Connect with us

Politika

BATRIĆEVIĆ: Svaki treći glasač URA-e smatra da Crnogorci nijesu posebna nacija, svaki peti bi glasao protiv nezavisnosti

Published

on

Batrićević

Asistent na Fakultetu političkih nauka u Podgorici i doktorant na CEU u Budimpešti Nemanja Batrićević kaže u ”Drugačijoj radio vezi” da najviše razloga za zadovoljstvo rezultatima nikšićkih izbora imaju Demokrate, zajedno sa premijerom Krivokapićem, na jednoj, i DPS na drugoj strani crnogorske političke scene.

Batrićević u izborne gubitnike, pored DF-a, svrstava i URA-u, kao i SDP. Saopštio je i podatke istraživanja iz marta, prema kojima svaki treći glasač URA-e smatra da Crnogorci nijesu posebna nacija, a čak svaki peti bi, u slučaju referenduma, glasao protiv crnogorske nazavisnosti.

Batrićević navodi da je prema istraživanjima iz decembra prošle godine URA imala podršku od 12 odsto, što je bio veliki rast u odnosu na ono što su imali u avgustu na izborima, ali je u martu podrška pala na između 8 i 9 odsto.

”Znači da se njihov skok iz decemebra prepolovio u roku od tri mjeseca. Prepolovio se na osnovu onoga što ne žele da prihvate, a to je da su porasli isključivo na osnovu prosrpskih glasova. Dakle, u procentualnom smislu, nijesu uzeli skoro pa ništa od suverenističkih glasova, što je zapravo bila ideja njihovog uključivanja u vlast, kako bi bili inicijalna kapisla koja će da razori iznutra DPS i uzme dio glasova SDP-a i SD-a.”, objašnjava Batrićević.

Navodeći podatke iz martovske omnibus sondaže agencije De Facto, Batrićević je saopštio da 40 odsto simpatizera URA-e pripada srpskom korpusu.

”Svaki treći glasač URA-e na današnji dan smatra da Crnogorci nijesu posebna nacija, nego da su suštinski Srbi, a svaki peti bi, da se sjutra ponovi referendum, glasao protiv nezavisne države”, precizira Batrićević.

Smatra da se URA može, uz DF, smatrati najvećim gubitnikom nikšićkih izbora, što je, dodaje, bilo jasno u nedjelju veče i lideru URA-a i potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću.

”Oni su se vezali za ulogu tasa na vagi, kao da je to nešto fiksno. Imali su Budvu, sad imaju Nikšić i ostvarilo se ono što smo prije šest ili sedam mjeseci govorili. Oni su predali Crnu Goru četnicima, i već nakon šest mjeseci imamo situaciju da oni njima više nijesu potrebni u drugom po veličini gradu u Crnoj Gori”, kaže Batrićević.

DF izgubio ucjenjivački potencijal, Demokrate ostvarile veliki rezultat

Kada je riječ o DF-u, Batrićević ističe da im nije pomogla podrška Beograda, čiji cilj zapravo i nije bio samo Nikšić, već Crna Gora.

”Malo je nezahvalno reći da im je rezultat neuspjeh, jer jesu smijenili DPS, ali nijesam siguran da im je to bila jedina važna stvar na ovim izborima. Ovo je bio projekat instruisan iz Beograda i, vjerovatno, to što će formirati vlast sa Demokratama i imati svog gradonačelnika njima puno ne znači. Cilj nije bio Nikšić, to je bila stepenica do većih tema i većih izbora, a u ovom trenutku oni su vjerovatno izgubili sav ucjenjivački potencijal, koji su se nadali da će imati. Podsjetiću vas da su oni na svaku stvar koju je Vlada uradila prijetili ‘vidimo se poslije Nikšića'”, kaže Batrićević.

Govoreći o rezultatu Demokrata u Nikšiću, Batrićević naglašava da ne bi precjenjivao doprinos pokreta “Ne damo Nikšić”, iza koga stoji premijer Zdravko Krivokapić.

”Ako su Vlada i Krivokapić u stanju da privuku toliko glasova, zašto nijesu sami izašli na izbore? Ja bih rekao da je Crkva bila ključni dodatak. Mislim da je za Demokrate rezultat od 23 odsto, čime su skoro prestigli DF, veliki rezultat”, ocenjuje Batrićević.

Četnička šubara na glavi gradonačelnika

Batrićević ne bi bio iznenađen ako bi Demokrate i URA glasali za Marka Kovačevića kao novog gradonačelnika Nikšića, uz standardna objašnjenja i izgovore, posebno iz GP URA.

”Davno sam prestao da slušam te izgovore, ne mislim da više iko ima alibi da kaže kako ne zna o čemu se ovdje radi. Sad svako zna ko su oni, svako zna što podržavaju i svako zna što znači četnička šubara na glasi gradonačelnika”, kaže Batrićević komentarišući pitanje o najavi dolaska deklarisanog sljedbenika četničke ideologije na čelo grada čiji je simbol osmjeh narodnog heroja Ljuba Ćupića, u momentu kad čeka strijeljanje, ispred četničkog stroja, na Petrovoj Glavici, 9. maja 1942.

”Nikšićki rezultat DPS-a će dovesti do unutarpartijske kohezije”

Unutar suverenističkog bloka DPS je ostvario rezultat kojim može biti zadovoljan i, uz Demokrate, imaju najviše razloga za zadovoljstvo, smatra Batrićević. Dodaje da ovaj rezultat dovodi i do unutarpartijske kohezije u stranci.

“Neskrivena je želja partija na vlasti na nacionalnom nivou, međunarodne zajednice, a bogami i nekih članova DPS-a da se ta stranka svede na neku mjeru od 15 do 25 odsto, kako bi se od njih napravio partner u nekoj širo koaliciji. Kažem i članova DPS-a, jer bih rekao da među njima ima i onih koji bi radije bili u partiji od 15 odsto, ali u vlasti, nego u partiji od 40 odsto, ali u opoziciji”, kaže Batrićević.

Neuspjeh SDP-a objašnjava lošim radom na terenu i konstatuje da se ideja o dvije odvojene liste DPS-a i SDP-a u Nikšiću pokazala kao loša.

”Ključni problem suverenističkog bloka je taj što su partije bivše vlasti gušile svaku vrstu crnogorskih alternativa izvan tih partija. Dakle, sada nemaju sa kim da koaliraju, čak iako imaju dobar rezultat, kao što je DPS-ov. To je sada došlo na naplatu, a SDP očigledno nije percipiran kao neko dovoljno drugačiji da bi mogao da privuče tu vrstu glasača”, smatra Batrićević.

 

2 Comments

2 Komentara

  1. Građan in

    16.03.2021. at 17:18

    Pa i šef im pripada srpskom korpusu. Pardon, pripao je.

  2. flamantes

    02.12.2021. at 00:06

    URA-ini su urini

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije