Connect with us

Politika

BITKA ZA NIKŠIĆ: Realan širi crnogorski savez, Damjanović ili Eraković mogući nosioci DPS liste

Published

on

Demokratska partija socijalista, na predstojećim lokalnim  izborima u Nikšiću, nastupiće u najjačem mogućem sastavu i u što širem savezu, saznaje portal Luča.

Prema pouzdanim saznanjima našeg portala, potpredsjednici Demokratske partije socijalista Sanja Damjanović i Jefto Eraković favoriti su DPS-a za nosioca izborne liste.

“Odluka o tome nije donesena jer o tome odlučuje Predsjedništvo partije. DPS ima dva potpredsjednika iz Nikšića pa bi logično bilo da neko od njih bude nosilac liste”, kazao je izvor portala Luča iz vrha DPS-a.

Ono što je sasvim moguće je da će DPS na izborima u Nikšiću nastupiti u okviru šireg saveza sa procrnogorskim strankama.

U prilog tome svjedoči programsko opredjeljenje DPS-a  o stvaranju širokog političkog saveza “koji će se suprotstaviti negatorima crnogorskog identiteta“.

PKS BEZ ZVANIČNE PONUDE, SDP MOŽDA SAMOSTALNO

No nastup u širem crnogorskom savezu još nije zvanično dogovoren, iako ima nezvaničnih kontakata. Iz Patriotsko komitskog saveza je kazano portalu Luča da ih niko iz DPS-a nije zvanično komunicirao u vezi zajedničkog nastupa na predstojećim izborima.

“Svakako bi voljeli da nastupimo u okviru što šireg crnogorskog bloka i za nosioca liste nam je apsolutno prihvatljiva Sanja Damjanović, jer je u pitanju naučnica svjetskog formata”, kazano nam je iz PKS-a.

S druge strane, predsjednik OO SDP Nikšić Željko Nikolić danas je saopštio da će predložiti da ta stranka izađe samostalno na lokalne izbore.

“Duboko vjerujemo da je jednoj lošoj lokalnoj vlasti u Nikšiću, čijim rezultatima i praksom su građani nezadovoljni, potrebna alternativa”, naveo je Nikolić.

Ono što je sasvim izvjesno je nastup SD-a, Liberalne partije i angažovanih crnogorskih intelektualaca u okviru šireg crnogorskog saveza.

DAMJANOVIĆ NAUČNICA SVJETSKOG FORMATA

Potpredsjednica DPS-a Sanja Damjanović ima briljantnu biografiju naučnice svjetske klase.

Naime, nakon post-doktorske pozicija na osnovu zajedničkog ugovora sa Univerzitetom u Heidelberg-u i GSI institutom u Darmstadt-u, a od 2006. godine uslijedila je prestižna pozicija “CERN Fellowship” u vidu trogodišnjih postdoktorskih studija u CERN-u, na temu fundamentalnih istraživanja iz oblasti eksperimentalne fizike sudara teških jona pri visokim energijama u okviru NA60 eksperimenta u CERN-u.

Od 2003. stalno pozicionirana u CERN-u. Od decembra 2016. bila je ministarka nauke Crne Gore u Vladi premijera Duška Markovića. Od 2010. godine intenzivno se bavi primijenjenim istraživanjima za CERN i GSI-FAIR projekte, a od 2011. godine stiče prestižno zvanje “Scientific Associate” u CERN-u u saradnji sa GSI institutom, te od 2014. godine i “Staff position in research” u GSI institutu.

ERAKOVIĆ POZNATI LJEKAR

Eraković je široj javnosti poznat kao nekadašnji direktor Kliničkog centra Crne Gore.

Od 2006. godine zaposlen je u Kliničkom centru Crne Gore, na Klinici za neurologiju. Specijalizaciju iz neurologije završio je 2010. godine, a subspecijalističku edukaciju iz elektromioneurografije u Institutu za neurofiziologiju u Ljubljani. Završio je subspecijalističku edukaciju za evocirane potencijale u Barseloni, u Španiji, kao prvi i još uvijek jedini doktor u Crnoj Gori koji je implementirao tu metodu u našoj državi.

Izbori u Nikšiću biće održani 14. marta. Portal Luča je juče objavio da je Momo Koprivica vjerovatni nosilac lista Demokrata, dok  su Marko Kovačević ili dr Vera Bulatović mogući nosioci liste Demokratskog fronta.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije