Connect with us

Politika

BOŠNJAK: DF- da pripadne mjesto premijera

Published

on

Mjesto premijera u novoj Vladi Crne Gore treba da pripadne Demokratskom frontu (DF), ocijenila je poslanica Pokreta za promjene (PzP) Branka Bošnjak, navodeći da bi održavanje vanrednih izbora bio rizičan potez i posljednja šansa predhodnoj vlasti da se vrati.

Nakon što su iz DF poručili da oni više ne podržavaju rekonstrukciju Vlade i da pokrenuće inicijativu za izbor nove, predstavnici parlamentarne većine održaće sjutra sastanak u Skupštini Crne Gore.

Bošnjak je kazala da su uspostavljeni demokratski standardi jasni i da mjesto premijera pripada subjektu koji je je dobio najveću podršku birača.

– Da li će to biti neko od lidera ili neko drugi koga predloži najjači subjekat, stvar je dogovora i kompromisa – kazala je Bošnjak agenciji MINA.

Ona smatra da sastanak parlamentarne većine koji će biti održan sjutra, u prvom krugu treba da bude na nivou lidera partija iz vlasti, a nakon toga treba uključiti manjinske partije na jasnoj evropskoj reformskoj programskoj platformi.

– I konkretno im ponuditi mjesta u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti kako bi im pružili sigurnost i dali osjećaj da su dio tima koji treba da realizuje dogovorenu programsku platformu – rekla je Bošnjak.

Ona je rekla da ono oko čega ne smije biti pregovaranja i oko čega nema kompromisa je jasna evropska reformska programska platforma.

DF je, kako je kazala Bošnjak, odustao od rekonstrukcije Vlade kada je postojeće stanje postalo neodrživo.

– Kada su stalno prisutni disonantni tonovi unutar parlamentarne većine ili pak poražavajući rezultati vlasti i izostanak pravde koju su građani decenijama željno iščekivali – dodala je ona.

Bošnjak je navela da pružena šansa DF-a nije dobronamjerno shvaćena od svih aktera i rekonstrukcija Vlada je, kako je rekla, nažalost postala mrtav projekat.

– Proaktivna uloga premijera Zdravka Krivokapića je izostala. On je utihnuo, zaustavio proces, nakon ispostavljenog ultimatuma URA-e, umjesto da je nastavio sa razgovorima i pokušao da dođe, čak, do stabilne većine od 46 poslanika – kazala je Bošnjak.

Prema njenim riječima, stekao se utisak da i Krivokapiću i URA-i, kao jedinoj partiji koja participira u Vladi, to nepodnošljivo stanje odgovara.

Zato je, kako je kazala Bošnjak, bilo neophodno preći na B varijantu, i inicijativu prepustiti liderima parlamentarne većine.

– Hoću da vjerujem da se može doći do rješenja ako se jasno postavi evropska reformska programska platforma i dogovore personalna rešenja koja će garantovati realizaciju zacrtane platforme. Lideri moraju biti dio toga, jer je na njima najveća odgovornost – rekla je Bošnjak.

Komentarišući izjavu lider URA-e Dritana Abazovića, da prije izbora nove mora biti oborena aktuelna Vlada, Bošnjak je kazala da je to ozbiljna stvar i da takav jedan potez zahtijeva odluke stranačkih i koalicionih organa.

– Po ovom pitanju treba biti vrlo oprezan, imajući u vidu nedorečenost našeg Ustava, što iskusni i pragmatični (Milo) Đukanović može da vješto iskoristi – rekla je Bošnjak.

Ona smatra da je zbog toga neophodno hitno donijeti Zakon o Vladi i Zakon o Skupštini, kako bi bile otklonjene sve mogućnosti fleksibilnog tumačenja i kako bi se jasno propisale procedure u svim slučajevima.

Bošnjak je navela da svi treba da su svjesni, a posebno URA da je stanje neodrživo i da samo dogovorom, bez ultimatuma, na demokratskim principima može se doći do stabilne većine i jake reformske Vlade.

– Odgovornost je na URA-i jer njihova isključivost vodi ka produžavanju ove agonije. Nije demokratski, a ni politički korektno, čak vrlo sebično je da subjekt koji je dobio najmanju podršku na izborima isključivo postavlja pravila i ispostavlja ultimatume – kazala je Bošnjak.

Odgovarajući na pitanje da li vjeruje u dogovor parlamentarne većine ili je Crna Gora nakon višemjesečne krize, blizu vanrednih parlamentarnih izbora, Bošnjak je rekla da su vanredni izbori „u ovom momentu vrlo problematičan i rizičan potez“.

– U ovakvom ambijentu produbljenih podjela, jake društvene polarizacije i izraženih animoziteta oni mogu da dovedu do konflikata i narušavanja građanskog mira. Svi moramo da budemo svjesni te moguće opasnosti i da se ponesemo odgovorno, jer mir nema cijenu – navela je Bošnjak.

Ona smatra da bi vanredni izbori bili posljednja šansa „svrgnutom odnarođenom režimu da se vrati na vlast i sačuva nelegalno stečeno bogatstvo“.

– Njihov ulog je ogroman i zato je za očekivati da budu spremni na sve, a događaji na Cetinju su nam svima jasna opomena – dodala je Bošnjak.

Prema njenim riječima, u najboljem slučaju bi imali opet iste aktere koji bi morali da sjednu za sto i dogovore novu vladu, a i odnosi snaga bi bili vrlo slični.

– Imajući u vidu sve rizike, moramo da se uozbiljimo i da damo prednost dogovoru i da svako od konstituenata vlasti spusti gard i bude spreman na ustupke kako bi našli izlaz iz ovog neodrživog stanja – rekla je Bošnjak.

Ona je kazala da ni od jednog relevantnog međunarodnog zvaničnika nije čula da bi ulazak DF-a u Vladu udaljio Crnu Goru od Evropske unije.

– Usudiću se reći da bi takva izjava bila ne samo nediplomatska, već bi predstavljala direktno miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene države. Naprotiv, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je jasno rekla da treba poštovati demokratske principe i standarde, i da je to naš posao – rekla je Bošnjak.

Prema njenim riječima, ozbiljan diplomata sebi ne bi dozvolio da arbitrira unutar jedne suverene države i prekraja volju građana iskazanu na izborima.

– Špekulacije i mešetarenja raznih neformalnih centara moći i pokušaj spinovanja, te izjave nekih istrošenih lobista ne zaslužuju ozbiljan komentar. Stvar je u nama i u našem dogovoru, a međunarodne zvaničnike će zanimati isporučeni rezultati – dodala je Bošnjak.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije