Connect with us

Medijsko reketiranje

STRAH OD ”MEDIJSKE MAFIJE” SVE MANJI: Sudovi počeli da odbacuju presude medijskih reketaša!

Published

on

Crnogorski sudovi polako ali sigurno počinju da se oslobađaju straha od opasne, organizovane grupe ucjenjivačkih medija iz koncerna Daily press, koju u javnosti često nazivaju ”reketašima” i ”medijskom mafijom”.

Najnoviji primjer koji ide u prilog ovoj tvrdnji, je odluka Višeg suda u Bijelom Polju koji je usvojio žalbu advokatskog tima portala Aktuelno i ukinuo presudu Osnovnog suda u Kolašninu po kojoj je naša medijska kuća trebalo da plati naknadu nematerijalne štete jednoj od članica ”medijske mafije” Mileni Perović Korać.

Milena Perović Korać

Podsjetimo, ”novinarka” nekad uglednog, a danas beznačajnog, propalog fanzina Monitor, Milena Perović Korać podnijela je u martu 2020. godine tužbu protiv portala Aktuelno, samo zato što smo u tekstu pod naslovom ”HAJKA SE NASTAVLJA Perović Korać tužila Aktuelno: Zaboljelo je “biza”, “šupljoglava”, “ćurka”, “tuka”… pobrojali kavlifikacije zbog kojih nas je ranije tužila.

Ona je između ostalog, tražila da joj se isplati 5.000 eura za naknadu nematerijalne štete koju je, navodno, pretrpjela zbog objavljivanja nadimaka iz knjige “Miško Kesedžija i njegove bize” autora Marka Vešovića i Šekija Radončića. Iako je portal Aktuelno u tekstu samo pobrojao nadimke koji su već bili navedeni u tužbi koju je ranije podnijela.

Portal Aktuelno samo nabrojao navode iz tužbe

Osnovni sud u Kolašinu usvojio je  njenu tužbu, nakon čega je advokat portala Aktuelno izjavio žalbu u kojoj je naveo da se ”ovakvim presuđenjem radi o brutalnoj cenzuri medija”.

Visi sud u Bijelom Polju usvojio je žalbu našeg advokatskog tima i ukinuo presudu Osnovnog suda u Kolašinu navodeći ”da se sud nije bavio sadržinom tužbe i teksta u kome je portal Aktuelno samo prenio da je tužba podnijeta i naveo kavalifikacije zbog kojih je podnijeta”.

Bjelopoljski Viši sud je naložio da se u novom postupku to uradi, ističući u svojoj odluci ”da nije jasno kako je prvostepeni sud i na osnovu čega utvrdio da je portal Aktuelno postupao sa ciljem da se Perović – Korać nanese šteta”.

Podsjetimo, režimski koncern Vijesti u aprilu ove godine povukao je više tužbi koje je ranije podnio protiv naše medijske kuće, što je, uz ovaj slučaj, jasan signal da se sudovi polako ali sigurno oslobađaju straha od opasne ”medijske mafije” na čijem su čelu medijski tajkuni Miodrag Miško Perović i Željko Ivanović.

Jasno je da reketaškom koncernu, njegovim političkim saradnicima i nalogodavcima, nije uspjela namjera koja je u startu bila jasna – da tužbama ugase konkurenciju – portal Aktuelno. U prilog tome govori preko 20 tužbi koje su podnijeli protiv naše medijske kuće u periodu od dvije godine.

Takođe je jasno da su i oni postali svjesni da sudovi od sad neće donositi presude pod pritiskom straha od medijskog reketiranja.

Nedavno je bjelopoljski Viši sud potvrdio presudu Osnovnog suda u Kolašinu koji je dosudio da moramo da platimo 2.000 eura reketa jednom od šefova ”medijske mafije” Željku Ivanoviću. Međutim, iako su odbili našu žalbu za odbacivanje tužbe, odbijen je i pokušaj Ivanovića da dobije dodatni novac, jer je tražio da obeštećenje koje treba da mu plati portal Aktuelno bude 5.000 eura.

U.P.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije