubljenih nepotrebno i da je to vid komercijalnog iskorišćavanja. Iz SAD nam stiže vijest da je tokom 2020. potrošeno2,3 milijarde dolara na kupovinu ruža, koje se smatraju najpopularnijim poklonom na Dan zaljubljenih.

A sa druge strane, zašto da ne? Kupite cvijeće, poklon, priredite posean ručak ili večeru, prošetajte po zimskom suncu, posvetite jedan dan potpuno nekoga koge volite i praznik ljubavi imaće smisla.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije