Connect with us

Politika

ČANAK: U Crnoj Gori na djelu pokušaj imperijalnog konstituisanja Rusije na tlu Evrope

Published

on

Nenad Čanak (FOTO: Kurir)

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak siguran je da će bahatost koju gledamo u Crnoj Gori doći na naplatu, ali se plaši cijene koja će biti plaćena. Uz napomenu da to ne bi mogao dokazati na sudu, Čanak kaže da je Rusija finansijer svega što se dešava u Crnoj Gori posljednjih godina jer je to jedina preostala šansa za Moskvu da izađe na toplo more. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi vidi političku nevladinu organizaciju koja radi u svom interesu.

Gostujući u „Drugačijoj radio vezi“ na Radiju AntenaM, Čanak ističe da je mirna primopredaja vlasti pokazala demokratski kapacitet Crne Gore i smatra da će za društvo, u krajnjoj liniji, biti ljekovito da se upozna sa stvarnim karakterom nove većine.

„Ja lično mislim da je ovo vrlo ljekovito za Crnu Goru, ljekovito u smislu da se vidi što je ono što je sa druge strane. Dok je neko u opoziciji, može da priča šta hoće. A onog trenutka, kad preuzme odgovornost, onda se najedanput vidi šta je ono što zaista može da uradi. Stara izreka kaže: ‘Daj nekom vlast da vidiš kakav je’. Moram da napomenem da, kad su ljudi uzimali vlast u Srbiji, dobro se vidjelo šta su i kakvi su“, ističe on.

Upravo zbog toga, Čanak smatra da bi bilo uvrjedljivo za Crnu Goru kad bi rekao da je previše zabrinut za njenu budućnost.

“Previše duboko su pušteni korijeni svjesti o tome da Crna Gora, samo kao nezavisna, suverena, demokratska država može očuvati svoju samobitnost, identitet i blagodeti svih građana. Nemojmo zaboraviti da je Crna Gora, od nerazvijene republike u SFRJ, došla do države koja ima veći BDP po glavi stanovnika od Srbije, čak i od Vojvodine“, navodi Čanak.

Centralizam isisava sokove iz svega, napominje. Čanak je saopštio kako se „paraziti iz Beograda oslanjaju decenijama na to da će isisavati životne sokove iz čitave okoline od kojih će oni, kao bogom dani mislioci koji upravljaju sudbinama cijele nacije i cijelog regiona, donositi konačne odluke šta i kako da se radi.

Smatra da Srpska pravoslavna crkva nije ništa drugo do politička nevladina organizacija koja radi u svom interesu.

„Pogledajte kako se ona razvija… Ona je, poslije Naftne industrije Srbije, najprihodnija organizacija u Srbiji a istovremeno ne plaća ni dinar poreza a njenim službenicima se iz budžeta država isplaćuje socijalno i zdravstveno osiguranje. Zašto i kako se to dešava u sekularnoj državi, kakva je Srbija po Ustavu“, pita Čanak.

„Istovremeno, kada kažete da je to protivustavno, onda podrivate osnove srpstva. Kad kažete da je to kršenje Ustava, onda nije važno, jer je u pitanju crkva. A kad neko kaže da Kosovo nije u pravnom sistemu Srbije, onda se pozivaju na preambulu Ustava i hoće da ga linčuju“, ističe Čanak.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije