Connect with us

Politika

BEOGRADSKI NOVINARI O POSJETI KRIVOKAPIĆA: Nemirenje sa suverenošću Crne Gore

Published

on

MATIĆ: Sigurno da ima puno prostora za saradnju na opštu dobrobit i jedne i druge zemlje.

VLAJIĆ: Krajnje vrijeme da Beograd počne da se ponaša normalno prema Crnoj Gori kao nezavisnoj državi

Posjeta premijera Zdravka Krivokapića Beogradu dobar je početni korak za popravljanje narušenih odnosa dvije zemlje čije će poboljšanje zavisiti prije svega da li će aktuelna Vlada opstati, ocijenili su dugogodišnji beogradski novinari i urednici za Pobjedu.

Krivokapić je ove sedmice boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Beogradu otkad je na funkciji premijera. Posjeta je izazvala dosta pažnje i u beogradskim medijima.

Zvanično ćutanje o ključnim pitanjima

Osim početnog skandala na dočeku crnogorskog premijera u nediplomatskom maniru i farmerke ministra poljoprivrede, koji je izazvao dosta negativnih reakcija korisnika društvenih mreža u Srbiji, novinari su ostali uskraćeni za ključna pitanja koja opterećuju odnose. Od (ne)izručenja Svetozara Marovića do neriješenog pitanja ambasadora i (ne)potpisivanja temeljnog ugovora.

Nekadašnji glavni urednik i direktor radija i Televizije B92, sada predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić kaže da nije siguran da li će posjeta dovesti do poboljšanja odnosa između dvije zemlje.

– Lično, drago mi je da se najzad dogodila posjeta i volio bih da zvanične posjete budu mnogo češće. Ne vidim bliže narode od crnogorskog i srpskog a da su toliko udaljeni, čak se više sreću predstavnici naše države i sa Albancima sa Kosova nego što to rade sa predstavnicima zvanične Crne Gore. Ne znam koliko ova posjeta može značiti neki pomak u odnosima, ali se nadam da će se dogoditi neka uzvratna posjeta i dogovor u vezi pitanja koja se odnose na živote građana naše dvije države. Sigurno da ima puno prostora za saradnju na opštu dobrobit i jedne i druge zemlje – kazao je Matić za Pobjedu.

Veran Matić (Medija centar Beograd)

S druge strane, novinar Đorđe Vlajić ocjenjuje da se, na osnovu zvanično saopštenih poruka, može govoriti da je napravljen korak u otopljavanju odnosa i rješavanju nekoliko otvorenih problema.

– Javnost ne zna šta je bilo u razgovorima u četiri oka i kakve su poruke razmijenjene. Jasan je stav Krivokapića da jedno od tih ključnih pitanja kojima se pridaje veliki značaj u Srbiji, a to je temeljni ugovor nije tema ove posjete, barem zvanično. Kada govorimo o odnosima, mnogo toga će zavisiti i od sudbine crnogorske Vlade. Veliki je pritisak prosrpskih stranaka na premijera Krivokapića i to ne samo zbog odnosa prema Srbiji ili „srpskom pitanju“. Mislim da tu postoje i neki lični interesi i računi lidera tih stranaka u Demokratskom frontu – smatra Vlajić.

Zvanični Beograd je, dodaje, u ovom trenutku u poziciji da će čekati da vidi šta će se dogoditi u Crnoj Gori, odnosno da li će se na toj strani promijeniti sagovornici.

– Ali, ako ima iole razuma u glavama političara u obje zemlje, oni bi morali da zatrpaju te otvorene rovove. Razumijem da je neka vrsta poniženja za Srbiju što je prethodna Vlada odjurila ambasadora a nova ne može da ga vrati jer diplomatska pravila to ne dozvoljavaju, ali to ne bi smjeli da budu problemi koje ne mogu riješiti dvije države koje bi trebalo da budu u nešto bliskijem odnosu nego ostale iz regiona. Ovdje ima mnogo političarenja koje nepotrebno kvari život građanima – navodi Vlajić.

Poštovanje nezavisnosti

Demokratski front mnogi smatraju kao „produženu ruku“ predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Crnoj Gori. Upravo je dan uoči posjete iz tog saveza saopšteno da su za izbor nove čak i novog premijera.

Komentarišući ta dešavanja, Vlajić kaže kako ne sumnja da je Krivokapić, ako je bio mudar, to pitanje postavio lično Vučiću.

– Mislim da je krajnje vrijeme da Beograd počne da se ponaša normalno prema Crnoj Gori kao nezavisnoj državi, a ne kao prema sprskoj provinciji. Crna Gora je suverena država koja ima ozbiljnu državnu tradiciju, koja se mora poštovati i ima pravo na svoj samostalan život i svoju politiku. Pretpostavljam da je i to mogla biti tema razgovora, ali ćemo o tome vjerovatno saznati nešto kasnije – navodi Vlajić.

Đorđe Vlajić (Medija centar Beograd)

Upitan da li vidi pretjerano miješanje Beograda u unutrašnja pitanja, Matić kaže da Crna Gora ima složenu unutrašnju situaciju.

– Nije to samo pitanje odnosa dvije države. Ključno je ono što se događa u samoj Crnoj Gori između stranaka i pripadnika vjerskih zajednica. To je osnov problema, ne volim kada se zamjenjuju teze, oni su supstacijalno problemi nastali u Crnoj Gori sa kojima ta država treba da se suoči i rješava. Crna Gora je nezavisna država i vjerujem da postoje kapaciteti da se savladaju ti problemi. Uvijek će biti otežavajućih momenata i miješanja, jer postoje politički interesi država. Ne volim kada se nanosi šteta, više volim kada se daje neki doprinos i ako se to događa na tom planu onda nema problema.

Imam odličnu saradnju sa kolegama iz Crne Gore i vašom Komisijom za istraživanje napada na novinare. Uvijek sam spreman na tu vrstu otvorene saradnje bez ikakvih zadnjih namjera, jer su naši principi koji se odnose na nekažnjivost napada i ubistva novinara veoma važni za cijeli region jer se prelivaju. Nemamo samo „naše“ koji nas ugrožavaju, organizovani kriminal je postao internacionalan i odatle dolaze najveće prijetnje. Obaveza novinara je da rade zajedno na tome jer oni koji su protiv nas, perfektno zajedno rade – zaključuje Matić.

Gojgić: Posjeta je bila potrebna

Novinarka Ljubica Gojgić kaže da joj je drago što je došlo do posjete Krivokapića koji je, kako tvrdi, pokazao spremnost da poboljša odnose koji su bili na sramno niskom nivou.

– Posjeta je počela nečim što čudi (farmerke ministra Nedimovića, prim. aut.) i da nije bilo objašnjenja i izvinjenja bilo bi zaista zabrinjavajuće. Nakon što je to uradila premijerka Ana Brnabić, to daje neku nadu. Utisak susreta je dobar, jer je bio potreban. Najava sjednice dvije vlade i ubrzanog nastavka komunikacije je dobra. Drugi utisak je da neriješena pitanja – ambasador, izručenja Marovića i temeljni ugovor – to su stvari koje će se rješavati u budućnosti. Iako razumijem da smo kao novinari željeli da čujemo odgovore na otvorena pitanja, razumijem zašto nijesu stavljena na dnevni red prilikom ove posjete – kazala je Gojgić za Pobjedu.

Ljubica Gojgić (Medija centar Beograd)

Neshvatljivo da je Marović i dalje u Srbiji

Jedno od ključnih pitanja koje je i dalje neriješeno u odnosima dvije države jeste neizručenje Svetozara Marovića. Naši sagovornici smatraju da je takva situacija nedopustiva.

– Ne razumijem tu situaciju. Za mene je to elementarni nivo komunikacije između dvije zemlje i dva pravosudna sistema. Ako je neko osuđen, kako može da bude zaštićen time što nije isporučen. Mislim da je to jako loše, pa čak iako postoje neki razlozi, oni nijesu prihvatljivi – jasan je Matić.

S druge strane, Vlajić smatra da ukoliko je Krivokapić posjetu sveo na nivo prvog koraka ka normalizaciji i popravljanju odnosa onda je to u redu.

– Sporna pitanja neće pobjeći i moraju se riješiti. S druge strane, ako postoji pravna obaveza Srbije da izručuje ljude sa potjernica pa čak i kada su njeni državljani u pitanju, onda je to neka vrsta političkog i pravnog bezobrazluka. Marović bi, kao i drugi ljudi koji su na potjernicama, morao biti izručen ali, nažalost, takve stvari, poput finansijskih i drugih veza, su u ovom slučaju prevalentne u odnosu na čistu primjenu prava – poručuje Vlajić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije