Povežite se sa nama

Medijsko reketiranje

DOSIJE ISLJEDNIK (14): Posrnuće “mladog novinara” D.Đ. i zloupotreba medija koja prevazilazi propagandu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

POSRNUĆE ”MLADOG NOVINARA”: DIREKTOR NAJSTARIJEG CRNOGORSKOG MEDIJA U SLUŽBI ISLJEDNIKA MILIVOJA (25.05.2020.)

Portal Aktuelno u proteklim danima nedvosmisleno je dokazao da je glavni specijalani tužilac Milivoje Katnić, u maniru udbaškog manipulatora, koristio medije u vođenju prljave propagande i kreiranju afera.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Ja sam hrišćanin više stotina godina, mogao bih biti i papa”, “Zamislite da svi počnu da košarku igraju rukama”

U prethodnim tekstovima bavili smo se ulogom štampanih medija Vijesti, Dana i Nove Pobjede u širenju dezinformacija koje je Katnić plasirao u cilju kompromitacije biznismena Zorana Bećirovića i tužioca Miloša Šoškića.

Međutim, u svom istraživačkom radu portal Aktuelno došao je do šokantnog otkrića prije čijeg objelodanjivanja moramo da uputimo izvinjenje našim čitaocima zbog prenošenja netačne informacije.

Kada smo pisali o ulozi dnevne novine Nova Pobjeda u širenju lažnih informacija plasiranih od strane SDT-a, naveli smo da je većinu tekstova, kako u slučaju kreiranja lažne “afere Delta”, tako i nakon hapšenja Bećirovića, potpisivao mladi novinar D.Đ. koji je, kako smo sumnjali, očigledno bio izmanipulisan od strane određenih interesnih grupa koje nemaju mnogo veze sa novinarstvom.

Uredništvo našeg poratala ostalo je šokirano kada smo od više veoma pouzdanih izvora saznali da se iza inicijala D.Đ. ne krije nikakav maloljetni i naivni pripravnik, već direktor i glavni i odgovorni urednik Nove Pobjede Draško Đuranović – nekada ugledni novinar sa višedecenijskim iskustvom!

Đuranović je potpisivao tekstove vezane za fabrikovanje “afere Delta”, ali i tekstove koje je Nova Pobjeda objavljivala nakon hapšenja Bećirovića.

Direktor Nove Pobjede je čovjek koji stoji iza neosnovanih naslova kao što su “Službenik MUP-a zbog biznismena Bećirovića nasrnuo na novinara Dana Otaševića” i “Tužilaštvu dostavili snimak nasrtanja na novinara Dana”. On je takođe pisao da je “novinar Dana Vladimir Otašević fizički napadnut”, da je na njega “nasrnuo tjelohranitelj Bećirovića dok je tužilac Šoškić sve to gledao”, iako se ispostavilo, kako smo već pisali, da ove informacije nemaju veze sa istinom. Jasno je da je Đuranović po nečijem nalogu, na osnovu tih lažnih informacija crtao metu na čelo ne samo Bećirovića već i tužioca Miloša Šoškića!

Draško Đuranović: Ucjena ili strah, šta je natjeralo direktora najstarijeg medija u Crnoj Gori na kompromitaciju?

Osim laži o “aferi Delta” Pobjeda je tekstovima koje je potpisivao Đuranović inicijalima D.Đ. danima “filovala” javnost lažima nakon hapšenja Bećirovića. Đuranović je stavljao potpis ispod lažnih informacija kao što su da je Bećirović saslušan u Osnovnom državnom tužilaštvu, iako je Đuranović imao informaciju da je saslušavan u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Zatim je krio informaciju da je lično Katnić isljeđivao Bećirovića u prostorijama SDT-a, da bi na kraju sve začinio informacijom da  je “Bećirović uputio niz prijetećih poruka u kojima je pominjao i crnogorski državni vrh i specijalnog tužioca Milivoja Katnića”!

Ovom prilikom samo ćemo podsjetiti na ono što smo više puta isticali u prethodnim tekstovima – dva sudska vijeća su potvrdila da Bećirović nikome nije prijetio, a u predmetnoj poruci vezanoj za slučaj nepostojećeg “sprečavanja dokazivanja” koja je dostupna javnosti, jasno se vidi da nema nikakvih prijetnji niti da se u njima bilo gdje pominje neko iz “crnogorskog državnog vrha”.

Nažalost, profesionalno posrnuće Đuranovića se ne završava ovdje, jer je osim objavljivanja lažnih informacija, direktor Pobjede nekoliko puta javljao svojim prijateljima da je pitanje dana kada će Katnić uhapsiti Bećirovića još zbog afere vezane za odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

Đuranović nikad nije demantovao da je po Katnićevom nalogu širio dezinformacije da će Bećirović biti uhapšen u okviru afere Duško Knežević, isko su ove optužbe iznijete još prije pola godine u Bećirovićevom saopštenju za javnost.

Nova Pobjeda već duže vremena važi za nezvaničnu PR službu SDT-a, ali se nužno nameće pitanje zašto je osoba koja se više decenija bavi novinarstvom posegla za objavljivanjem ovakvih laži koje su kad tad morale da budu razotkrivene!?

Portal Aktuelno detaljno je opisao medijsku hajku od strane Vijesti i Dana, koji su i pored toga što su poznati da uživaju u javnom blaćenju neisitomišljenika, po svemu sudeći bili pod prijetnjom razotkrivanja kriminalnih radnji od strane tužioca Katnića pa su izvršavali njegova naređenja i javno ga promovisala i pored svih zloupotreba.

Da li je i Đuranović bio ucijenjen i da li Katnić drži neki dosije o njemu u skrivenim fijokama, ili se D.Đ. jednostavno prepao od siledžijskog nastupa isljednika Milivoja? Sve ovo ostaje na nivou spekulacija. Jedno je međutim jasno – Đuranović je, zajedno sa nalogodavcem iz SDT-a ostavio neizbrisivu mrlju u višedecenijskoj tradiciji najstarijeg medija u Crnoj Gori.

 

KATNIĆEVA ZLOUPOTREBA MEDIJA PREVAZILAZI PROPAGANDU: KO JE STVARNA ŽRTVA FABRIKOVANE ”AFERE DELTA” (26.05.2020.)

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, u maniru udbaškog manipulatora, koristio je medije u vođenju prljave propagande i kreiranju afera, a portal Aktuelno detaljno je razotkrio saradnju čelnika SDT-a sa tri štampana medija – Vijestima, Danom i Novom Pobjedom.

Kako smo već pisali, ove tri opskurne medijske kuće svesrdno su pomogle Katniću u satanizaciji biznismena Zorana Bećirovića nakon montiranog hapšenja, ali i u fabrikovanju lažne “afere Delta” čija je glavna meta, pored Bećirovića, bio tužilac Miloš Šoškić.

Da glavni specijalni tužilac ne koristi medije i novinare Vijesti, Dana i Nove Pobjede samo za širenje propagande, već i za obavljanje njegovih prljavih poslova u obračunu sa neistomišljenicima i konkurencijom, najbolje se vidi na činjenicama koje stoje iza lažne “afere Delta”.

U incidentu u Delti, koji je kako se sumnja, isceniran po nalogu iz SDT-a, učestvovao je novinar Dana i bivši novinar Vijesti Vladimir Otašević, čije je svjedočenje pred nadležnim organima poslužilo SDT-u i njegovim medijskim batinama za propagandnu tiradu laži i manipulacija.

Na meti paparaca Dana

Međutim, ono što medijske ispostave glavnog specijalnog tužioca po svaku cijenu kriju od javnosti je šokantna izjava, koju je kako saznaje portal Aktuelno, novinar na specijalnom tužilačkom zadatku Otašević izgovorio u Delti tokom razgovora sa Bećirovićem i Mladenom Mijatovićem.

On je tužilac njega pratim!”, uzviknuo je Otašević tokom razgovora u Delti i pokazao prstom na tužioca Miloša Šoškića.

Ovo šokantno priznanje koje je Otašević izgovorio nakon što je uhvaćen u špijuniranju tužioca i osoba koje su bile sa njim, jasno ukazuje da Milivoje Katnić novinare i medije nije koristio samo za širenje propagande i samoreklamiranje, već i za prljave poslove praćenja njemu interesantnih pojedinaca.

S obzirom da bi zloupotreba specijalnog policijskog tima i mjera tajnog nadzora za praćenje tužioca Šoškića bilo previše čak i za osvjedočenog isljednika kakav je Katnić, on je za svoje prljave poslove koristio ucijenjene novinare!

Otašević na specijalnom zadatku

Tužilac Šoškić je, kako saznajemo, prilikom saslušanja nakon isceniranog incidenta u Delti, u svojoj izjavi naglasio da je “on bio meta i da je Bećirović bio samo izgovor za njegovo praćenje”.

Niko od štampanih medija koji su širili propagandu nije ni pomislio da razmotri verziju događaja koju je iznio tužilac Šoškić. Umjesto toga, Šoškić se našao u centru najprljavije medijske histerije, lovili su ga paparaci dok je večerao sa Bećirovićem i postao je predmet nepostojeće afere plasirane od tri štampana medijska pandreka kojima je, čvrstom rukom, vitlao isljednik Milivoje.

Samo je ovih par okolnosti dovoljno da se javnost zapita – ko je u ovom slučaju žrtva, a ko agresor i da li je tužilac Šoškić bio samo meta nezakonitog praćenja i subverzivnog djelovanja SDT-a i korumpiranih medija?

Ono što je makar jasno je da su Vijesti, Dan i Nova Pobjeda na mig svog nalogodavaca, težište medijske histerije sa Bećirovića, prebacili na tužioca Šoškića čije je lice zamijenilo Bećirovićevo na naslovnim stranama ova tri medijska proizvoda.

Cilj i metode su bili jasni – pratiti Šoškića i vrebati povoljan trenutak za kompromitaciju. Pošto nijesu mogli da nađu ni najmanju mrlju u njegovoj karijeri, dobili su nalog da ponavljaju kako se Šoškić druži sa Bećirovićem – koji je već ranije od strane iste tužilačko-medijske ekipe proglašen za “opasnog kriminalca koji prijeti sudskim vještacima i tužiocima”.

Cilj je bio jasan – nakon što je Bećirović kompromitovan i kriminalizovan kroz sulude optužbe i zloupotrebu položaja glavnog specijalnog tužioca, preko njega je trebalo narušiti ugled tužioca Šoškića. Po principu – tužilac se druži sa sumnjivim kontroverznim biznismenom, pa mora da i on nije čist.

A pitanje koje se sada nameće, a o kojime ćemo pisati naknadno, je – zašto niko nije istražio praćenje tužioca Šoškića i ko koči istragu o njegovom praćenju?

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije