Connect with us

Politika

AMANDMAN POSLANIKA EU PARLAMENTA: Strano miješanje ugrožava crnogorsku državnost i prozapadnu orijentaciju

Published

on

Medijska pismenost i sloboda medija, ključni su za borbu protiv dezinformacija. Stoga pozivamo na jačanje evropske saradnje sa Crnom Gorom na rješavanju manipulativnih dezinformacija kojima se želi podrivati evropska perspektiva regiona. To se navodi u amandmanu koji su poslanici Evropskog parlamenta podnijeli na Izvještaj EP o Crnoj Gori.

Poslanici Klemen Grošelj, Ilhan Kjučjuk, Petras Auštrevičius, Nicolae Štefănuță kažu da je neophodno postići konkretne korake u izgradnji otpornosti i kibernetičke sigurnosti u vrijeme kada se Crna Gora suočava sa sve većim pritiskom zbog stranog miješanja koje želi podrivati crnogorsku državnost i prozapadnu orijentaciju.

Poslanici Evropskog parlamenta podnijeli su 1. marta ukupno 210 amndmana na nacrt Izvještaja izvjestioca za Crnu Goru Tonina Picule.

Odbor za vanjske poslove o njima će se izjasniti 13. aprila. Parlament bi nakon toga ovaj dokument trebalo da usvoji u formi Rezolucije na zasijedanju u maju.

U njima se poziva na jačanje vladavine prava, kao nužni osnov za napredak ka EU, ali i upozorava na to da svi bilateralni sporovi moraju biti riješeni inkluzivnim i nekonfliktnim dijalogom, uz izbjegavanje bilo kog oblika stranog miješanja u domaća pitanja.

Poslanik Fabio Massimo Kastaldo u dostavljenom amandmanu ističe da žali zbog kampanja dezinformacija u Crnoj Gori čiji je cilj poizanje etničkih tenzija, šteta međunarodnim odnosima i ugledu zemlje i narušavanje izbornih procesa.

– Pozivam nacionalne vlasti da pojačaju nadzor nad medijskim okruženjem kako bi se uhvatile u koštac s lažnim vijestima i drugim dezinformacijskim aktivnostima, povećavajući time njegovu transparentnost i pristup pouzdanim izvorima – navodi Kastaldo.

Poslanici Tanja Fajon i Andreas Šnider u svojim amandmanima izražavaju zabrinutost zbog toga što je Vlada usvojila izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti po hitnom postupku, bez javne rasprave i dijaloga sa svim vjerskim zajednicama i bez mišljenja Venecijanske komisije.

Za njih su sporna i imenovanja, kako navode, ,,kontroverznih vladinih imenovanja u sektoru bezbjednosti i vojno obavještajnoj službi“, navodeći da bi takve odluke mogle dovesti u pitanje strateški savez Crne Gore sa EU i NATO.

– Izražavamo zabrinutost i zbog toga što Budžet za 2021. godinu nije predložen do kraja 2020. – navode Fajon i Šnide.

Poslanik Tomas Valtz pohvaljuje napredak Crne Gore u nekoliko oblasti pristupnih pregovora, uključujući međunarodnu policijsku saradnju i borbu protiv trgovine ljudima, ali i poziva vlasti da ubrzaju političke i ekonomske reforme, posebno, kako navodi, vladavinu pava i temeljna prava, pravosuđe, slobodu medija i borbu protiv korupcije, gdje treba postići dalji značajan napredak.

Predsjedavajući spoljnopolitičkog odbora EP Dejvid Mekalister predlaže da se u Izvještaj uvrsti dio koji se odnosi na zabrinutost zbog nedavnog razvoja situacije u Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, kao i zbog promjena u sastavu Tužilačkog savjeta.

Picula: Specijalno tužilaštvo krucijalno za napredak

Izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula, u amandmanu podsjeća da Crna Gora mora postići dalji napredak u reformama vladavine prava, uključujući unapređenje, a ne nazadovanje u sprovođenju pravosudne reforme.

– Žalimo zbog ograničenog napretka u pravosuđu i pozivamo crnogorske vlasti da se hitno pozabave preostalim izazovima u pogledu nezavisnosti, profesionalnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva u skladu sa preporukama Grupe država protiv korupcije (GRECO ) i Venecijanske komisije – navodi Picula.

Picula naglašava da Crna Gora mora postići dalji napredak u reformama vladavine prava, uključujući unapređenje, a ne zaostajanje u sprovođenju pravosudnih reformi u skladu s dobrim demokratskim normama i praksom.

– Ponavljamo da kao rezultat već provedenih reformi Crna Gora već ima uspostavljena tijela i mehanizme koji osiguravaju sudsku i tužilačku nezavisnost i odgovornost i ohrabrujemo vlasti da dosljedno koriste ove mehanizme i da nastave na radu na daljem razvoju rezultata i njegovih dosadašnjih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Naglašavamo da je nezavisno funkcionisanje i integritet Specijalnog tužilaštva ključan za napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava – zaključuje Picula.

Picula u posebnom amandmanu, podsjeća da je interes Vlade da osigura odgovarajuću zastupljenost u inostranstvu, s tim u vezi, poziva se na imenovanje šefa crnogorske misije pri EU.

1 Comment

1 Komentar

  1. Branko

    14.03.2021. at 11:11

    Zapadna orijentacija i treba da bude ugrozena. U Crnoj gori treba da bude crnogorska a ne zapadna orijentacija. Crnogorska orijentacija znaci sa svima lepo koliko je do njih, ali su braca srbi i rusi, a ostali su komsije, i prijatelji ako9 zele da joj budu prijatelji. Njegos je lepo rekao da crnogorci ne ljube lance, pa makar ti lanci bili i zapadne proizvodnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije