Connect with us

Politika

BELADA PISAO ĐUKANOVIĆU: Prije bih skočio u bunar nego potpisao taj Zakon

Published

on

Važeći Zakon o vjerskim slobodama i pravnom položaju vjerskih zajednica moderan i evropski zakon: Belada - Foto: PR centar

Nevladino udruženje (NVU) Crnogorski zbor uputio je otvoreno pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću tražeći da ne potpiše tekst izmjena Zakona o vjerskim slobodama i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Predsjednik te NVU Nikola Belada kaže da bi on “prije skočio u bunar” nego potpisao tekst izmjena zakona, koji su sačinila neka privatna, neidentifikovana lica, a javnosti saopštio ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Valdimir Leposavić.

Dodaje da je gotovo sigurno da će Skupština Crne Gore usvojiti izmjene zakona, ali da Đukanović ne bi trebao da potpisuje takav zakon.

“Zakon se usvaja po hitnom postupku. Tako mora biti, jer je SPC izjavila da je to diskriminatorski i protivustavni zakon. To što tu izjavu i uvjerenje nijesu utvrdili Ustavni sud i Evropski sud za ljudska prava, nije bitno. Nije bitno, jer je ovo teokratska država feudalnog uređenja, đe je riječ vjerskog vođe zakon, đe su na javnoj sceni klerofašisti, velikosrbi, četnici”, navodi se u saoptšenju.

On je istakao da je važeći Zakon o vjerskim slobodama i pravnom položaju vjerskih zajednica “moderan, evropski zakon, u skladu sa međunarodnim standardima, na koje je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje”. Belada smatra da je on pozitivno ocijenjen i od stručne domaće i međunarodne javnosti.

“Jedina greška u ovom zakonu je što nije usvojen 2006. godine, odmah nakon referenduma. Ovaj zakon nije osporen od bilo kog domaćeg ili međunarodnog relevantnog subjekta. To jedino Vas obavezuje i zbog toga ponovo ukazujem – ne potpisujte Izmjene Zakona o vjerskim slobodama koju je najavio ministar Leposavić, a koje će sigurno biti usvojene u Skupštini”, piše u Beladinom pismu Đukanoviću.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije