Connect with us

Magazin

DINO MERLIN: U jednom periodu bio sam kao biljka

Published

on

Dino Merlin

Regionalna zvijezda, bosanskohercegovački kantautor Dino Merlin bio je gost sinoćnjeg HRT-ovog talk-showa “U svom filmu”, u kojem je voditeljici Tončici Čeljuskoj govorio o svom životu i karijeri.

Muzičar koji puni dvorane širom regije govorio je o nekim poznatim detaljima iz svoje karijere poput onog da je radio u Tvornici ležajeva Vogošća.

Kolege su mi se smijale

– U pauzi bih zapisivao stihove na papir, a kolege su mi se smijale. Rekao sam im da će me jednog dana gledati na televiziji, da ću biti slavan, ispričao je Merlin, koji se prisjetio i ratnih strahota u Sarajevu, koji je više od 1400 dana bio pod okupacijom. Gledao je kako mu umiru kolege, prijatelji i menadžer.

– Bila je lutrija kad izađete vani hoćete li se uopće vratiti, ili ćete se vratiti kao invalid, pričao je Merlin i dodao kako su to trenuci koji se ne mogu zaboraviti. Otvoreno je osudio agresiju na svoju zemlju, a zbog toga su se u Srbiji pisale peticije protiv njegovih koncerata. No, bez obzira na to tri puta zaredom napunio je beogradsku Arenu.

Nemam predrasude

– Znate, ja sam rođen u Starom gradu u Sarajevu, a prvi susjedi su mi Srbi. Nemam predrasude, i teško je od mene napraviti nacionalistu, a kamoli šovinistu. Bila je to jedna mala grupa agresivnih ljudi koji ne uvažavaju činjenice, a ogromna većina je pokazala što misli o meni. Za samo nekoliko dana su kupili ulaznice za tri koncerta. Mogli smo ih raditi i više, no to je bilo to za tu turneju, rekao je Merlin.

Muzičar je krajem 90-ih razmišljao o povlačenju sa scene.

– Ovo ću prvi put reći, u jednom periodu svog života bio sam teško bolestan. Imao sam tešku depresiju, to ne bih poželio nikome. To se manifestovalo tako da me ništa nije interesovalo, ni život ni smrt. To je bio period kad sam bio biljka. Svašta mi je tada padalo na pamet, razmišljao sam i da napustim muziku. No, odlučio sam nastaviti i 2000. snimio album “Sredinom”, na koji sam jako ponosan, rekao je Merlin, prenosi Večernji.hr.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije