Connect with us

Politika

BOŠNJAČKA STRANKA: Krivokapić i Abazović da se ograde od izjave Leposavića

Published

on

Podgorica, (MINA) – Bošnjačka stranka (BS) pozvala je premijera Zdravka Krivokapića i potrpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da se ograde od izjave ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimira Leposavića o Srbrenici.

Potpredsjdnik BS-a Jasmin Ćorović, naveo je rekao da u toj stranci nijesu iznenađeni izjavom Leposavića kako genocid u Srebrenici nije nedvosmisleno utvrđen i da je ministar pravde samo iskreno i otvoreno iznio svoj stav.

Ćorović smatra da je to ujedno je i stav Vlade u kojoj je Leposavić ministar.

“Ako to nije stav Vlade, pozivamo premijera, vicepremijera i ministre u Vladi da se ograde od ovako retrogradne politike”, rekao je Ćorović agenciji MINA.

On je kazao da su takvu Vladu formirali subjekti koji su genocid podržavali prije njegovog nastanka, u vremenu kada se on desio i sada nakon dvadeset i šest godina od dana kada je genocid izvršen.

“Ideološka matrica koja je dovela do genocida i danas je veoma živa. Čak se ni u imenu mnogo nije promijenila. Nekada se to zvalo velikosrpska politika, danas je to politika Srpskog sveta. Nažalost, danas je ova ideologija zvanična državna politika Crne Gore”, rekao je Ćorović.

Prema njegovim riječima, Leposavić je otišao i korak dalje i doveo je u pitanje legitimitet evropskih institucija.

Ćorović je kazao da je Leposavić dao sebi za pravo da procjenjuje opravdanost postojanja Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu.

“Ovakvim izjavama se nedvosmisleno narušavaju odnosi Crne Gore i Evrope. Ali, to i jeste cilj politike koju zagovara aktuelna vlast”, rekao je Ćorović.

On je dodao dato nije jedini primjer gdje se uporno pokušavaju pokvariti dobri onosi koje je prethodna vlast izgradila sa evropskim partnerima.

“Ovdje je problem jer stav Leposavića nije samo njegov lični stav već i stav Vlade Crne Gore, a pri tom, taj stav nije legitiman. Radi se o veoma retrogradnoj, antievropskoj i anticivilizacijskoj ideologiji”, smatra Ćorović.

On je kazao da je ta politika sve narode bivše SFRJ debelo koštala.

“U krajnjem, ona je kao takva neostvariva, i to se pokazalo u ratu u BiH. Insistirati na neostvarivoj, a pri tom pogubnoj politici je nešto što mora da zabrinjava”, naveo je Ćorović.

On je kazao da duboko vjeruje da tu politiku ne podržava veliki broj Srba, kako u Srbiji tako i u Crnoj Gori.

“Ne podržavaju je ni mnogi konstituenti aktuelne Vlade. Ova Vlada je sastavljenja od ideološki nespojivih elemenata. Ona se nasilno održava, kako iznutra tako i spolja”, kazao je Ćorović.

On je naveo da su mnoge političke partije i grupacije neprirodno spojene i da je pitanje vremena kada će se taj politički monstrum raspasti.

Ćorović je kazao da se u Crnoj Gori dešavaju stvari da se ne većinski stavovi građana, dakle nelegitimni stavovi, plasiraju kao legitimna državna politika i da se tome mora stati na kraj.

On smatra da najveću odgovornost za to imaju one političke partije koje nasuprot svojim programskim ciljevima zbog kojih ih je narod glasao, dozvoljavaju ne većinskoj ideologiji da se predstavlja kao zvanična državna politika.

“I da Crnu Goru skreće sa isprvnog puta evropskih i evroatlantskih integracija i vraća je u neizvjesnost propalih i neostvarljivih ideoloških zamisli kreatora genocida”, poručio je Ćorović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije