Connect with us

Politika

DANILOVIĆ ČESTO TRAŽIO DOGOVOR DF-A I DEMOKRATA: Sad ih kritikuje jer nije bio obaviješten o pregovorima

Published

on

Bivši poslanik u Skupštini Crne Gore Goran Danilović, oštro je prokomentarisao pregovore i zajedničko saopštenje Demokratskog fronta i Demokrata, navodeći da Ujedinjena Crna Gora nije bila obaviještena o pregovorima dva najveća politička subjekta u parlamentarnoj većini.

“Nismo o tome obaviješteni ni porukom, ni pozivom ni bilo kako drugačije. I ne samo što nismo mi nego nijesu ni neki drugi konstituenti koalicije. Ta ucjenjivačka i neotesana politika je duboko pogrešna i nikad neće donijeti rezultat”, kategoričan je Danilović, koji se 2018. godine povukao sa mjesta predsjednika Ujedinjene Crne Gore zbog debakla na lokalnim izborima u Podgorici.

Bivši ministar unutrašnjih poslova u rekonstruisanoj vladi Mila Đukanovića je zatim nastavio:
“Nikada nećemo razumjeti zašto se naše kolege tako potcjenjivački odnose sa onima koji imaju mandat ili dva i čine parlamentarnu većinu, a ne trude se da tu većinu od tačno 41 poslanika ne prošire za podršku još kojeg subjekta?”, upitao je bivši poslanik Srpske liste, DF, Demosa i Ujedinjene Crne Gore i dodao: “Ljutili se ili ne “politički veleumi” moraju znati da je to nepristojno, nekorektno, neznaveno i amaterski. Ipak, i kada i tako postupaju, a naprave dogovor, mi podržimo koliko god to bilo nevaspitano i ponižavajuće. Podržimo jer nam je kao pristojnim ljudima često više stalo do rezultata nego do načina na koji se do njega dolazi.”

Danilovićeva izjava zbunila je javnost jer bivši lider Ujedinjene Crne Gore u više navrata pozivao DF i Demokrate da se dogovore i time riješe političku krizu.

 

U intervjuu ‘’Vijestima’’ 16. avgusta je rekao:’’Kolega Milan Knežević je najavio mogućnost da DF razgovara sa Demokratama, što je ohrabrujuće. Nadam se da će tako i biti i iskreno se radujem tome. Vjerujem da je upravo to rješenje, te da bi jedan takav sastanak otkočio procese i riješio ovu političku krizu. Dakle, sačekajmo taj eventualni razgovor i dogovor, nakon kojega bi, siguran sam, tri pobjedničke koalicije lako i u rekordno kratkom roku riješile sve nesuglasice.’’

U izjavi za ‘’Dan’’ 20. avgusta poručio je: ‘’Funkcioner Demokratskog fronta Milan Knežević je izjavio da oni moraju razgovarati, što sam ja pozdravio i nadam se da će do tog razgovora zaista i doći. Znam za krajnje stavove DF-a i koalicije “Mir je naša nacija”, ali me je ohrabrilo to što je i on kazao da oni moraju da razgovaraju. Pozdravljam takvu namjeru i očekujem da ovih dana dobijem vijest da je došlo do razgovora. Ta komunikacija ne mora da bude javna. Ja, kao i narod, to očekujem, da bismo okončali ovu krizu.’’

Bivši ministar unutrašnjih poslova u rekonstruisanoj vladi Mila Đukanovića se sada nalazi iznenađen i uvrijeđen zbog istorijskog sporazuma dva najjača subjekta parlamentarne većine, iako je taj isti dogovor u svakom javnom nastupu priželjkivao, uostalom, kao i ogromna većina građana željnih korjenitih promjena i demontaže DPS sistema. Čudi da se i on poput URE nasao u društvu onih koji naknadnom pameću sada napadaju dogovor za koji su dali “zeleno svijetlo” , na kojem su insistarili sve ovo vrijeme duboke političke krize.

Ostaje uvjerenje da Danilović, kao prekaljeni političar neće izazvati novi potres na političkoj sceni, već da će naći razumijevanje i za druge i za sebe. A sve u korist većine građana i opšteg dobra.

Ranije danas, lider Demosa Miodrag Lekić iskazao je punu podršku “pravcu i duhu sporazuma DF i Demokrata”, naglasivši da ”svi treba da smo svjesni izazova novog pokušaja, posebno činjenice da treće popravne šanse neće biti”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije