Povežite se sa nama

Milivoje Katnić

DOSIJE ISLJEDNIK (8): Neznanje, zloupotreba položaja i dvostruki aršini

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

DVOSTRUKI ARŠINI KATNIĆA: ”NEPODOBNE” HAPSI PO KRATKOM POSTUPKU, A RAKOČEVIĆU TOLERIŠE SUMNJIVA VJEŠTAČENJA (13.05.2020)

Nakon što su se juče čitaoci portala Aktuelno uvjerili da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ne nalazi za shodno da odgovori na pitanja koja smo početkom prošle sedmice poslali na adresu SDT-a, da se zaključiti da je Katniću nelagodno da priča o vještaku Aleksandru Rakočeviću.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić ne odgovara na pitanja portala Aktuelno: “Moja krv je krv pravednika, ne bi valjalo da se prolije kao što je Pilat prolio Isusovu krv”, “Prihvatio bih Nobelovu nagradu, ali nema u mom zanimanju”

To ne treba da čudi jer je Rakočević, koji je bio Katnićev saučesnik u namještanju Bećirovićevog hapšenja, u intimnim odnosima sa glavnim specijalnim tužiocem i veoma je podložan njegovom uticaju, kako u profesionalnoj tako i u privatnoj sferi.

Stoga se postavlja pitanje da li Katnić zbog intimnih odnosa štiti vještaka Rakočevića, jer je čak i neupućenima jasno da se prijateljske relacije nameću kao jedino logično objašnjenje zašto se Rakočeviću toleriše da pojedine predmete vještači preko godinu i po bez ikakvih opomena i sankcija.

Konkretan slučaj na kom se najbolje vidi sumnjiv način rada Rakočevića, je predmet procjene štete koji se vodi u specijalnom tužilaštvu, a odnosi se na umanjenje komunalne takse za Hotel Avala.

Ovaj predmet je preuzeo prije više od godinu i sedam mjeseci, a vještačenje nije još uvijek završeno. Stoga se postavlja pitanje, zašto mu se predmet ne oduzme i prebaci nekom ko će ga obaviti u skladu sa zakonskim propisima?

A koliko glavni specijalni tužilac može biti efikasan kad njemu to odgovara govori i slučaj u kojem je  Rakočević direktni učesnik i koji je bio povod za hajku o kojoj pišemo. Rakočević je krivičnu prijavu zbog navodnih prijetnji Bećirovića podnio Specijalnom tužilaštvu 28.11.2019. godine, a Bećirović je uhapšen istog dana.

Posebno čudi efikasnost glavnog specijalnog tužioca koji hapsi istog dana kada je Aleksandar Rakočević podnio prijavu protiv Bećirovića, ali mu istovremeno nije nikakva smetnja što Rakočević godinu i sedam mjeseci nije uradio vještačenje za koje je dobio naredbu. U najmanju ruku povod da se čovjek zapita da li su u pitanju nepotizam, selektivnost i dvotruki aršini glavnog specijalnog tužioca.

 

NEZNANJE ILI ZLOUPOTREBA POLOŽAJA: ZAŠTO KATNIĆ KRIJE KRIVIČNU PRIJAVU VJEŠTAKA RAKOČEVIĆA (14.05.2020)

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, samoproklamovani tajnovidac, ne nalazi za shodno da odgovori na pitanja koja je početkom prošle sedmice na adresu Specijalnog tužilaštva poslao portal Aktuelno, čime je, kako smo već pisali, javnosti jasno stavio do znanja da štiti svog intimnog prijatelja vještaka Aleksandra Rakočevića.

Posebno nezgodno pitanje za Katnića odnosi se na krivičnu prijavu koju je Rakočević podnio protiv biznismena Zorana Bećirovića nakon čega je on ekspresno uhapšen.

Da li možemo da dobijemo kopiju krivične prijave koju je vještak Rakočević podnio protiv biznismena Zorana Bećirovića zbog navodnih prijetnji putem sms poruka i “spriječavanja dokazivanja”?, glasi jedno od pitanja koje smo početkom prošle sedmice poslali na adresu SDT-a, a na koje nijesmo dobili odgovor.

Očigledno je da Katnić svim snagama nastoji da spriječi da ova krivična prijava ugleda svjetlost dana. Da je ova prijava nekim slučajeme dostavljena portalu Aktueno, crnogorska javnost  bi se uvjerila da vještak Rakočević nije uopšte prijavio krivično djelo!

Jer da bi postojalo krivično djelo “sprječavanje dokazivanja”, zbog kojeg je Bećirović priveden, vještaku je morala da bude upućena prijetnja, ili na neki drugi način uticano na njega da izmjeni specijalistički nalaz. S obzirom da, kako su dokazala i dva sudska rješenja, ne postoji ni naznaka da je Bećirović pokušao bilo šta od gore navedenog, jasno je zašto samoproklamovani Lovćenski Tajnovidac ne želi da krivična prijetnja njegovog intimnog prijatelja ugleda svjetlost dana.

Da se kojim slučajem desi da ova famozna prijava dospije do javnosti, jasno bi bilo da je Katnić ili zloupotrijebio položaj da bi na silu pokrenuo nepostojeći krivični postupak, ili je jednostavno stručno nepotkovan, odnosno što bi se prostim jezikom reklo “pravno nepismen”. Ovo bi zaista bio veliki udarac za čovjeka koji je u jednom od svojih famoznih javnih nastupa ustvrdio da je on „kao glavni specijalni tužilac i jedan od najiskusnijih građana u pravu danas crnogorskom, i to je činjenica…“.

Zaista bi bila velika sramota da “jedan od najiskusnijih građana u pravu” napravi ovakvu zloupotrebu ili što je možda još gore, ispolji ovoliki stepen neznanja. Otežavajuća okolnost po Katnića je što upravo neznanje i zloupotrebu položaja, Evropska komisija ističe kao dva najveća problema crnogorskog pravosudnog sisitema.

Sličan “previd” napravila je i tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva koja je takođe, silu na sramotu pokušala da progura slučaj navodnog “sprječavanja dokazivanja” koji  je pakovan Bećiroviću. Samo kada je u pitanju postupanje ove tužiteljke stepen zloupotebe ili neznanja je još veći, jer je imala iskaz oštećenog Rakočevića kao i izjašnjenje istražnog sudije Miroslava Bašovića o čemu ćemo pisati u narednom tekstu.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije