Connect with us

Milivoje Katnić

Milivoje se vratio na fabrička podešavanja

Published

on

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, kako tvrde pojedini mediji bliski takozvanom klanu BEMAX sa kojim se povezuje i sam bivši GST, štrajkuje glađu, žeđu i odbija da primi terapiju. Njemu i kontroverznom bivšem policijskom funkcioneru Zoranu Lazoviću juče je produžen pritvor za još dva mjeseca.

Ali uprkos tome što navodno odbija da unese bilo kakvu čvrstu materiju u organizam već mjesec dana i tečnost preko sedam dana, Katnić je izuzetno aktivan i već sedmicama preko BEMAX medija predvođenih Draškom Đuranovićem i Šekijem Golubom Radončićem, vodi rat protiv institucije na čijem je čelu bio godinama. U agitovanju za Katnića posebno se ističe Radončić koji predvodi proteste i na njima drži zapaljive govore podrške bivšem GST-u, a kada mu je brat bio uhapšen nije se živ čuo, a čak je i lažno svjedočio.

Bivši GST i njegovi saradnici iz BEMAX klana svako malo preko pisama, medijske posluge ili advokata sprovode nezapamćenu hajku na tužilaštvo, glavnog specijalnog tužioca, vrhovnog državnog tužioca i posebno na tužioca koji vodi slučaj.

Uhapšeni Milivoje se tako ponaša potpuno suprotno u odnosu na savjete koje je dijelio dok je bio na vrhuncu moći kada je žario i palio Crnom Gorom i ironično poručivao da je ”Spuž demokratski za svakoga, svakome se smješi”.

Vraćanje na fabrička podešavanja iz devedesetih

Osim što se ponaša suprotno u odnosu na ono što je savjetovao onima koje je hapsio dok je bio na vrhuncu moći, evidentno je da se Katnić vratio svojim korijenima iz devedestih – takozvanoj velikosrpskoj školi nepoštovanja i vrijeđanja institucija.

Iako se Katnić u periodu od gotovo sedam godina koliko je bio na čelu SDT-a, svako malo hvalio kako je on otjelotvorenje pravde, kako je maltene ”stvorio (tužilačku) instituciju” i kako je ”najpozvaniji u pravu” predstavljajući sebe kao ”spasioca države” koji se slijepo drži slova zakona i poštuje institucije, sad je pokazao da niti poštuje zakone te iste države, niti institucije kada su ti zakoni usmjereni protiv njegovih koruptivnih radnji.

Ne uzima advokata, napada tužilaštvo preko medija, sprda se i vrijeđa advokata koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti i sam se brani.

Jedine osobe sa ovih prostora koje se po nepoštovanju institucija i bahatom ponašanju mogu porediti sa Katnićem su Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj dok su bili u Hagu.

Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj: Katnić učio od ”najboljih”

Bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević nakon što je uhapšen, više puta je izjavio pred haškim sudijama da ”Haški tribunal smatra lažnim sudom”, odbijajući da se izjasni o optužnici za zločine nad kosovskim Albancima.

Svima je dobro poznat odnos Vojislava Šešelja prema Haškom tribunalu, a u novembru i početkom decembra 2006. godine lider srpskih radikala štrajkovao je glađu jer mu je sud dodijelio branioca po službenoj dužnosti.

Podudarnosti sa Katnićevim slučajem su više nego očigledne, i čini se da je bivši GST dosta naučio od gore pomenute dvojice nosilaca velikosrpske genocidne politike. Stoga se može osnovano pretpostaviti da se Katnić samo vratio na ”fabrička podešavanja” iz devedesetih godina, kada je kao vojni sudija bio u službi velikosrpske zločinačke politike i kada je ganjao mladiće koji nijesu željeli da učestvuju u ratnom bezumlju dirigovanom od strane zvaničnog Beograda i Slobodana Miloševića.

Milivoje Katnić: Nije mu lako…

O ”školi” koju je završio Katnić najbolje govori i slučaj o kom je javnost brujala kada su objavljene izjave svjedoka iz Dubrovnika i Cavtata, o nepočinstvima koja je bivši glavni specijalni tužilac radio na dubrovačkom ratištu. Bivši lider PzP-a Nebojša Medojević ga je u Skupštini optužio za teška krivična djela i maltretiranje civila u Cavtatu i Dubrovniku tokom 90-ih, nakon čega je bivši poslanik DF-a isljeđivan i hapšen po nalogu Katnića.

U medije je ranije takođe procurjelo da je glavni specijalni tužilac, dok je radio kao izbacivač u nekoj diskoteci, imao krivičnu prijavu zbog siledžijskog ponašanja, da je to sakriveno jer u protivnom ne bi mogao da bude postavljen za glavnog specijalnog tužioca.

Prkačinovo svjedočanstvo

Katnić je kao GST bio poznat po silništvu i zloupotrebi funkcije za lične obračune, ali sklonost ka nasilju pratila ga je još i na početku karijere kada je devedesetih bio vojni sudija. Slično kao što je njegov kum Zoran Lazović izručivao ”Turke” Radovanu Karadžiću, tako je i Katnić maltretirao logoraše u Morinju, o čemu postoje i svjedočenja.

Metodije Prkačin

Bivši logoraš iz Morinja Metodije Prkačin kazao je da je bivši glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić dok je bio vojni sudija vrijeđao, maltertirao i tukao muškarce hrvatske nacionalnosti koji su iz Dubrovnika za vrijeme ratnih dešavanja 90-ih dovođeni u Crnu Goru i logor u Morinju.

Prkačin, koji je bio zarobljenik logora Morinj 58 dana, kazao je u emisiji “Bez granica” Seada Sadikovića na TV Vijesti u novembru 2020. godine, da je Katnić kao vojni tužilac isljeđivao zatvorenike iz Hrvatske kao i da su iz njegove kancelarije izlazili “krvavih glava”. Kako ističe njemu je prijetio da će mu “smrskati glavu kao zmiji”.

“Trebamo osuditi odgovorne za ono što se dešavalo 90-ih u Morinju da se ne ponovi nešto slično. Ali 30 godina nema suda, a kako će kad je onaj ko je odgovoran za sve to glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić”, govorio je svojevremeno Prkačin.

Odgovarajući na pitanje voditelja poznajete li ga (Katnića), Prkačin odgovara:

“Kako ne. Dovodio me kod sebe, ali me nije tukao”, na pitanje voditelja “što je radio” Prkačin odgovara:

“Čekao sam ispred vrata njegove kancelarije. Mene su doveli, otvorila su se vrata i odatle je izašao čovjek potpuno krvav, od čela mu je sve bilo krvavo i liptala je krv. Nisam ga prepoznao, a to je bio Ivo Piplica”, kazao je Prkačin.

Milivoje Katnić iz dana kad je ratovao za srBstrvo

Voditelj je nakon toga zapitao da li je krvavi čovjek “izlazio iz kancelarije vojnog tužioca Milivoja Katnića?”, na što je Prkačin rekao:

“Da, od Katnića. Ja zatim ulazim kod njega i on mi govori – ‘Metodije glavu ću ti smrskat ko zmiji’. Ja mu odgovaram ‘možeš, nemam namjeru ničime se branit, gjde oćeš da je stavim’. Onda sam sjeo i normalno smo razgovarali”, rekao je Prkačin.

Podsjetimo, u javnosti su u nekoliko navrata objavljene izjave svjedoka iz Dubrovnika i Cavtata, o nepočinstvima koja je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić radio na dubrovačkom ratištu.

Portal Aktuelno u seriji tekstova pisao je o nepočinstvima bivšeg GST-a Katnića, posvetili smo mu i feljton, a postavljali smo i seriju pitanja koja ukazuju da je štitio lica sa one strane zakona.

O kontroverznom Katniću opširnije možete čitati na Online magazinu Luča u posebnoj rubrici MILIVOJE KATNIĆ i u rubrici ORGANIZOVANA TUŽILAČKA GRUPA.

U.P.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije