Povežite se sa nama

Organizovana tužilačka grupa

NAKON PADA KATNIĆA: Slijedi težak posao čišćenja Tužilaštva i rad na razmontiranju OTG

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Razrješenjem Milivoja Katnića sa mjesta glavnog specijalnog tužioca nakon sedam godina, probijen je gnojni čir nekompetencije, nepotizma, korupcije i zloupotrebe položaja koji je za vrijeme njegovog mandata kao sistemska bolest zahvatio Tužilaštvo.

Ko god da naslijedi nepopularnog Katnića imaće pune ruke posla, da popravi ogromnu štetu nanesenu Tužilačkoj instituciji koja je u posljednjih nekoliko godina postala zasebna, čak i odmetnuta grana vlasti.

Grupa ”odabranih” lica čiji je eksponent bio Katnić privatizovala je Tužilaštvo i javnost godinama pokušavala da obmane pričama da su baš oni ”garant stabilne Crne Gore” i da su ”patriote bez kojih bi država sigurno otišla pod skute velikosrpske i ruske hegemonije”.

Međutim, iza providne priče o patriotizmu i profesionalizmu SDT-a krile su se zlupotrebe, ucjene i prisila čija je personifikacija bio čovjek koji je juče otišao sa mjesta GST-a.

Zaostavština nepočinstava

O nepočinstvima sada već bivšeg GST-a, u narodu poznatog pod nadimkom isljednik Milivoje, portal Aktuelno pisao je mjesecima.

U desetinama tekstova potkrijepljenim mnoštvom dokumenata, javnosti smo predstavili modus operandi bivšeg GST-a, pobrojali smo njegove zloupotrebe, pisali o ucjenama i pritiscima koje je vršio. Nešto više o tome možete čitati na OVOM LINKU.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Polakote: Ovaj tužilac će sve to dokazati”, “Zamislite da se košarka igra rukama”, “Tužilaštvo će da djeluje, ja sam napravio instituciju”, “Polakote: Isus Hrist je rekao, to vi rekoste”, ”I zbog toga su neki zagazili đe nijesu trebali”

Da bi se pobrojale sve malverzacije bivšeg GST-a, biće potrebno mnoštvo tekstova, stoga će portal Aktuelno od ponedjeljka početi sa objavljivanjem feljtona u kome ćemo se osvrnuti na sve što smo pisali o Katniću i njegovoj ekipi za subverzivno djelovanje.

To će biti prilika za one koji i dalje vjeruju u podmukle spinove o ”čestitosti” i ”patriotizmu” Katnića i njegovog tima u SDT-u, da se razuvjere i na osnovu činjenica uvide zašto je njegov odlazak najbolja stvar koja je mogla da se desi za oporavak Crne Gore.

Bez lamentiranja za Milivojem

Na jučerašnjoj sjednici Tužilačkog savjeta u korijenu su sasječeni svi pokušaji da se malverzacijama i pritiskom sačuva fotelja samoproklamovanog tajnovidca, dok je v.d. VDT-a Maja Jovanović pokazala zavidan nivo hrabrosti i profesionalizma.

Tako da nakon što je Katić razriješen sa pozicije GST-a, nije bilo previše lamentiranja i pritužbi stručne javnosti.

Čak i medijske ispostave koje su pod kontrolom grupe koja stoji iza bivšeg GST-a nijesu imale argumentaciju, a čini se ni želje, ni volje da brane Katnića.

Đurđina Nina Ivanović: Branila saborca iz OTG?

Jedino je tužiteljka Đurđina Nina Ivanović zdušno branila sada već bivšeg GST-a, ali čini se da to nije radila iz profesionalih pobuda, već je njena kritika odluke TS o penzionisanju Katnića bila više podrška saborcu iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG) čiji je i ona saradnik.

Razmontirati OTG

Da Tužilački savjet može da radi efikasno kad ima volje i profesionalne hrabrosti, pokazuje i odluka v.d. VDT-a Maje Jovanović koja je već u ponedjeljak zakazala sjednicu na kojoj će se raspisati konkurs za izbor novog glavnog specijalnog tužioca.

O imenima je još uvijek rano govoriti, iako pojedine interesne grupe već stidljivo promovišu svoje kandidate. Ali je jasno da će novi GST, pod uslovom da bude izabran kompetentan i nezavisan kandidat, imati pred sobom ogroman posao da počisti trulež korupcije i nekompetencije koja je za vrijeme mandata Milivoja Katnića zatrpala Tužilaštvo.

”Prvo treba izabrati nepristrasnog i nezavisnog GST-a koji će raskrstiti sa Katnićevim nasljeđem. Njegov prvi zadatak treba da bude rad na razmontiranju hobotnice Organizovane tužilačke grupe, jer bez tog ključnog koraka svaka druga aktivnost će biti besmislena”, rekli su naši izovri dobro upućeni u prilike u Tužilaštvu.

Početi od Boričića

Portal Aktuelno već duže vremena piše o katastrofalnom stanju u kome se našlo Tužilaštvo koje je zarobljeno od strane OTG, čiji  je istureni igrač i čuvar političkog uticaja bio Katnić. Tužilački savjet, nakon što je konstatovao penziju za Katnića, moraće stoga da krene u čišćenje Tužilaštva, koje je u posljednjih nekoliko godina postalo maltene odmetnuta grana vlasti.

Nikola Boričić – žrtva OTG

Kako smo već pisali, jedan od prvih slučajeva kojim bi Tužilački savjet trebalo da se pozabavi je slučaj tužioca Nikole Boričića, doskorašnjeg zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Krajem prošle godine Demokratski front pozvao je novoformirani Tužilački savjet da što hitnije ispita navode koje je Boričić iznio u intervjuu za portal Aktuelno – da je nezakonito smijenjen jer nije želio da postupa po nezakonitim nalozima bivšeg v.d. VDT-a Dražena Burića i rukovodioca Višeg državnog tužilaštva Lepe Medenice.

Portal Aktuelno je takođe pisao da je Boričić žrtva Organizovane tužilačke grupe (OTG) jer je krajem prošle godine smijenjen sa mjesta zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici na insistiranje Medenice.

Pritisak na Boričića zbog Belivuka

Prije nego što mu je i zvanično prestao mandat na mjestu zamjenika rukovodioca ODT-a, Boričić je optužio Burića i Medenicu su ga ”sklonili” jer nije želio da postupa po njihovim nezakonitim nalozima. Takođe je istakao da je na njegove kolege vršen pritisak.

Kako je pisao portal Aktuelno, Burić i Medenica, kao članovi takozvane OTG, udarili su na Boričića zbog slučaja vezanog za vođu kriminalnog klana iz Srbije Veljka Belivuka.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici na meti OTG

”Boričić je ‘nastradao’ zbog Belivuka jer je branio tužioca koji nije htio da pusti dvojicu policajaca, a na čemu su određene grupe iz Tužilaštva, tačnije Specijalnog tužilaštva insistirale”, kazali su naši izvori.

Podsjetimo, policijski rukovodioci Aleksandar Bošković i Saša Đurović uhapšeni su u oktobru prošle godine po nalogu osnovnog državnog tužioca Vukasa Radonjića zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj ukidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru pripadnicima kriminalne grupe, Beograđanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

O kakvoj se organizovanoj grupi ucjenjivača u tužilaštvu radi, najbolje svjedoči i okolnost, da je isti dan nakon što je Boričić u intervjuu za Aktuelno kazao da je na njega vršen pritisak, Više tužilaštvo na čelu sa Lepom Medenicom, podnijelo predlog za utvrđivanje njegove odgovornosti i to u 13 predmeta!

”Tužilačka grupa koju je pomenuo Boričić nije odgovorila argumentima na njegove optužbe, niti je demantovala da je na njega vršen pritisak, već su iz fioke izvadili navodne sumnjive predmete koje o njemu skupljaju da bi ga ucjenjivali”, rekao je ranije naš izvor.

Organizovana tužilačka grupa (OTG)

Portal Aktuelno već je pisao o subverzivnim elementima u Tužilaštvu, koji čine takozvanu Organizovanu tužilačku grupu (OTG) za koju se vezuju brojne priče o ucjenama, korupciji, nepotizmu i zloupotrebi položaja.

Zoran Lazović, Lepa Medenica i Milivoje Katnić – kumovi

Udarna pesnica i izvršitelj prljavih poslova OTG je rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica inače kuma bivšeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave  policije Zorana Lazovića.

S obzirom da je Lazović kum Milivoja Katnića bivšeg GST-a, jasno je da ova grupacija i nakon izbora novog Tužilačkog savjeta i smjene Katnića, želi što duže da zadrži uticaj u Tužilaštvu preko svojih ljudi.

Za to se koriste ucjenama kao u slučaju Boričića koji je upravo njihova najnovija žrtva. Boričić je krajem prošle godine smijenjen sa mjesta zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici jer nije htio da glasa za izbor kandidatkinje bliske Lepoj Medenici.

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT), sa višom državnom tužiteljkom Lepom Medenicom, smijenilo je Boričića samo nekoliko sati nakon što na elektronskoj sjednici, koju je on organizovao, podgorički tužioci nijesu izabrali Medenicinu kandidatkinju za funkciju zamjenika rukovodioca ODT-a, tužiteljku Andrijanu Nastić.

Nastić je inače sestra od strica Aleksandra Mijajlovića, ”neformalnog” suvlasnika kompanije Bemax, koja se dovodi u vezu sa mnogim ilegalnim poslovima uključujući i šverc cigareta.

Portal Aktuelno baviće se u narednim mjesecima ovim problemima od krucijalnog značaja za oporavak crnogorskog društva i države i javnost blagovremeno obavještavati o aktivnostima koje se sprovode kada su u pitanju prijeko potrebne reforme u Tužilaštvu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije