Connect with us

Politika

CPC: Niko nas ništa nije pitao povodom izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Published

on

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) nije konsultovana povodom izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kazali su iz CPC i ocijenili da je namjera da se utemelji pravni osnov da se dobar dio crnogorske teritorije sa cijelom pravoslavnom kulturnom baštinom uzakoni na Srbiju.

Iz CPC reagovali su na izjavu premijera Zdravka Krivokapića da su u procesu izmjena tog pravnog akta konsultovali sve tradicionalne vjerske zajednice u Crnoj Gori i došli do rješenja koje je prihvatljivo za sve zainteresovane strane.

„Izjava Krivokapića da je povodom izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti konsultovao sve vjerske zajednice nije tačna jer Crnogorsku crkvu nije konsultovao, čak i izbjegava da pomene i slovo C“, navodi se u reagovanju.

Iz CPC rekli su da je samo tačno da nova Vlada nije građanske, nego „radikalno svetosavske orjentacije“.

„Napanula je na sve što je Crnogorcima sveto: državu, Crnogorsku crkvu i kulturnu baštinu“, naveli su iz CPC.

Prema njihovim riječima, Vlada izmjenama Zakona namjerava da utemelji pravni osnov da se dobar dio crnogorske teritorije sa cijelom pravoslavnom kulturnom baštinom uzakoni na Srbiju.

„Tumači Vlada, ali i svetosavska crkvena katedra da ta rješenja ne diskriminišu nijednu vjersku zajednicu, naravno, sem Crnogorsku crkvu što je i cilj njihovih usvajanja“, navodi se u reagovanju.

Iz CPC su kazali da se „u sred Evrope cijelom jednom narodu odriče pravo da je narod“, domicilnoj Crnogorskoj crkvi egizstencija u sopstvenoj državi, a državi pravo da je suverena na cijeloj teritoriji.

„Posljedično juče su napali akt Glavnog grada o dodjeli placa za gradnju Saborne crkve u Podgorici. Takvim aktima i izjavama raspiruju međunacionalnu mržnju, stvaraju zlu krv među građanima i siju klice budućih sporova koji se neće završiti na dobro ni zemlje ni naroda“, rekli su iz CPC.

Iz CPC su apelovali na odgovorne da, kako su naveli, ne podstiču zlo za tuđu korist i tuđe interese i da nerazumne urazume.

„Sila Boga ne moli a Bog silu ne voli, a mi ćemo nositi svoj krst do sudnjega dana, jer su Bog i pravda na našoj strani i pobijedićemo“, zaključuje se u regaovanju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije