Connect with us

Milivoje Katnić

DOSIJE ISLJEDNIK (38): Demanti UNICEFA i ugrožavanje domaćih proizvođača sladoleda

Published

on

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

Nakon što smo objavili tekstove vezane za ovaj slučaj, u preostalih osam nastavaka feljtona, umjesto dva teksta, biće po jedan tekst koji obrađuje teme koje su obilježile karijeru penzionisanog GST-a.

Treba podsjetiti da smo se u dosadašnjim nastavcima dotakli sledećih tema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci…

Takođe smo pisali kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

U preostalim nastavcima feljtona biće riječi o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama, o ukidanju crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičkom maltretiranju zatvorenika dok je bio vojni tužilac, diletantskom vođenju postupka za pokušaj terorizma 2016. ogdine…

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme smo se samo dotakli u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

UNICEF demantovao Katnića: Sladoled i hladna pića nemaju veze sa koronavirusom, svi koji kreirete neistine – PRESTANITE! (09.04.2020)

Dječji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) Crna Gora nedavno je upozorio da su se na internetu pojavile lažne informacije u kojima se tvrdi da treba izbjegavati sladolede i druge vrste hladnih prehrambenih proizvoda jer su one, navodno povezane sa koronavirusom. Iz UNICEF-a ističu da su ovi navodi “potpuno neistiniti” i apeluju na sve one koji ih šire da sa tim prestanu!

Dr Epidemiolog, “Polakote”: “Može stomak da zaboli od koka-kole. I sad ne treba piti hladna pića i sladolede i ostalo jer tu koronavirus živi, a ne živi u slanim i toplim sredinama, pijte tople napitke. Vidite mogu i medicinske savjete da vam dam”

Podsjetimo, lažnu informaciju da “ne treba piti hladna pića i sladolede jer tu koronavirus živi”, plasirao je  Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, koji je to izjavio na jednoj konferenciji za medije prije nešto više od mjesec.

“Upozoravamo da su se na internetu pojavile lažne poruke o zaštiti od korona virusa koje se pripisuju UNICEF-u i u kojima se, između ostalog, tvrdi da izbjegavanje sladoleda i druge hladne hrane može pomoći u sprečavanju nastanka ove bolesti. To je, naravno, potpuno neistinito. Dezinformacije u doba zdravstvene krize mogu imati tragične posljedice i stoga je poruka UNICEF-a svima koji kreiraju takve neistine jednostavna: PRESTANITE!”, navodi se u jednom od saopštenja vezanom za dezinformacije o koronavirusu na zvaničnom sajtu UNICEF-a Crna Gora, koje možete pročitati OVDJE.

UNICEF je takođe pozvao sve građane Crne Gore “da koriste isključivo pouzdane izvore informacija i da sve vijesti provjeravaju na zvaničnim sajtovima i društvenim mrežama Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije”.

Neutemeljeni savjeti Katnića

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, podsjećamo, nedavno je na konferenciji za medije sladoled i hladne napitke doveo u direktnu vezu sa epidemijom koronavirusa.

“Može stomak da zaboli od koka-kole. I sad ne treba piti hladna pića i sladolede i ostalo jer tu koronavirus živi, a ne živi u slanim i toplim sredinama, pijte tople napitke, vidite mogu i medicinske savjete da vam dam”, rekao je Katnić nedavno na konferenciji za medije.

Jasno je da je Katnić, kao nekvalifikovano i nestručno lice, dao apsolutno neutemeljene javne savjete za liječenje koronavirusa. Time je doveo javnost u zabludu i, ako ne širio, onda je doprinio širenju panike i lažnih informacija.

Prosto je nedopustivo da jedan državni funkcioner koji se nalazi na ovako odgovornom položaju, širi lažne informacije, zbog kojih je prinuđena da reaguje i međunarodna organizacija kakva je UNICEF. Stoga se nameće pitanje da li će Katnić uraditi jedinu moralnu stvar u datim okolnostima – podnijeti ostavku na funkciju koju obavlja i uputiti izvinjenje građanima Crne Gore?

Katnić pod lupom Katnića

A da apsurd bude još veći, Katnić je prije par nedjelja, kazao da su pod posebnom lupom tužilaštva osobe koje svojim radnjama izazivaju paniku.

“Ono što je pod posebnom pozornošću tužilaštva u ovom trenutku jesu lica koja dižu paniku i uznemiravaju javnost, kao i lica koja se ne pridržavaju propisanih mjera Vlade i Ministarstva zdravlja za suzbijanje epidemije”, rekao je Katnić.

Nakon ove izjave došli smo u situaciju kada bi glavni specijalni tužilac morao da pokrene istragu protiv sebe, ili makar da sebe stavi “pod lupu Tužilaštva”.

Ugrozio domaće proizvođače

S obzirom da se Katnić nalazi na veoma važnoj i odgovornoj državnoj funkciji, ovakav njegov javni nastup ostavio je negativne posljedice i po određene segmente crnogorskog društva.

Nije korona – pozitivan

Posljedice Katnićeve izjave, na svojoj koži najbolje je osjetila izvršna direktorka i osnivač fabrike za proizvodnju crnogorskih sladoleda “Mille Baci” Bojana Otašević. Ona je, kako je portal Aktuelno pisao, kazala da je krajnje nesmotrena izjava Katnića o vezi sladoleda i koronavirusa, izazvala veoma negativne reakcije kod njenih klijenata i čak ugrozila poslovanje firme.

Kada je u pitanju kompanija Koka-kola, koju je Katnić takođe pomenuo u svojoj izjavi, ne razmišljaju da podnose tužbu protiv spcijalnog tužioca. Kako nam je više ekonomskih stručnjaka kazalo, Katnićeva izjava ipak ne može da utiče negativno na poslovanje jedne od najvećih svjetskih firmi.

Javnost navikla na Katnićeve ispade

Ovom prilikom treba podsjetiti da je izjava Katnića kojom dovodi u vezu sladoled, koka-kolu i hladne napitke sa koronavirusom samo jedna od mnoštva njegovih sličnih konfuznih i kontradiktornih izjava.

Treba podsjetiti da je Katnić za sebe govorio da je “Lovćenski tajnovidac”, da stoga može da vidi stvari koji drugi ne mogu, govorio je da je njegova krv “krv pravednika” i upoređivao je sa “krvlju Isusa Hrista koju je prolio Poncije Pilat”. Čak je na jednoj konferenciji za medije kazao da bi “prihvatio Nobelovu nagradu, ali da nažalost ne postoji za zanimanje kojim se bavi”.

Jednom prilikom na pitanje novinara zašto je stavio svoju sliku na službenu legitimaciju koju je pokazao na konferenciji za medije, Katnić je kazao da je to uradio zato što je lijep.

“Lijep sam, sa mojom slikom nije više lažna”, rekao je Katnić.

Ovo su samo neke od mnoštva opskurnih izjava koje je davao u svojim javnim nastupima:

“Polakote: Ovaj tužilac će sve to dokazati”,

“Tužilaštvo će da djeluje, ja sam napravio instituciju”

“Polakote: Isus Hrist je rekao, to vi rekoste”,

“I zbog toga su neki zagazili đe nijesu trebali”,

“Ja govorim ono što utvrdim. To se nije dopalo nekima i počelo je moje spaljivanje”,

“On nema nikakve nadležnosti sa predmetima”

“Nepovratno pozitivno izmijenio strukture i supstance u tužilaštvu”,

“Poslije toga dakle zbog toga. Znači to je logička greška”,

“Pošto sam ja uvijek spreman ne znači da vas prisluškujem, mada imam pravo da gledam na daljinu – znate ono lovćenski tajnovidac, pa mogu da vidim šta hoćete”,

“Može biti ova kriminalna organizacija a može ispanuti i falsifikovanje isprave ili u pokušaju”

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije