Connect with us

Politika

BISERKO: Srpski stratezi se nadaju ukidanju suverenosti Crne Gore

Published

on

Srpska politika doživjela je svoj regionalni vrhunac „političkim prevratom“ koji se odigrao u Crnoj Gori, a uspostava nove vlade koju vodi premijer Zdravko Krivokapić za sve stratege velikosrpske politike znak je da se stvari vraćaju u „normalu“, kazala je za Al Džaziru predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko.

To, kako je dodala, za ljude bliske srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, znači da se sa više samopouzdanja nastavlja sprovoditi politika definisana idejom tzv. srpskog sveta, dakle politika koja i dalje „mašta“ da se stvori jedna integralna i homogena zemlja koju će sačinjavati Srbija, kao matica, Crna Gora, sjeverni dio Kosova i dio BiH koji je Dejtonskim mirovnim sporazumom definisan kao Republika Srpska.

“Razni su politički akteri u posljednjih desetak godina radili na praktičnom sprovođenju tih ideja, neki sa više, a neki sa manje uspjeha”, navela je Biserko.

Prema njenim riječima najistrajniji u tome bio je Milorad Dodik kojem je gotovo uspjelo obesmisliti postojanje države Bosne i Hercegovine i dovesti zemlju u stanje koje nije daleko od unutrašnjeg raspada.

“Nakon formiranja nove vlade u Crnoj Gori svima je jasno da nova vlast pokušava „dubinski promijeniti identitet Crne Gore“ koja u djelovanju aktuelne srpske vlasti prepoznaje jasno vidljivu politiku novog „ujedinjenja srpskih zemalja””,  kazala je ona.

 

1 Comment

1 Komentar

  1. flamantes

    04.08.2021. at 11:34

    želja će im biti

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije