Connect with us

Politika

CDT: Hitno pokrenuti rad Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu

Published

on

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Skupštinu i sve političke aktere da hitno pokrenu rad Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu u punom kapacitetu.

Predsjednica CDT-a Milica Kovačević kazala je da činjenica da Odbor nakon šest mjeseci od formiranja novog saziva Skupštine nije počeo sa radom dovodi u pitanje postojanje političke volje i stvarne i iskrene želje da se izborna reforma desi.

Kako je istakla, pred Odborom je veliki posao, koji se ne može završiti za par mjeseci, ako se želi reforma koja će rezultirati povećanjem kredibiliteta izbornih procesa.

„Potrebno je unaprijediti kvalitet biračkog spiska, depolitizovati i profesionalizovati izbornu administraciju, zaustaviti zloupotrebu javnih resursa i druge oblike nedozvoljenog finansiranja kampanja partija. Neophodno je da se svi lokalni izbori održe u jednom danu“, ukazala je Kovačević.

Potrebno je, dodaje ona, omogućiti pojedincima pravo kandidovanja, a građanima da biraju poslanike, a ne partijske liste.

„Jedan od zadataka je i omogućavanje bolje predstavljenosti žena u politici. Veliki izazov je omogućavanje objektivnog informisanja građana u toku izbora, te zaštita izbornih procesa od dezinformacionih kampanja i stranog uplitanja“, navela je Kovačević.

Ona je ukazala da je ostalo samo tri mjeseca do isteka roka u kome je Odbor bio dužan da pripremi i podnese Skupštini na usvajanje predloge zakona i drugih akata potrebnih za reformu izbornog zakonodavstva.

Prema riječima Kovačević, nijesu imenovani svi članovi iz reda poslanika, niti je pokrenuta procedura za izbor pridruženih članova iz nevladinog sektora i akademske zajednice.

„U proteklom periodu kompletna javnost se mogla uvjeriti u to da su političkim partijama uvijek bile važnije neke druge teme i da su se lako nalazila opravdanja da se reforma ova reforma ne desi. Zabrinuti smo zbog činjenice da su izgleda, i ovaj put, te “druge teme” važnije od unaprjeđenja izbornog procesa“, rekla je Kovačević.

CDT je danas objavio novu analizu „Izborna reforma – potreba društva ili sredstvo za partijsku trgovinu?“.

Kovačević je kazala da su u istraživanju o napretku Crne Gore u ispunjavanju političkih kriterijuma EU, oblast izbori analizirali na osnovu 59 indikatora.

Kako je dodala, u kreiranju konačne ocjene pomogli su eksperti, koji su tu oblast ocijenili prosječnom ocjenom 2,8 na skali od jedan do pet.

“Ukoliko se hitno ne krene u bavljenje ovim važnim pitanjem, odgovornost za neizbježni nastavak radikalizacije izbornih procesa i urušavanja povjerenja u demokratiju i institucije snosiće svi politički akteri, u skladu sa svojom političkom snagom”, zaključila je Kovačević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije