Connect with us

Organizovana tužilačka grupa

KLUPKO SE ODMOTAVA: Koliko duboko kriminalno-policijska hobotnica doseže u sfere biznisa, politike, pravosuđa, medija, NVO…

Published

on

Dokumenta agencije Evropske Unije za sprovođenje zakona – Europol, koja su objavljena juče, crnogorskoj i regionalnoj javnosti predočila su jasnu sliku o dubokim vezama određenih struktura u policiji sa kriminalnim klanovima, o kojima se već duže vremena spekuliše.

Ukratko – prema dokumentima Europola objavljenim juče na portalu Libertas, službenici policije Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32) označeni su kao članovi kavačkog kriminalnog klana, uz napomenu da bi ”istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo da bude prioritet broj jedan crnogorske policije“.

Takođe se navodi da su Petar Lazović (u SKY aplikaciji, imao šifru “Junior”) i Ljubo Milović (koristio je nadimak “Zli poručnik“), ”koristeći svoje pozicije, pružali zaštitu kavačkom klanu, a vođi klana, Radoju Zviceru, davali osjetljive operativne podatke i saznanja iz crnogorskog informacionog sistema“.

Obavještajni podaci, između ostalog, ukazuju da je Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića, kontroverznog bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije i kuma bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Potvrda pisanja portala Aktuelno

Iako se šira javnost možda našla iznenađena, jer se većina crnogorskih medija iz razloga o kojima ćemo naknadno pisati, trudila da što bolje ”sakrije” informacije koje su sada javno dostupne, treba podsjetiti da portal Aktuelno već duže vremena piše o članovima kriminalne organizacije, koja je imala, i još uvijek ima, veze u Specijalnom državnom tužilaštvu, biznisu i politici.

Petar Lazović (drugi s desna) i njegova policijska jedinica u lokalu škaljarskog klana u Baru

Samo dvadeset dana prije nego je objavljena dokumentacija Europola, portal Aktuelno je postavio pitanje zašto se mjesecima ćuti o transkriptima razgovora Kardinala, Juniora i Komite, lica za koja se sumnja da su na vrhu kriminalne organizacije.

Podaci Europola, iako su jasno naznačili kako je funkcionisala koruptivna policijsko-kriminalna mreža, za sad su otvorili više pitanja nego što su dali odgovora.

Transkript komunikacija Lazovića – Juniora i Milovića sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i drugima, crnogorsko tužilaštvo i policija dobili su od Europola još u julu prošle godine!

Šokantan je podatak da do danas nije poznato da su Lazovića i Milovića, ali ni druge policajce, iz te dvije državne institucije pozvali na odgovornost.

Sada je čini se već kasno, i ovaj dvojac je već imao vremena da napusti Crnu Goru, što su odavno i uradili.

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, kum Zorana Lazovića: Da li je bio na platnom spisku kriminalno-policijskih struktura? Da je još na poziciji GST-a, da li bi naredio hapšenje Europola?

Katnić štitio kuma?

Iako je od dobijanja podataka Europola prošlo skoro 10 mjeseci, nijesu postojali ni nagovještaji da će ”Junior”, ”Zli poručnik’, ali i ostali korumpirani policijaci na čelu sa ”Kardinalom” biti pozvani na odgovornost od strane nadležnih organa.

Tu se opet vraćamo na pisanje portala Aktuelno, koji je nebrojeno puta potencirao vezu između bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i  kontroverznog Zorana Lazovića, za koga se spekuliše da se na SKY aplikaciji vodio pod pseudonimom ”Kardinal” i da je bio, blago rečeno, duboko umiješan u radnje koje je Europol notirao u juče objavljenom dokumentu.

Zoran Lazović

Međutim, bilo je teško očekivati da će bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić učiniti išta po ovom pitanju osim stati u odbranu kuma – Zorana Lazovića. Stoga nije ni čudo što je čitav ovaj slučaj završio u nekoj od mračnih fioka duboko kompromitovanog bivšeg GST-a Katnića.

Tako da je razumljivo što su dokumnenta Europola, pod uticajem zapadnih partnera, u javnost ”procurila” tek kad su najavljeni potpuni remont SDT-a i smjene na čelu specijalnog policijskog tima.

Za sumnjivi odnos se znalo odavno

Interesantno je da se o vezama Petra Lazovića i njegovim kontaktima sa Radojem Zvicerom, pisalo mjesecima prije nego je Europol dostavio dokumentaciju nadležnim crnogorskim organima.

Dritan Abazović – znao ali nije smio?

Kako su mediji već objavljivali, kada su u pitanju imena policajaca čija ”djeca idu na žurke i proslave kriminalaca”, javna je tajna da se mislilo na Petra Lazovića.

Nakon tih spekulacija, početkom avgusta prošle godine na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, jedan od lidera DF-a Milan Knežević pitao je Abazovića da li ima operativna saznanja da je sin Zorana Lazovića, Petar, zaposlen u ANB-u, redovno održavao kontakte sa jednim od navodnih šefova kavačkog klana Radojem Zvicerom.

”Sin Zorana Lazovića i Radoje Zvicer… Imamo neka saznanja za komunikaciju, pa nijesu daleko od vaših saznanja. Ali ne bih sada da ih dijelim”, bio je jasan Abazović, odgovarajući na pitanje Kneževića.

Čak se uveliko pisalo da je sin Zorana Lazovića bio počasni gost na slavi Radoja Zvicera.

Prema pisanju medija iz regiona, u periodu prije dostavljanja dokumentacije Europola, Petar Lazović je komunikaciju sa Radojem Zvicerom svakodnevno ostvarivao preko kriptovanog telefona.

Puštili Belivuka u Crnu Goru

Osim Petra, i ime njegovog oca Zorana Lazovića dovođeno u vezu sa sumnjivim radnjama, konkretno sa ulaskom vođe beogradske kriminalne grupe Veljka Belivuka u Crnu Goru. Tadašnji potpredsjednik Vlade, sada premijer Dritan Abazović saopštio je na konferenciji za novinare 15. oktobra prošle godine da su bivši pomoćnici direktora Uprave policije Zoran Lazović i Enes Baković ukinuli zabranu ulaska u Crnu Goru kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Prema riječima Abazovića grupa oko Belivuka dolazila je u Crnu Goru dok je imala zabranu ulaska, uprkos zabrani, i tada su počinjena monstruouzna krivična djela na teritoriji Crne Gore.

Katnić i njegova ekipa od Tužilaštva napravili Organizovanu tužilačku grupu (OTG)

“Jasno je ko je naredio skidanje zabrane. Došli smo do dva imena. To su Enes Baković i Zoran Lazović. Neka SDT utvrđuje ko je od njih dvojice to uradio”, poručio je Abazović tada na konferenciji za medije.

Međutim, izgovor Abazovića za nečinjenje, koji je do skoro bio koordinator službi bezbjednosti, bio je da je – teško očekivati da će tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić učiniti išta po ovom pitanju osim stati u odbranu kuma – Zorana Lazovića

Abazović je tu bio u pravu – da bi odbranio svog kuma, ali i sebe, Katnić, za koga se spekulisalo da je na platnom spisku ove grupe koja je u Tužilaštvu formirala takozvanu Organizovanu tužilačku grupu (OTG), je uporno tvrdio ”da su najviši funkcioneri MUP-a Srbije zahtjevali da se ukine zabrana ulaska Belivuku”. Ispostavilo se da je i to bila laž!

Mediji ćute, grantoprežačica brani Kardinala i Juniora

Iako se većina crnogorskih medija nakon hapšenja bivše predsjednice vrhovnog suda prosto utrkivala ko će više da je ocrni, da presudi i prije početka suđenja, kada je u pitanju slučaj vezan za Kardinala, Juniora i Komitu, mediji su se ”pravili mutavi”.

Razlog za to se može tražiti u vezi ove grupe sa velikom crnogorskom kompanijom – Bemax koja sponzoriše gotovo sve medije u Crnoj Gori. O vezam Lazovića i te kompanije nedavno je pisao i Dejan Milovac iz NVO MANS, čini se nazavisno od svoje šefice Vanje Ćalović Marković.

Vanja Ćalović Marković: Pa je*o te, neću valjda da napadam moju ekipu iz Granda!?

Razlozi zbog kojih treba potencirati Milovčeve zasluge za objavljivanje gore pomenutih relacija, a ne Vanju Ćalović, leže u činjenici da je najčuvenija grantoprežačica, poznata po targetiranju i krvoločnom javnom napadanju odabranih meta, prosto zaćutala kada su u pitanju Kardinal, Junior i Komita!?

Treba podsjetiti da je Ćalović Marković prilikom gostovanja na TV Vijesti, voditelj emisije skrenuo pažnju konstatacijom da – ’’mi ne znamo ko su Komita, Kardinal i Junior, i ko se krije iza nadimaka koji su se pominjali u kriptovanoj komunikaciji’’.

’’Ne znamo i pitanje je kad ćemo saznati i pitanje da li ćemo ikad saznati’’, bio je odgovor grantoprežačice na jednostavno pitanje, nakon čega je ekspresno zaćutala,  skrenula priču sa te teme i počela da slaže floskule o ’’nereformisanoj partiji kao što je DPS’’.

Ranko Ubović i Aleksandar Mijajlović – neformalni vlasnici kompanije BEMAX: Da li će tužilaštvo ispitati sumnjivo porijeklo stotina miliona eura?

Krajnje je simptomatično što je jedna osoba kao što je Ćalović Marković, koja vrši verbalnu tiradu kad god joj se za to ukaže prilika, tek tako zaćutala kada su se pomenuli nadimci Kardinal, Junior i Komita!?

Pitanja koja su se nakon toga otvorila su – odakle je ona znala da osobe koje se kriju iza tih nadimaka nikada neće biti procesuirane? Da li je Ćalović Marković znala ko se krije iza tih nadimaka, što je juče djelimično objelodanjeno, pa smatra da su ’’nedodirljivi’’ ili je u pitanju nešto mnogo očiglednije?

Prije svega u tom kontekstu treba ispitati sumnjivi način na koji su ona i njen brat stekli stanove, upravo u zgradi Bemax-a u Podgorici!

Hotel Podgorica: Glavni štab OKG u sumnjivom vlasništvu, koji čuvaju korumpirani policajci i obezbjeđenje sa dugim cijevima, gdje policija ne smije da napravi raciju

Ali takođe se treba vratiti na veze takozvanog ”klana Grand” sa njenim sada već čuvenim snimkom zoo-seksa na Adi Bojani.

Politički pokrovitelj

Iako su nakon objavljivanja materijala Europola otvorena mnoga pitanja, jasno je da je klupko počelo da se odmotava i da se veze korumpiranih policijaca i kriminalaca neće završiti na ovome.

Jer, kako se sumnja, njihov uticaj duboko se širi na tužilačku, političku i biznis sferu o čemu je portal Aktuelno već pisao, ali će uz mnogo više detalja pisati u narednom periodu.

Kada je u pitanju politička sfera, sa ovom grupacijom najčešće se pominje ime bivšeg ministra vanjskih poslova Milana Roćena koji je do nedavno imao vlasnički udio u kompaniji Bemax.

Milan Roćen: Doskorašnji suvlasnik BEMAX-a, politički kišobran koji je ovu OKG štitio od odgovornosti pred zakonom

Sada je postalo jasno da je potrebno ”pretresti” političke, tužilačke i biznis segmente djelovanja ove organizacije da bi se sa Crne Gore konačno skinula hipoteka ”kriminalne države” koju pojedini političari i propagandni centri iz regiona žele na silu da nametnu čitavoj državi koja je postala talac jedne uske grupe ljudi.

Naravno uz uslov da aktuelni premijer koji je debelo podbacio kao koordinator bezbjednosnih službi, Deritan Abazović ne saopšti da je ova afera ”montirana da bi se skrenula pažnja sa slučaja Vesne Medenice”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije