Povežite se sa nama

Medijsko reketiranje

DOSIJE ISLJEDNIK (5): Udbaške metode i namještanje afera “Carsko selo” i “Vodeni grad”

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

UDBAŠKE METODE ISLJEDNIKA MILIVOJA (07.05.2020)

Čuveni crnogorski režiser Živko Nikolić umro je prije 20 godina, a njegovi maestralni filmovi ušli su ne samo u anale domaće, već i svjetske kinematografije. Razlog zbog kog pominjemo našeg slavnog režisera su brojne napomene čitalaca koji danima redakciji portala Aktuelno sugerišu da bi glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić briljirao u ulozi načelnika tajne policije u nekom od Nikolićevih filmova.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Ja sam hrišćanin više stotina godina, mogao bih biti i papa”, “Zamislite da svi počnu da košarku igraju rukama”

Uloga sa kojom Katnića naši čitaoci najčešće poistovjećuju je načelnik UDBA-e kojeg u Nikolićevom filmu “U ime naroda” maestralno tumači Petar Božović.

Ne treba puno razmišljanja da bi ustanovili da postoji dosta podudarnosti između Katnića i načelnika kog tumači Božović – spletke, lični motivi koji stoje iza hapšenja, zloupotreba položaja, ljudskih resursa, manipulacije i osjećaj da je poslat od strane boga da dijeli pravdu u ovozemaljskom svijetu… Ovo su samo neke od podudarnosti fiktivnih i stvarnih likova koje smo ovom prilikom pomenuli.

Portal Aktuelno je u seriji tekstova koje objavljujemo danima razotkrio metode rada specijalnog tužioca i njegovih saradnika koji se  ponašaju kao čuveni inspektori nekadašnjeg Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA), a kasnije Uprave državne bezbjednosti (UDBA). Isljednici UDBA-e i OZNA-e su bili prepoznatljivi po dugim kožnim mantilima i često su se rukovodili ličnim motivima, koristeći brutalne zloupotrebe u obračunima sa “neprijateljima države” (čitaj ličnim neprijateljima).

U periodu između 1948 – 1951. godine, prema najpouzdanijim istojirskim izvorima, UDBA i OZNA su likvidirale preko 35.000 “državnih neprijatelja” pod veoma sumnjivi okolnostima. U godinama posle najkrvavijeg sukoba u istoriji čovječanstva ovakvo ponašanje se donekle može shvatiti, iako ne i opravdati.

Katnić prevazišao Nikolićevog načelnika

Međutim, način djelovanja sprecijalnog državnog tužioca u 2019. i 2020. godini podrazumijeva obrazac ponašanja karakterističan za gore pomenute organizacije, s tim što Katnić ima na raspolaganju mnoštvo sofisticiranih modernih metoda kojima bi vršio pritisak i zastrašivanje neistomišljenika ili osoba prema kojima ima lični animozitet.

Prve naznake da se Katnić koristi  udbaškim metodama počeli su da se naslućuju kada je, da bi opravdao zloupotrebu državnih resursa u tajnom nadzoru, biznismena Zorana Bećirovića i još nekoliko ljudi označio kriminalnom grupom Svetozara Marovića. Prema proizvoljnim i nikad dokazanim navodima specijalnog tužioca Bećirović je uz Marovićevu suprugu, vozača i još par osoba, navodno uložio 300.000 eura, a sve to kako bi se, navodno, podmitio i iskompromitovao Milivoje Katnić.

Osim što je Katnić u ovom slučaju ispoljio svoje isljedničke i represivne tendencije u kombinaciji sa modernim tehnologijama praćenja, ovaj predmet završio se bez bilo kakvih pravnih aktivnosti. Ovo je bio tek početak hajke na Bećirovića i portal Aktuelno.

Katnić se ponašao kao isljednik UDBA-e kada je angažovao specijlni policijski tim da bi uhapsio Bećirovića zbog sms poruka u kojima čak nije ni bilo prijetećeg sadržaja. Nakon toga Bećirović je doveden u SDT gdje ga je isljeđivao lično Katnić iako za to nije imao niakakvo zakonsko ovlašćenje niti nadležnost, osim ličnu želju.

Portal Aktuelno je još ranije zbog ovakvog postupanja morao da, u konsultaciji sa advokatskim timom, održi pravnu lekciju i specijlnom tužiocu predoč da se zbog privatne sms poruke ne može podizati specijalni policijski tim, hapsiti, a još manje da se time treba baviti Specijalno tužilaštvo.

Kako specijalni tužilac zamišlja sebe (MEME – moderna karikatura)

Stoga se može konstatovati da je Milivoje Katnić čak prevazišao metode zloupotrebe položaja koje je koristio načelnik UDBE iz filma “U ime naroda”.

Medijski umjesto gumenog pendreka

Za razliku od načelnika iz Nikolićevog filma koji je za obračun sa neistomišljenicima koristio običnu palicu, pištolj i par siledžija, Katnić je na raspolaganju imao sofisticiranije i modernije metode u vidu “medijskih pendreka” – dnevnih novina Vijesti i Dan.

Uređivačka politika koncerna Daily press, u čijem su vlasništvu i Vijesti,  došla je kao “kec na desetku” Katniću koji je, inspirisan svojim ličnim motivima, mogao putem nezvaničnih kanala da plasira razne neistine o Bećiroviću, a da pri tom te (dez)informacije budu bez provjere danima objavljivane u Vijestima i ostalim medijima ovog opskurnog koncerna.

U medijskim napadima takođe se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan, koji je svoje tekstove o slučaju navodnih prijetnji sudskom vještaku zasnivao na apsolutno netačnim nezvaničnim saznanjima plasiranim od strane “pouzdanih izvora” iz Tužilaštva. Tako je Dan danima po nalogu isljednika iz SDT-a pendrečio po zacrtanim metama – Bećiroviću i portalu Aktuelno.

Dvostruki aršini

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić pokazao je još jednu lošu karakteristiku filmskog agenta UDBE – dvostruke aršine u svom profesionalnom angažmanu. Kada je u pitanju obračun sa ljudima čiji stavovi mu smetaju, ili jednostavno ima neki lični animozitet prema njima, spreman je na zloupotrebu položaja, specijalnog policijskog tima, stavljanje ličnih motiva i frustracija ispred struke, kompromitaciju SDT-a, ali i čitavog pravosudnog sistema.

Kada su u pitanju izuzetno ozbiljne optužbe i krivična djela o kojima sam Katnić javno govori, stvari su za samoproklamovanog tajnovidca sasvim drugačije. To se najbolje moglo videjti na slučaju čokolade od 4.000 eura, o čemu je portal Aktuelno već pisao.

Policijski tim po mjeri specijalnog tužioca

Specijalni tužilac je izjavom o čokoladi sa 4.000 eura implicirao da je neko htio da iscenira situaciju u kojoj njegova supruga prima mito, nakon čega bi bila uhapšena, a sve to navodno, da bi on bio kompromitovan. Ako ove optužbe nijesu bile dovoljno ozbiljne, Katnić je kazao da su “dva policijaca koja su čekala na izlazu” bila umješana u ovu namještaljku, čime je nagovijestio da postoje djelovi Uprave policije koji su spremni na najgori oblik kriminalnih radnji da bi ostvarili svoje ciljeve!

Ove teške optužbe nikad nijesu dobile epilog, čak ni u vidu nekog najjednostavnijeg izviđaja. Sve u svemu – Nikolić bi imao dovoljno materijala za nastavak ili rimejk njegovog filma “U ime naroda”.

Hronologija progona

Pošto smo ukazali na metodologiju koju koristi specijlni tužilac, nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića, koju je Katnić preko ODT-a u Podgorici pokušao na silu da progura u sudsku proceduru, portal Aktuelno počeo je da raskrinkava detalje brutalne hajke u režiji samoproklamovanog tajnovidca i njegovih pomagača.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke i time kompromitovao instituciju na čijem je čelu, ali i čitav pravosudni sistem Crne Gore. Napad je obavljan uz medijsku pomoć, koja mu je pružana na opšte zadovoljstvo svih učesnika u progonu.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal, koji su samo nastavili hajku koju već godinama vode protiv Bećirovića i portala Aktuelno.

Treba napomenuti da je u ovom slučaju PR služba Specijalnog državnog tužioca – dnevni list “Nova Pobjeda” po ustaljenoj metodi, objavljivala bezrezervno sve što joj je dostavljeno iz SDT-a. Ipak, objavili su i odluku o odbacivanju presude.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan, koji je svoje tekstove o slučaju navodnih prijetnji sudskom vještaku zasnivao na apsolutno netačnim nezvaničnim saznanjima koja su im plasirali “pouzdani izvori” iz Tužilaštva.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića, koji je iako je bio Bećirovićev pravni zastupnik, kako se ispostavilo, svo vrijeme radio na njegovu štetu, a u korist SDT-a!

Ono što posebno treba naglasiti je da Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

 

KAKO JE ISLJEDNIK MILIVOJE POKUŠAO DA NAMJESTI BEĆIROVIĆU AFERE ”CARSKO SELO” I ”VODENI GRAD” (08.05.2020)

Ako zbog nečega treba odati priznanje Specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću onda je to zbog nevjerovatne odlučnosti i spremnosti da učini sve da se obračuna sa ljudima čiji stavovi mu smetaju, ili prema kojima ima neki lični animozitet.

O tome najbolje govori slučaj Zorana Bećirovića i portala Aktuelno, gdje je Katnić pokazao da je  spreman na zloupotrebu položaja, specijalnog policijskog tima, stavljanje ličnih motiva i frustracija ispred struke, kompromitaciju SDT-a, ali i čitavog pravosudnog sistema.

Hajka specijalnog tužioca kulminirala je 28. novembra 2019. godine kada je Bećirović priveden na saslušanje u SDT, od strane specijalnog policijskog tima, ni manje ni više, nego zbog sms poruke u kojoj, kako je sud utvrdio, nije čak bilo ni prijetećeg sadržaja.

Ono što je zaprepastilo javnost u Crnoj Gori ali i šire, je flagrantna zloupotreba položaja od strane specijalnog tužioca. Međutim, svakome koje malo bolje upućen, odmah je bilo jasno da je Katnić samo tražio izgovor da uhapsi Bećirovića, kome je preko svojih medijskih ispostava za specijalna dejstva duže vremena prije hapšenja crtao metu, na silu i bez dokaza pokušao da ga poveže sa aferama koje su potresale Budvu.

Katnić u Skupštini nagovijestio hajku

Katnić je još na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju 21. jula 2016. godine kazao da Specijalno tužilaštvo radi na slučajevima “Akvapark” – poznatijem kao “Vodeni grad” i “Carsko selo” što je zabilježeno i na kraju videa koji smo već objavili kada smo pisali o slučaju “čokolada” (nakon 20:30 minuta u videu se pominju slučajevi “Carsko selo” i “Vodeni grad”).

Katnić je nakon toga preko medija sa kojima je u međuvremenu uspostavio više nego blisku saradnju, počeo da pušta priče o brzom hapšenju Bećirovića zbog gore pomenutih predmeta, nakon čega je bilo jasno da Bećirović “silu na sramotu” mora biti doveden u vezu sa nekom vrstom kriminala iako za to nema apsolutno nikakvog osnova.

Dnevne novine „Vijesti“ i „Dan“-a, koje su Katniću služile kao medijski pendreci za jednokratnu upotrebu, danima su plasirale „provjerene informacije iz vrha Specijalnog tužilaštva”, o tome da je pitanje dana kada će Bećirović biti uhapšen i pasti u ruke specijalnog tužioca zbog izmišljene umješanosti u afere “Vodeni grad” i “Rusko selo”.

Hajka na Bećirovića – omiljena aktivnost vlasnika i uredništva Vijesti

Ubrzo je uslijedio prvi i jedini sastanak Bećirovića sa glavnim specijalnim tužiocem. Tokom tog razgovora, koji je trajao tri sata, kako je Bećirović javno saopštio, prošli su kroz sve predmete, gdje je dio po dio, Katniću ukazano da ne postoj bilo kakvo krivično djelo, niti od njega, niti ni od pokojnog brata Dragana.

Katnić ovo nikad nije demantovao što možemo shvatiti kao potvrdu Bećirovićevih tvrdnji da nije ni izdaleka umješan u bilo kakve protivzakonite aktivnosti.

Naknadno mijenjali tekstove

Bez obzira na to hajka protiv Bećirovića a kasnije i portala Aktuelno, se nastavlja. Pošto Katnić nije nikako mogao da poveže Bećirovića sa bilo kakvim protivpravnim radnjama, a kamo li sa protivzakonitim radnjama u slučajevima Vodeni grad i Carsko selo, uslijedilo je sada već famozno hapšenje zbog sms poruke.

Jedan od mnoštva tekstova iz serijala “hajka na Bećirovića”

I nakon tog hapšenja, kako smo već pisali, aktivirane su medijske ispotave SDT-a Vijesti i Dan koje su danima blatile i objavljivale lažne vijesti o ovom slučaju.

Ono što je simptomatično je što se na internetu teško mogu naći tekstovi Vijesti koje su povezani sa Bećirovićem i slučajevima Vodeni grad i Carsko selo. Oni tekstovi koji se mogu naći a koji su objavljeni krajem 2016. godine naknadno su mijenjani posle skoro tri godine!

Tekst objavljen 27. novembra 2016. ažuriran 4. aprila 2019. godine – Da li je neko iz Vijesti pokušao da prikrije dokaze o lažima?

Ovdje se postavlja pitanje zašto bi se uredništvo Vijesti nakon skoro tri godine uopšte sjetilo nekog teksta, a ne još da uđe u administrator i promijeni ga? Sve ukazuje na to da su uredništvo i vlasnička struktura ovog opskurnog propagandnog preduzeća željeli da obrišu određene informacije za koje se ispostavilo da su izmišljene.

Međutim, kako saznaje poratal Aktuelno, advokatski tim Bećirovića, sačuvao je na hard disku koji se čuva van Crne Gore kopije tekstova štampanog izdanja Vijesti koje će biti upoređene sa postojećim “administriranim” tekstovima u on-line izdanju i biti spremljeni za strane advokate.

Nedosljednost u lažima

A koliko su bile “pouzdane informacije” iz Specijalnog tužilaštva koje su objavljivali mediji u progonu protiv Bećirovića najbolje govori nedosljednost u tekstovima među medijima iz koncerna Daily press. Tako je na primjer propali nedjeljnik Monitor pod naslovom “Afera Carsko selo” u septembru 2016. pisao da je “Opština Budva bez saglasnosti Skupštine i bez javnog poziva ustupila 6.000 kvadrata opštinskog zemljišta u selu Česminovo, pored crkve Sv. Neđelje Zoranu Ćoću Bećiroviću”.

Propali nedeljnik Monitor – podgška sa klupe u blaćenju Bećirovića, uz to preko sudova vode hajku protiv portala Aktuelno

O istoj aferi u novembru 2016. Vijesti pišu da je “zabilježba rješenja o izvršenju na zemljišnu parcelu od 3.800 kvadrata u Reževićima, koja je uknjižena na Zorana Bećirovića”. Da li je parcela u Reževićima ili Česminovu, i kolika je njena kvadratura ostaje nejasno s obzirom da je razlika u percepciji Monitora i Vijesti nekih 2.200 metara kvadratnih.

Dan – konzistentan u svojim izmišljotinama

Ovom prilikom treba samo napomenuti dotične medije da se, kad već očigledno prenose lažne informacije, bolje usklade u njihovom prezentovanju.

Hronologija progona

Ovakve metode nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića, koju je Katnić preko ODT-a u Podgorici pokušao na silu da progura u sudsku proceduru, portal Aktuelno počeo je da raskrinkava detalje brutalne hajke u režiji samoproklamovanog tajnovidca i njegovih pomagača.

Polakote: Zakon – to sam ja!

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke i time kompromitovao instituciju na čijem je čelu, ali i čitav pravosudni sistem Crne Gore. Napad je obavljan uz medijsku pomoć, koja mu je pružana na opšte zadovoljstvo svih učesnika u progonu.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal, koji su samo nastavili hajku koju već godinama vode protiv Bećirovića i portala Aktuelno.

Treba napomenuti da je u ovom slučaju PR služba Specijalnog državnog tužioca – dnevni list “Nova Pobjeda” po ustaljenoj metodi, objavljivala bezrezervno sve što joj je dostavljeno iz SDT-a. Ipak, objavili su i odluku o odbacivanju presude.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan, koji je svoje tekstove o slučaju navodnih prijetnji sudskom vještaku zasnivao na apsolutno netačnim nezvaničnim saznanjima koja su im plasirali “pouzdani izvori” iz Tužilaštva.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića, koji je iako je bio Bećirovićev pravni zastupnik, kako se ispostavilo, svo vrijeme radio na njegovu štetu, a u korist SDT-a!

Ono što posebno treba naglasiti je da Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije