Connect with us

Politika

AMBASADA BUGARSKE: Odbacujemo i osuđujemo svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici

Published

on

 Ambasada Bugarske u Crnoj Gori saopštila je da se pridružuje se izjavi i stavu Evropske Unije koja odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici.

“Imajući na umu da je Evropska Unija dobro uspostavljenih vrijednosti, poricanje dobro dokumentovanih i potvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine ili revizionizam protivreči najosnovnijoj od tih vrijednosti”, navodi se u saopštenju Ambasade u ime ambasadorke Meglene Plugtschieve.

Poručuju i da se očekuje da će se svaka zemlja koja teži pridruživanju EU pridržavati i promovisati vrijednosti EU tolerancije i pravde.

“I na regionalnom nivou, poštovanje istine od suštinske je važnosti za prosperitet i dobrobit zapadnog Balkana”, zaključuje se u saopštenju.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore oglušila se o pozive Vašingtona, Londona, Holandije, Berlina i Brisela i nije odgovorila da li priznaje da se u Srebrenici 1995. dogodio genocid.

U saopštenju dostavljenom medijima Vlada Zdravka Krivokapića je danas poručila da ne može mijenjati odluke međunarodnih sudova, “ali ni da jedne narode proglašava genocidnim, a druge svetim”.

Ranije danas slično je kazao i ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić koji i pored Zapada nije saopštio da li priznaje genocid, i poručio je da pored brojnih zahtjeva političkih partija i nevladinog sektora neće podnijeti ostavku.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije