Povežite se sa nama

Medijsko reketiranje

DOSIJE ISLJEDNIK (10): Izmišljena ”afera Delta” i medijsko crtanje meta

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

Feljton ćete moći da čitate i na Online magazinu Luča, u posebnoj rubrici ‘’Milivoje Katnić’’. U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

IZMIŠLJENA AFERA ”DELTA”: MEDIJSKO PRENAPUMPAVANJE I CRTANJE META (17.05.2020.)

Hajka koju specijalni državni tužilac Milivoje Katnić vodi protiv biznismena Zorana Bećirovića i portala Aktuelno dobila je i zvanični sudski eprilog krajem prošlog mjeseca, kada je Viši sud odbacio suludu pravnu konstrukciju ODT-a. Nakon toga klupko zloupotreba državnih organa, medijske hajke zasnovane na lažima i insinuacijama počelo je da se odmotava, a portal Aktuelno danima je pisao o zloupotebama Katnića i njegovih pomagača u tužilaštvu i medijima.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Tužilaštvo će da djeluje, ja sam napravio instituciju”, “Polakote: Isus Hrist je rekao, to vi rekoste”, “Ja govorim ono što utvrdim. To se nije dopalo nekima i počelo je moje spaljivanje”

Međutim, ono što smo do sada iznijeli na uvid javnosti samo je djelić dobro osmišljenog progona, koji je iz ličnih motiva pokrenuo glavni specijalni tužilac i sprovodio ga zloupotebom specijalnog policijskog tima i medijskih “pendreka” za obračunavanje sa neistomišljenicima.

Taj tužilačko-medijski progon Bećirovića i njemu bliskih osoba samo se intenzivirao nakon njegovog neosnovanog hapšenja, koje je izgleda iziritiralo glavnog specijalnog tužioca jer nije uspio u svojoj namjeri zastrašivanja. Bećirović nije stigao ni da se oporavi od šoka nakon što je danima prolazio kroz medijsko-tužilačkog “toplog zeca”, a uslijedio je novi udar tužilaštva uz logističku pomoć vojnika dnevne novine Dan.

Ova nekadašnja medijska ispostava srbijanskog KOS-a, 4. decembra prošle godine šokirala je javnost bombastičnom pričom kako je “tjelohranitelj Bećirovića, Mladen Mijatović, službenik MUP-a aviohelikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije u šoping molu Delta siti, udario, psovao i prijetio novinaru Dana Vladimiru Otaševiću”. Dan je takođe konstatovao da je Bećirović bio u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića, koji je posebno interesantan za ovaj dio priče, o čemu ćemo naknadno opširno pisati.

Prema pouzdanim informacijama portala Aktuelno iz samog Specijalnog tužilaštva, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić naložio je nakon hapšenja Bećirovića da se on prati i fotografiše, da se uz to bilježi sa kim se sreće i sa kim komunicira.

Simptomatično je što je takozvana “afera Delta” stvorena samo nekoliko dana nakon što je Bećirović izašao na slobodu, a još je sumnjivije što se novinar Dana, novine čije uredništvo veoma blisko sarađuje sa Katnićem, misteriozno stvorio na istom mjestu na kom su bili Bećirović i njegovi prijatelji i bez ikakvog povoda ih fotografisao.

“Brutalni napad”

Nakon događaja u koji je bio umješan Mijatović (to veče se nalazio u društvu Bećirovića i tužioca Šoškića), došlo je do grotesknog prenapumpavanja incidenta od strane štampanih medija koji služe kao isopstava glavnog specijalnog tužioca za javno pendrečenje.

Štampani mediji o čijim zloupoteba smo već pisali, a čijim nedjelima u izmišljenoj “aferi Delta” ćemo se tek baviti, izvještavali su o ovom slučaju na takav način da bi prosječan čitalac zaključio da je novinar Otašević jedva preživio brutalni napad Bećirovića i njegovih prijatelja, a sve to je posmatrao tužilac Šoškić koji “ni prstom nije mrdnuo”.

Ovom prilikom samo ćemo napomenuti da je napad na Vladimira Otaševića bio toliko “brutalan” da je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo krivičnu prijavu koju je novinar podnio protiv Mladena Mijatovića zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

Groteskno prenapumpavanje incidenta koji se dogodio u Delti, dalja zuloupoteba ličnih ovlašćenja tužioca Katnića, njegova paranoja, medijska hajka koja prerasta u histeriju, crtanje mete na čelo Bećirovića i satanizacija njemu bliskih osoba inspirisana sebičnim ličnim motivima – to su teme o kojima će portal Aktuelno pisati u seriji tekstova posvećenoj fabrikovanoj “aferi Delta” kojom su napadači i siledžije željeli sebe da predstave kao žrtve.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

 

MEDIJSKI ŠOU PO MJERI KATNIĆA: MARKOVIĆ PREKO VIJESTI KONSTRUISAO LAŽNU AFERU (18.05.2020.)

Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću očigledno nije bilo dovoljno zloupotrebe ovlašćenja, medijske hajke zasnovane na lažima i insinuacijama koja je uslijedila nakon hapšenja Zorana Bećirovića, pa je jedna od njegovih najvjernijih medijskih ispostava za obračun sa neistomišljenicima morala da isfabrikuje novu aferu.

Tužilačko-medijski progon Bećirovića i njemu bliskih osoba, umjesto da se obustavi nakon njegovog protivpravnog hapšenja, samo se intenzivirao konstruisanjem afere “Delta”. Pomenuta lažna afera uslijedila samo nekoliko dana nakon što je Katnić, kako je portal Aktuelno pisao,  naložio da se Bećirović prati i fotografiše i da se uz to bilježi sa kim se sreće i sa kim komunicira.

Podsjetimo, dnevna novina Dan, 4. decembra prošle godine objavila je bombastičnu priču kako je “tjelohranitelj Bećirovića, Mladen Mijatović u šoping molu Delta siti, udario, psovao i prijetio novinaru Dana Vladimiru Otaševiću”.

Prava je misterija kako se novinar medija čije uredništvo veoma blisko sarađuje sa Katnićem, stvorio na istom mjestu na kom su bili Bećirović i njegovi prijatelji i bez ikakvog povoda ih fotografisao.

Dovoljno sumnjive okolnosti da se zapitamo da li je glavni specijalni tužilac Katnić podatke dobijene tajnim nadzorom Bećirovića dijelio sa određenim medijskim strukturama u cilju fabrikovanja afere? 

U prilog tezi o fabrikovanju afere ide i nastup zamjenika glavnog i odgovornog urednika Dana Nikole Markovića, (o čijim vezama sa Katnićem ćemo pisati), u rezervisanom terminu na TV Vijesti, gdje je događaj koji može da se okarakteriše kao bezazleni nesporazum, proglasio za incident takvih razmjera da je novinar Otašević za malo izvukao živu glavu.

U propagandnoj tiradi laži i manipulacija usmjerenoj protiv Bećirovića, Mijatovića i tužioca Miloša Šoškića, Marković je na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, nekritički  iznosio laži i manipulacije o događaju u Delti.

Bećirovića, Mijatovića i Šoškića nazvao je “bahatim pojedincima koji misle da su iznad zakona” kao i da “ovaj sramotni čin pokazuje da institucije nemaju ni volje ni sposobnosti da se odupru ovakvom ponašanju”, čime je eksplicitno, kako to uostalom rade Dan i Vijesti od svog osnivanja, vršio brutalni pritisak na institucije.

Marković je u svom izlaganju neomatan od strane “novinarke”, nastavio sa morbidnim lažima kada je izjavo da je Mijatović Otaševiću “prijetio, da ga je psovao, uhvatio za vrat, poslije toga ga je udario”.

Nikola Marković: Katnićeva medijska batina

“Ja sam gledao snimak iz Delta i mogu da vam kažem da je to užasno i sramotno. Ono što je najodvratnije i najopasnije za naše društvo je što se to dešavalo na metar dva od tužioca Šoškića. On je pustio da se pripadnik policije i Bećirović iživljavaju nad novinarom koji je radio svoj posao”, završio je svoje izlaganje na TV Vijesti Marković. Ne treba ni napominjati da se pomenuta televizija, ali ni mediji koji uređuje Marković nijesu ni potrudili da dođu do izjave druge strane u incidentu, već su samo nastavili sa ciljanim širenjem negativne propagande.

Kolike su razmjere Markovićevih morbidnih laži postalo je jasno kad je objavljen snimak “incidenta” iz Delte na kom se jasno vidi da Mijatović nije hvatao za vrat Otaševića, nije ga udario, nije prijetio… Jedini postupak koji može da se okarakteriše kao fizički kontakt, je kada je Mijatović u toku razgovora dodirnuo rame ili ruku Otaševića.

Možda je baš to “užasni napad” na Otaševića o kom Marković priča? Ili su možda novinari Dana, uključujući i Markovića napravljeni od drugačijeg materijala u odnosu na ostale ljude – materijala koji je veoma osjetljiv na “užasne napade”, koje obični ljudi ne detektuju.

Da Marković, u starom dobrom stilu uređivačke politike Dana, laže “na sva zvona” i nastoji da fabrikuje nepostojeću aferu po nečijem nalogu, potvrđeno je i odlukom Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici koje je odbacilo krivičnu prijavu novinara Otaševića protiv Mladena Mijatovića zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

Međutim, iako je svima bilo jasno da Dan po svojoj staroj dobroj ustaljenoj matrici želi da iskonstruiše aferu, kao nebrojeno puta do tada, i ostali štampani mediji poznati po saradnji sa glavnim specijalnim tužiocem uključili su se u hajku, o čemu ćemo pisati u narednim tekstovima.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije