Connect with us

Milivoje Katnić

PRESUDA KOJA DOKAZUJE KATNIĆEVE ZLOUPOTREBE: Država će morati da plati Bećiroviću zbog Milivojevog silništva

Published

on

Viši sud u Podgorici donio je drugostepenu presudu prema kojoj je država Crna Gora u obavezi da plati naknadu u iznosu od 500 eura sa zateznim kamatama, biznismenu i jednom od suvlasnika Portala Aktuelno Zoranu Bećiroviću zbog protivpravnog lišavanja slobode koje je krajem 2019. izvršeno po nalogu tadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Sudsko vijeće na sjednici održanoj 31. januara u sastavu Nenad Otašević kao predsjednik vijeća i Biljane Krgović i Predraga Krstonijevića kao članova preinačilo je odluku prvostepenog Osnovnog suda u Nikšiću koji je donio odluku da se isplati dodatnih 500 eura.

Iznos naknade u ovom slučaju je najmanje bitan, jer je Viši sud ovom presudom zvanično potvrdio da je Bećirović nezakonito uhapšen po nalogu Milivoja Katnića i da mu je pričinjena šteta koju sada država mora da plati. Ovo je, dakle, nepobitna istina koja očigledno ukazuje na tačnost onoga što je Portal Aktuelno pisao godinama – da je akcija protivpravnog hapšenja Bećirovića dokaz da je bivši GST Katnić privatizovao instituciju SDT-a i koristio je za lične obračune sa osobama koje su se zamjerile njemu i njegovim nalogodavcima.

Portal Aktuelno godinama je pisao o nestručnosti, malverzacijama i zloupotrebama u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) na čijem je čelu bio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, a na žalost cjelokupnog crnogorskog društva svi navodi iz naših tekstova su se potvrdili kao tačni, o čemu govori i presuda Višeg suda u Podgorici. Takođe smo pisali o vezama Katnića sa sumnjivim ”biznis”- krugovima o čemu možete litati na OVOM LINKU.

Zloupotreba položaja za protivpravno hapšenje

Podsjetimo, Bećirović je 28. novembra 2019. godine priveden na saslušanje u Specijalno državno tužilaštvo, a laička i stručna javnost danima je tada spekulisala zbog čega je priveden jer nije postojao nikakav pravni osnov za ovakvo postupanje SDT-a na čelu sa specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem.

Kasnije je kao razlog privođenja Bećirovića navedena sms poruka koju je poslao vještaku Aleksandru Rakočeviću 2. novembra 2019. godine u kojoj mu navodno prijeti zbog slučaja vezanog za budvanski hotel “Avala”.

Pravda je spora ali dostižna – najbolji primjer za to je slučaj nezakonitog hapšenja Zorana Bećirovića

Potpuno je jasno i laicima da se zbog privatnih sms poruka u kojima nema ni nagovještaja prijetnji, ne može angažovati specijalni policijski tim kome je u opisu posla borba protiv organizovanih kriminalnih grupa – dakle riješavanje najtežih krivičnih djela. To je potvrđeno presudom Višeg suda.

Portal Aktuelno je tada postavio pitanje – da li je čitav ovaj slučaj pokrenut kao iskarikirana pravna konstrukcija tužioca Katnića koji je „lični motiv“ stavio iznad svih zakona i institucija Crne Gore?

Portal Aktuleno je u konsultaciji sa advokatskim timom, nabrojao sve zloupotebe koje je Katnić napravio u slučaju hapšenja Bećirovića.

Prije svega smo dokazali da Bećirović nikome nije prijetio, zatim da se zbog privatne sms poruke ne može podizati specijalni policijski tim, hapsiti, a još manje da se time treba baviti Specijalno tužilaštvo. Bećirović je mimo svih zakonskih propisa isljeđivan u SDT-u, da bi nakon toga Katnić preko svojih ucijenjnih medija i medijskih poslušnika plasirao laži da je saslušanje obavljeno u Osnovnom tužilaštvu u Podgorici.

Da u ovom slučaju postoje svi elementi protivpravnog lišavanja slobode indirektno je potvrdio Viši sud u Podgorici koji je u aprilu 2020. godine odbacio kao neosnovnu žalbu Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici na odluku Osnovnog suda koji je 17. januara 2020. odbio optužni predlog ODT-a protiv Bećirovića zbog navodnog krivičnog djela “sprečavanje dokazivanja”.

Bećirović se nakon hapšenja oglasio saopštenjem za javnost u kojem je iznio mnoge optužbe i postavio pitanja na koja Katnić nikad nije odgovorio. Treba takođe podsjetiti da je Bećirović nedjeljama prolazio medijski linč koji su nakon njegovog hapšenja sprovodili mediji bliski SDT-u o čemu je portal Aktuelno detaljno pisao.

Krivična prijava

Bećirović je u februaru 2021. Vrhovnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv  Katnića zbog ”zloupotrebe položaja”.

Milivoje Katnić, samoproklamovani Lovćenski Tajnovidac, prorok i epidemiolog sa dubokom fiokom: ”Molim ih ponizno kao sto su molili Ćirilo i Metodije, ja se osjecam ka intencija bar jednog od njih”, ”Ja nijesam vudu vrač pa da mogu vudu magijom da ometam nekoga pa ni tuzioca Savovica”, ”Ja sam prilično usmeniji nego pismeniji bez obzira na školu koju sam završio”

Prema navodima iz prijave Katnić je protivpravno iskoristio svoj položaj prilikom hapšenja Bećirovića 28. novembra 2019. godine, kada je biznismen bez bilo kakvog pravnog osnova priveden na sred ulice od strane specijalnog policijskog tima, po nalogu tadašnjeg glavnog specijalnog tužioca.

”Po nalogu prijavljenog sam lišen slobode 28.11.2019. godine u 15.30 časova. Davanjem naloga za moje lišavanje slobode, glavni Specijalni tužilac Milivoje Katnić je protivpravno iskoristio svoj službeni položaj u namjeri da mi nanese štetu i teže povrijedi moje pravo na slobodu, koje mi je zagarantovano članom 29 Ustava Crne Gore i članom 5 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda”, navodi se u krivičnoj prijavi Bećirovića koja je predata VDT-u.

Međutim, i nakon podnošenja krivične prijave bio je očigledan pritisak Katnića, jer je Vrhovno državno tužilaštvo na čijem je čelu tada bio Ivica Stanković, kako smo pisali, ”ostavilo Milivoju da odluči da li krivična prijava protiv isljednika Milivoja ima osnova”.

Katnić je tadašnji SDT pretvorio u batinu za obračun sa neistomišljenicima, a njegova nepočinstva su bila toliko brojna da je o njima napisan feljton koji možete da čitate i na Online magazinu Luča, u posebnoj rubrici ‘’Milivoje Katnić’’

U.P.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije