Povežite se sa nama

Medijsko reketiranje

DOSIJE ISLJEDNIK (12): Katnićeve medijske batine morale da uklone sadržaj o nezakonitom hapšenju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

POSLAT ZAHTJEV: KATNIĆEVE MEDIJSKE BATINE DA OBJAVE PRESUDU I UKLONE SADRŽAJ O NEZAKONITOM HAPŠENJU BEĆIROVIĆA (21.05.2020.)

Advokat Branko Čolović koji zastupa biznismena Zorana Bećirovića uputio je dnevnim novinama „Vijesti“, “Dan” i “Pobjeda” zahtjev za objavljivanje informacije o pravosnažnom odbijanju optužbe protiv njegovog klijenta, kao i za uklanjanje opasnosti od daljeg nastupanja štete zbog povrede prava ličnosti, uklanjanjem sadržaja (tekstova) o nezakonitom hapšenju sa internet portala.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Tužilaštvo će da djeluje, ja sam napravio instituciju”, “I zbog toga su neki zagazili đe nijesu trebali”

Zahtjev za uklanjanje spornih članaka je, kako navodi Čolović, upućen ovim dnevnim novinama, jer su u svojim štampanim izdanjima i na internet portalima posvetili značajnu pažnju lišenju slobode i optuženju Bećirovića, za koje je u daljem postupku utvrđeno da nijesu bili ni zakoniti ni osnovani.

Prije nego što u cjelosti objavimo zahtjev advokata Čolovića, treba podsjetiti da je termin koji advokat koristi “značajna pažnja”, blago rečeno eufemizam za orkestriranu tužilačko-medijsku hajku predvođenu glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem. U ovom progonu su po principu organizovane grupe učestvovali Specijalno državno tužilaštvo na čelu sa Katnićem i tri dnevna lista koja su bezpogovorno danima na naslovnim stranama objavljivali bombastične tekstove zasnovane na lažnim informacijama. Dio ove organizovane grupe hajkača bila je i tužiteljka ODT-a Podgorica Ana Kalezić, na čiji je rad advokat Čolović uložio pritužbu v.d-u Vrhovnog državnog tužioca Ivici Stankoviću.

Željko Ivanović, suvlasnik “Vijesti” i Katnićev medijski pendrek za jednokratnu upotrebu – “Goveče” , “Govedo”, “Govedo sa krštenicom” -tako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) zovu autori Marko Vešović i Šeki Radončić

Nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića, postalo jasno da je tužilac Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke i time kompromitovao instituciju na čijem je čelu, ali i čitav pravosudni sistem Crne Gore. Napad je obavljan uz organizovanu medijsku pomoć, koja mu je pružana na opšte zadovoljstvo svih učesnika u progonu.

Zamjenik glavnog i odgovornog urednika Dana-a Nikola Marković: Da li će povući “ekskluzive” koje mu je naloženo da objavljuje?

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal, koji su samo nastavili hajku koju već godinama vode protiv Bećirovića i portala Aktuelno.

Treba napomenuti da je u ovom slučaju PR služba Specijalnog državnog tužioca – dnevni list “Nova Pobjeda” po ustaljenoj metodi, objavljivala bezrezervno sve što joj je dostavljeno iz SDT-a.

Direktor i glavni i odgovorni urednik Nove Pobjede Draško Đuranović: Da li će kazniti mladog novinara D.Đ. koji je izvještavao o slučaju hapšenja Bećirovića?

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan, koji je svoje tekstove o slučaju navodnih prijetnji sudskom vještaku zasnivao na apsolutno netačnim nezvaničnim saznanjima koja su im plasirali “pouzdani izvori” iz Tužilaštva.

Nakon ovog kratkog podsjećanja koje će poslužiti čitaocima koji nijesu upućeni u ovaj slučaj da se informišu, u cjelosti dajemo “Zahtjev za objavljivanje informacije o pravosnažnom odbijanju optužbe i zahtjev da se ukloni opasnost od štete”, koji je advokat Čolović proslijedio na adrese dnevnih novina Vijesti, Dan i Pobjeda:

Obraćam Vam se ovim zahtjevom kao punomoćnik g. Zorana Bećirovića iz Podgorice, po generalnom punomoćju za zastupanje čiju kopiju Vam dostavljam u prilogu.

Moj klijent je lišen slobode po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva 28.11.2019. godine, te mu je po saslušanju u SDT 29.11.2019. godine rješenjem SDT br. Kt-S.br.185/19 od 29.11.2019. godine određeno zadržavanje u trajanju od 72 sata. Istoga dana, sudija za istragu Višeg suda u Podgorici je rješenjem Kri-S.br.82/19 usvojio žalbu branioca g. Zorana Bećirovića protiv rješenja o zadržavanju i ukinuo rješenje SDT o zadržavanju, nakon čega je moj klijent pušten na slobodu.

Branko Čolović

Vaš medij (Vijesti, Dan, Pobjeda) je bio veoma angažovan u izvještavanju o hapšenju g. Bećirovića, kako u štampanom izdanju, tako i na internet portalu. Isto se odnosi i na podnošenje optužnog predloga Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici protiv g. Bećirovića.

Dana 17.01.2020. godine Osnovni sud u Podgorici je svojim rješenjem K.br.795/19 odbio optužni predlog protiv mog klijenta.

Nakon toga, Viši sud u Podgorici je rješenjem Kž.br.109/20 od 13.04.2020. godine potvrdio rješenje kojim je odbijen navedeni optužni predlog, a koje je braniocu g. Bećirovića dostavljeno 27.04.2020. godine. U prilogu Vam dostavljam kopiju rješenja Višeg suda.

Kako je na ovaj način rješenje kojim se odbija optužbni predlog protiv mog vlastodavca postalo pravosnažno, prije svega tražimo da u skladu sa članom 25 st. 2 Zakona o medijima objavite informaciju o pravosnažnom odbijanju optužbe protiv g. Zorana Bećirovića.

Imajući u vidu da je u postupku koji je vođen protiv g. Bećirovića neosnovanim i nezakonitim lišavanjem slobode očigledno narušeno njegovo pravo na slobodu i sigurnost, g. Bećirović ima pravo na obeštećenje po članu 5 stav 5 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, koje će ostvarivati u odnosu na državu Crnu Goru.

Šteta zbog povrede prava ličnosti koju je moj klijent pretrpio je naročito uvećana zbog činjenice da je njegovom nezakonitom hapšenju dat veliki prostor u medijima, što je ugrozilo njegov lični i poslovni ugled, a i sada ga ugrožava, jer su informacije koje štete ugledu mog klijenta i dalje dostupne na internet portalima više medija, pa i na Vašem internet portalu.

Zbog toga Vam se obraćamo i na osnovu člana 150 Zakona o obligacionim odnosima sa zahtjevom da se ukloni opasnost od nastupanja dalje štete koju trpi moj klijent, uklanjanjem svih sadržaja sa Vašeg internet portala koji se odnose na nezakonito lišavanje slobode i vođenje postupka kojima je bio izložen bez valjanog pravnog osnova.

 

KAKO JE DAN PO NALOGU ISLJEDNIKA MILIVOJA PROGANJAO BEĆIROVIĆA I ŠOŠKIĆA (22.05.2020.)

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić imao je obilatu pomoć medija u relativizovanju i pravdanju zloupotrebe ovlašćenja, specijalnog policijskog tima, kreiranju afera i progonu osoba prema kojima ima lični animozitet.

Kako smo juče pisali, advokat Branko Čolović koji zastupa biznismena Zorana Bećirovića već je uputio dnevnim novinama „Vijesti“, “Dan” i “Pobjeda” zahtjev za objavljivanje informacije o pravosnažnom odbijanju optužbe protiv njegovog klijenta nakon nezakonitog hapšenja, kao i za uklanjanje sadržaja o nezakonitom hapšenju sa internet portala.

Danas se vraćamo temi koju smo otvorili u prethodnim tekstovima, a tiče se fabrikovane “afere Delta” koja je lansirana samo nekoliko dana nakon hapšenja Bećirovića.

Kako smo već pisali, iako je u isceniranom incidentu u Delti učestvovao novinar Dana Vladimir Otašević, dnevna novina Vijesti (za koju je Otašević radio prije dolaska u Dan), istoimena televizija i portal, objeručke su prihvatili da šire negativnu propagandu i laži u ovom slučaju.

Ali u širenju medijske histerije i prenapumpavanju nepostojeće afere isticala se dnevna novina Dan. Intenzitet kojim je na Bećirovića i tužioca Miloša Šoškića udarila ova nekadašnja ispostava srbijanskog KOS-a, bio je previše čak i za njihove veoma niske standarde medijskog izvještavanja.

Kako smo već pisali, novinarka koja se potpisuje M.V.R., imala preciznu informaciju sa saslušanja iz specijalnog tužilaštva kada je Bećirović uhapšen, ali je nije objavila, a kada je portal Aktuelno u decembru prošle godine objavio da je Milivoje Katnić za taj mjesec primio platu od oko 10 hiljada eura, ista ova novinarka je sledeće jutro energično pravdala glavnog specijalnog tužioca. Inače, ima još dosta primjera koji upućuju na vezu Katnića i ove novinarke, koja je zasigurno bila posrednik između zamjenika glavnog i odgovornog urenika Dana Nikole Markovića i SDT-a prilikom kreiranja “afere Delta”.

Električar zapošljen kao urednik medija, Nikola Marković: Sa posebnim žarom predvodio medijsku hajku protiv Bećirovića i Šoškića

Ali u medijskom napumpavanju ove lažne afere, Marković je imao glavnu ulogu. Već smo pomenuli da je dobio odriješene ruke da iznosi morbidne laži na TV Vijesti gdje je izmišljao kako je novinar Otašević, udaran, uhvaćen za vrat, psovan i kako je pretrpio “stravičan napad”. Uz to dnevna novina Dan plasirala je naslove kao što su “Ćoćovo obezbjeđenje prijetilo, tužilac ćutao i gledao”, a isti Marković je agresivno u javnosti urgirao da se tužilac Miloš Šoškić suspenduje jer je bio u društvu Bećirovića.

Marković je čak vršio pritisak na vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića, kome se obratio pismom zahtjevajući da Šoškić bude suspendovan jer je navodno “nezakonito postupao tokom incidenta u Delti”.  Dakle, dikretno je na osnovu montirane afere želio da izvrši pritisak i ne samo diskredituje Šoškića, već i da ga ostavi bez posla!

Vrhunac novinarskog umijeća uredništva Dana – špijuniranje ljudi koji sjede u restoranu

Treba takođe pomenuti da su kroz tekstove ovog propagandnog glasila danima obrađivane priče o “stravičnom napadu na Otaševića”, a Bećirović i tužilac Šoškić su proganjani od paparaca iz Dana, pa su čak i fotografije njihovog susreta u restoranu završavale na naslovnim stranama uz neukusne naslove u kojima je prozivan i Ivica Stanković.

Ono što se da zaključiti je da je Dan, na mig svog nalogodavaca, težište medijskog pendrečenja sa Bećirovića, lagano prebacivao na tužioca Šoškića koji je počeo da izlazi na naslovnim stranama ovog dnevnog lista. Dan je činio sve da kompromituje Šoškića, a pošto nijesu mogli da nađu ni najmanju mrlju u njegovoj karijeri, dobili su nalog da ponavljaju kako se Šoškić druži sa Bećirovićem – koji je već ranije od strane iste tužilačko-medijske ekipe proglašen za “opasnog kriminalca koji prijeti sudskim vještacima i tužiocima”.

Cilj je bio jasan – nakon što je Bećirović kompromitovan i kriminalizovan kroz sulude optužbe i zloupotrebu položaja glavnog specijalnog tužioca, preko njega je trebalo narušiti ugled tužioca Šoškića. Po principu – tužilac se druži sa sumnjivim kontroverznim biznismenom, pa mora da i on nije čist.

O motivima i načinu na koji proganjan tužilac Šoškić naknadno ćemo opširnije pisati, a takođe ćemo se pozabaviti razlozima zbog kojih Dan i Vijesti moraju da sprovode svako naređenje koje dobiju iz kancelarije glavnog specijalnog tužioca.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije