Connect with us

Politika

BISERKO: U porazu Đukanovića Srbija vidi svoju moć

Published

on

Srbija će se miješati u unutrašnje stvari Crne Gore sve dok bude smatrala da postoji prostor za njeno djelovanje, a Beograd i dalje procjenjuje da međunarodni kontekst ide u prilog ostvarivanju njegovih aspiracija. To je Pobjedi saopštila predsjednica Helsinškog komiteta u Srbiji Sonja Biserko.

Ona smatra da se Srbija sada miješa u lokalne izbore jer Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) nijesu reagovale ni kada su se ta država i Srpska pravoslavna crkva (SPC) miješali u republičke izbore.

“Njihov glavni kriterij je smjenjivost vlasti bez ulaženja u to ko smjenjuje tu vlast i kakve će vrijednosti zastupati. Sporazum, koji je pobjednička koalicija potpisala na pritisak EU i SAD o nemijenjanju orijentacije Crne Gore, gledano iz današnje perspektive sve je relativniji”, kazala je ona.

Sve to Biserko dovodi u vezu sa sadašnjim smjenama u administraciji.

“Smjene koje se sprovode po dubini suštinski mijenjaju krvnu sliku Crne Gore, a sve pod sloganom o kraju posljednjeg ‘komunističkog diktatora’. Ta floskula ne samo da nije tačna, već je samo pokriće za inžinjering koji je u toku. Inžinjering koji poništava sva dostignuća Crne Gore u pravcu evroatlantskih integracija. Ukoliko NATO i EU promptno ne reaguju na svakodnevne kadrovske ujdurme kumovaće opasnom razvoju situacije koji će raspolutiti Crnu Goru na nekoliko interesnih sfera i time destabilizovati region”, pojašnjava ona.

Biserko kaže da Beograd smatra da je u superiornoj poziciji i da zato ne uvažava odluke Crne Gore. Ističe da nacionalni stratezi smatraju da je Srbija ojačala svoj međunarodni položaj i da ima prostor za djelovanje prema svim susjedima.

Ona podsjeća da Srbija istovremeno stalno jača svoju vojnu snagu i da se priprema rasprava o uvođenju obaveznog vojnog roka, a da istovremeno srpski mediji vrlo lukavo nude ruku pomirenja tako što se dnevno spinuje teza o dva najbliskija naroda, a dežurni promoteri „Srpskog sveta“ smatraju da je samo pitanje vremena kada će se Crna Gora vratiti u normalu, odnosno u okrilje Srbije.

“Omalovažava se činjenica da je DPS i dalje partija sa najvećom podrškom, dok srpski mediji sistematski demoniziraju njenog predsjednika. Nedavno održan Kongres DPS-a i govor predsjednika ocjenjuje se kao ‘grčevita i besramna vlastoljubivost’ i kao ‘Milov antisrpski delirijum’. U njegovom takozvanom slomu i porazu, što je bio prvorazredni cilj Beograda već 20 godina, Beograd vidi svoju moć “, ocijenila je Biserko.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije