Connect with us

Magazin

VIDEO: Putovanje kafe od zrna do ćikare

Published

on

Ako ste se ikada zapitali što je sve potrebno i kroz koje stadijume treba proći jedno zrno kafe da bi došlo do tople šolje ili ćikare, taj proces je pojašnjen u jednom zanimljivom videu u kojem će sigurno najviše uživati ljubitelji ovog napitka.

Poznato je da kafa nastaje od istoimene biljke, međutim, postavlja se pitanje da li biste je mogli prepoznati u prirodi? Naime, vjerovali ili ne, biljka kafe može porasti i do devet metara visine, a svako stablo je prekriveno lišćem koje raste u paru.

Zbog prirodnog ciklusa, nije neobično istovremeno vidjeti bijele cjetove, zelene tek izrasle i crvene, potpuno zrele plodove na istom drvetu.

Ukoliko vas zanima šta se sve dešava od trenutka kada kafa proizvede plodove do trenutka kada od nje pravite napitak, ovaj zanimljivi video daje sve odgovore.

Sve što mi trebamo znati uraditi jeste da stavimo vodu da proključa ili da pritisnemo dugme na aparatu za kafu, ali ne smijemo zaboraviti da su njena zrna prethodno prošla pola svijeta. Njihov put najčešće počinje u Kolumbiji, ali kafa se danas uzgaja i u drugim zemljama Južne Amerike, kao i u Africi i Aziji.

Nakon što se plodovi uberu, oni prolaze kroz mašinsku obradu i sortiranje. Zrna kafe se potom moraju sušiti još tri sedmice prije nego se opet mašinski probiraju, a da bi na kraju ljudi mogli procijeniti njihov kvalitet i dodijeliti im ocjenu.

Naredni je transport od tog do mjesta distribucije i put do svih krajeva svijeta u kojima se kafa konzumira. Za sve to je potrebno mnogo ljudskog rada, tako da uopšte nije u pitanju potpuno automatizovani proces.

“Istorija kafe je, baš poput mnogih drugih namirnica kao što su šećer i duhan, prepuna je eksploatacije i nedovoljno plaćenih radnika”, istaknuto je u videu.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije