Povežite se sa nama

Medijsko reketiranje

DOSIJE ISLJEDNIK (6): Kako su Pobjeda i Vijesti ”pokrivali” Katnića

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

Feljton ćete moći da čitate i na Online magazinu Luča, u posebnoj rubrici ‘’Milivoje Katnić’’. U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

KATNIĆ POKUŠAO DA SE ”OPERE” PREKO VIJESTI: OBJAVLJIVALI LAŽI DA JE BEĆIROVIĆ SASLUŠAVAN U ODT-U (09.05.2020)

Nakon što su Osnovni i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv biznismena Zorana Bećirovića, portal Aktuelno je u seriji tekstova javnosti predstavio kako je Specijalni tužilac Milivoje Katnić, ne birajući sredstva, vršio hajku na Bećirovića i naš portal.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Tužilaštvo će da djeluje, ja sam napravio instituciju”, “Polakote: Isus Hrist je rekao, to vi rekoste”, “Ja govorim ono što utvrdim. To se nije dopalo nekima i počelo je moje spaljivanje”

U seriji tekstova opširno smo predstavili kako je u orkestriranom progonu Katnić koristio pojedine medije, pa ćemo ovom prilikom kratko podsjetiti na konkretan primjer objavljivanja lažnih vijesti u cilju zataškavanja zloupotrebe položaja i kršenja zakona od strane specijalnog tužioca.

Osim što je vijest o hapšenju “odzvanjala” danima sa naslovnih strana “Vijesti” uz senzacionalističke naslove, ovaj mediji je direktno učestvovao u pokušaju zataškavanja zloupotrebe položaja od strane Katnića.

Dnevna novina Vijesti, na osnovu “pouzdanih izvora” iz Tužilaštva, objavila je 29.11. 2019. godine informaciju da je Bećirović, nakon privođenja, saslušavan u Osnovnom tužilaštvu u Podgorici. Tu informaciju su ponovili 30. 11. i 01.12. iste godine, iako su dobro znali da je Bećirovića u Specijalnom državnom tužilaštvu saslušavao lično Milivoje Katnić.

U ovom slučaju je jasno da je Katnić preko Vijesti, i još nekih medija o čemu ćemo govoriti u narednim tekstovima, pokušao da se opere jer je svjestan da bi objavom da je Bećirović saslušavan u Specijalnom tužilaštvu zbog sms poruka ustvari priznao da je po ko zna koji put zloupotrijebio funkciju i vodio svoje lične ratove.

Orkestrirana hajka: Vijesti pokušale da “operu” Katnićevo samosilništvo

Ovakve metode nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

 

NEZVANIČNA PR SLUŽBA SDT-A ”POKRIVALA” ISLJEDNIKA MILIVOJA U ZLOUPOTREBI POLOŽAJA (10.05.2020)

Glavni specijalni tužilac Milovoje Katnić, samoproklamovani tajnovidac, epidemiolog i čovjek koji ima odgovor na sva pitanja, zanijemio je kada je u pitanu slučaj Zorana Bećirovića i pisanje portala Aktuelno. Lovćenski Tajnovidac koji pouzdano zna da koronavirus živi u sladoledu, da je 4.000 eura bilo u koverti namjenjenoj njegovoj supruzi, ne zna da odgovori na tvrdnje i pitanja iz saopštenja Bećirovića koje je objavljeno prije više od pet mjeseci.

S obzirom da Katnić ne odgovara na pomenuto saopštenje i ćuti kad je suočen sa činjenica koje danima iznosimo, prinuđeni smo da mu, kao da se radi o pravnom laiku, na plastičan način iznosimo eksplicitne detalje o zloupotrebama i progonu.

Nakon što smo juče pisali o učešću dnevne novine Vijesti u direktnom pokušaju zataškavanja zloupotrebe položaja od strane Katnića, nastavljamo pisanje o organizovanoj medijskoj hajci tri štampana propagandna pamfleta SDT-a, koji su različitim varijacijama laži, sakrivali važne informacije da bi se javnosti poslala netačna informacija o hapšenju Bećirovića.

Nova Pobjeda, koja važi za nezvaničnu PR službu SDT-a, objavila je, isto kao i Vijesti, da je nakon hapšenja Bećirović dao izjavu u Osnovnom državnom tužilaštvu.

Pobjeda je u ovom slučaju po navici radila kao propagandni pamflet SDT-a, a uredništvo ovog lista, kako saznaje Aktuelno iz pouzdanih izvora, znalo je da je informacija koju objavljuju o saslušanju netačna. Bez obzira na to su je objavili da bi pokušali da “pokriju” Katnićeve zloupotrebe. Za razliku od Pobjede koja je znala da objalvjuje laž, Vijesti su od “izvora iz SDT-a” dobili lažnu infromaciju, samo im nije padalo na pamet da je provjere.

U tekstu Pobjede koji potpisuje novinar D.Đ. navedeno je da Bećirović “dao izjavu u Osnovnom državnom tužilaštvu”, iako je uredništvo tog lista dobro znalo da je on isljeđivan po udbaškim metodama u SDT-u i to od strane Katnića lično.

Ipak, moramo biti oprezni i u startu ne osuđivati novinara koji je potpisao ovaj tekst zasnovan na neistinama. Vjerovatno se u slučaju D.Đ. radi o mladom i neiskusnom novinaru koji je bio laka meta manipulacija određenih centara moći koji nemaju puno veze sa novinarastvom, a iz ličnih motiva drže stranu specijalnom tužiocu u progonu Bećirovića.

Da li je mladi novinar D.Đ. izmanipulisan od strane opskurnih centara moći?

Podsjetimo, ovakve metode nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije