Connect with us

Organizovana tužilačka grupa

DŽABA MILIONI I NARUČENI TEKSTOVI: Da li je Mugoša morala da pušti Goluba?

Published

on

Sudija za istrage Suzana Mugoša posljednja dva mjeseca našla se u centru kontroverzi jer je Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici dva puta poništavalo njene odluke da prihvati jemstvo za uhapšenog službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost Petra Lazovića.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je juče optužnicu protiv službenika Agencije Petra Lazovića i Ljuba Milovića zbog pripadništva kriminalnoj organizaciji Radoja Zvicera, zloupotrebe položaja, šverca droge i oružja. Lazoviću je takođe produžen pritvor nakon što mu je Vijeće Višeg suda odbilo jemstvo.

Podsjetimo, rješenjem sudije za istragu Suzane Mugoše krajem prošle godine, tačnije 26. decembra 2022. prihvaćeno je jemstvo dato za uhapšenog  Petra Lazovića, nakon što je njegova odbrana kao garanciju ponudila 6,2 miliona eura u nekretninama i novcu da bi se on branio sa slobode.

Dva puta odluka pala pred Vijećem

Ovo je drugi put da Mugošinu odluku o prihvatanju jemstva za Lazovića obara Vijeće Višeg suda. Slična situacija dogodila i 22. novembra prošle godine kada je Vijeće poništilio odluku Mugoše koja je samo nekoliko dana prije toga 16. novembra donijela odluku da prihvati jemstvo za Petra Lazovića u iznosu od ’’skromnih’’ 1,6 miliona eura.

Petar i Zoran Lazović

Petar Lazović, sin kontroverznog bivšeg zamjenika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, se sumnjiči da je učinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja.

Odluke Mugoše da prihvati jemstvo za okrivljenog Petra Lazovića prvo od 1,6 miliona, zatim i od 6,2 miliona eura ponovo su u fokus vratile temu imovine i bogatstva bivšeg kontroverznog uticajnog operativca policije i tajne službe Zorana Lazovića.

Hotel Podgorica koji se sve više poredi sa vilom u Šilerovoj ulici u Zemunu: Da li će sledeći put i ovo založiti kao jemstvo?

U centru kontroverzi

Nakon čitave ove priče nije ni čudo što se u fokus javnosti nametnulo pitanje – odakle službenicima ANB-a i policije milioni da daju za jemstvo mlađeg Lazovića, koji je u SKY aplikaciji, imao šifru “Junior”, o čemu je Portal Aktueno već pisao.

Osim toga, sve glasnije su postale spekulacije da Mugoša imala ’’obavezu’’ prema takozvanoj ’’BEMAX grupi’’ kojoj, kako se spekuliše, pripada Lazović ’’Junior’’ i da jednostavno nije imala izbora osim da po svaku cijenu iskoristi svoj položaj i pokuša da iz pritvora oslobodi sina kontroverznog bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića.

Demokratski front nakon što je Mugoša po drugi put odobrila jemstvo od 6,2 miliona za ’’Juniora’’ pozvao je SDT da ispita njene relacije sa Petrom Lazovićem i Ljubom Milovićem.

’’Ako se SDT odluči da pokrene izviđaj protiv Suzane Mugoše, predlažemo mu da uporedi bazne stanice njenog telefona sa baznim stanicama Petra Lazovića i Ljuba Milovića, i možda dođu do zaključka da je nesuđeni VDT Mugoša imala sastanak sa ovom dvojicom osumnjičenih policijskih službenika’’, saopštili su u iz DF-a nakon što je Mugoša odobrila jemstvo za mlađeg Lazovića.

Demokratski front: Teške optužbe na račun Suzane Mugoše

Iz ovog političkog saveza su čak istakli da Mugoša treba da odgovori SDT-u – da li se ikad sastala sa Petrom Lazovićem i Ljubom Milovićem, i tražila od njih uslugu u vezi sa svojim sinom, koji je bio zaposlen u SAJ-u bez konkursa.

Mugoša član OKG?

Ako sagledamo cjelokupnu situaciju vezanu za jemstvo koje je ponuđeno za mlađeg Lazovića, mora se priznati da su odluke Mugoše krajnje simptomatične. Kontroverze Suzane Mugoše i njena potreba da po svaku cijenu oslobodi Lazovića ’’Juniora’’ pogotovo dolaze do izražaja ako uzmemo u obzir da je SDT juče podiglo optužnicu protiv Lazovića i Ljuba Milovića zbog pripadništva kriminalnoj organizaciji Radoja Zvicera.

U međuvremenu, dok je Vijeće Višeg suda odlučivalo o jemstvu, Petar Lazović se našao i među licima protiv kojih je Specijalno državno tužilaštvo SDT donijelo naredbu o sprovođenju istrage zbog ubistva Alana Kožara i Damira Hadžića!

Stoga nije ni čudo što su iz DF-a saopštili da u ’’ovom slučaju nije dovoljno da SDT uloži žalbu na odluku Suzane Mugoše, već protiv nje mora pokrenuti Naredbu o istrazi, pošto postoje osnovi sumnje da je i sudija Mugoša član OKG’’.

’’Sve drugo je pravosudna parodija izvođenja kata, u kojoj je Suzana Mugoša nosilac crnog pojasa, i teško da nam može biti crnje i gore od postojećeg stanja u pravosuđu. Umjesto da bude u zatvoru, Suzana Mugoša vadi iz zatvora, i još se kandiduje za VDT-a”, poručili su iz DF-a.

”U ovom slučaju nije dovoljno da SDT uloži žalbu na odluku Suzane Mugoše, već protiv nje mora pokrenuti Naredbu o istrazi, pošto postoje osnovi sumnje da je i sudija Mugoša član OKG’’, navode iz DF-a

Golub i BEMAX grupa

Podsjetimo, prema dokumentima Europola objavljenim na portalu Libertas, službenici policije Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32) označeni su kao članovi kavačkog kriminalnog klana, uz napomenu da bi ”istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo da bude prioritet broj jedan crnogorske policije“.

Obavještajni podaci Europola, između ostalog, ukazuju da je Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića, koji važi za kontroverznog bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije, a u kumovskim vezama je sa bivšim glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem.

Lazović Junior crnogorskoj javnosti posto je poznat i pod nadimkom ’’Golub’’, nakon pokušaja takozvane BEMAX grupe sa kojom se povezuje, da preko naručenih tekstova i kontroverznih autora proture priču da je sin Zorana Lazovića neka vrsta ’’glineneg goluba’’ i ”savjesnog tajnog agenta koji je žrtvovan jer je preveliki patriota”.

Žig koji nose mediji zaduženi za širenje BEMAX propagande

Pitanje koje se nameće je da li su isti centri moći koji lobiraju za puštanje Lazovića, zaslužni za plasiranje naručenih tekstova u kojima se ’’Golub’’ predstavlja kao ’’savjesni tajni agent’’. Uostalom, nakon medijske pripreme, odluka o prihvatanju jemstva koju je donijela Mugoša, da je prošla kod Vijeća, bila bi lakše prihvatljiva za javnost. Ali ovaj sistem, koji je BEMAX grupa primjenjivala godinama, očigledno više ne funkcioniše.

Portal Aktuelno već je pisao da ova organizacija sa kojom se povezuje ’’Junior’’ seže duboko u sferu politike, biznisa, NVO i medija, a prije svega se vezuje za kompaniju BEMAX, o čemu možete čitati na OVOM LINKU. Takođe se sve više potvrđuje pisanje Portala Aktuelno o Organizovanoj tužilačkoj grupi (OTG), segmentu BEMAX hobotnice, čiji je uhapšeni tužilac Saša Čađenović bio samo vojnik, a čiji je uticaj bio toliki da su se njeni članovi osjećali gotovo nedodirljivim pred zakonom.

Milan Roćen: Doskorašnji suvlasnik BEMAX-a, politički kišobran koji je štitio sumnjivi klan

Kada je u pitanju politička sfera, sa ovom grupacijom najčešće se dovodi u vezu ime bivšeg ministra vanjskih poslova Milana Roćena koji je do nedavno imao vlasnički udio u kompaniji BEMAX.

Stoga, ako ova organizacija ima toliko raširene pipke u svim segmentima društva, i ako preko naručenih tekstova o golubovima može da fabrikuje priče o nepostojećem progonu ’’tajnog agenta na zadatku’’, nije isključeno i da preko određenih sudija pokušavaju da izdejstvuju slobodu za jednog od svojih istaknutih članova.

U.P.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije