Connect with us

Politika

ĐUKANOVIĆ: Crna Gora ne odustaje od pripadnosti EU vrijednostima

Published

on

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da naša zemlja ne odustaje od jasnog izbora pripadnosti evropskim i evroatlanstkim vrijednostima. Đukanović se u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN-a, sastao s poljskim kolegom Andžejom Dudom, koji je rekao da njegova zemlja ostaje zagovornik proširenja Evropske unije (EU)

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, kazao da bez obzira na stanje u kojem se nalazi Evropa i njen odnos prema politici proširenja, “ostajemo zainteresovani da Evropa kao naš dom bude konkurentna”, te da “ne odustajemo od jasnog izbora pripadnosti evropskim i evroatlanstkim vrijednostima”.

Uz podsjećanje da  ove godine obilježavamo 15-o godišnjicu od uspostavljanja bilateralnih odnosa, Đukanović je veze Crne Gore i Poljske ocijenio prijateljskim i veoma dobrim.

“Uz to smo i partnerske zemlje u okviru NATO sa još uvijek živom nadom za ostvarenje partnerstva i u EU”, kazao je Đukanović.

On je zahvalio Dudi za podršku Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu u ostvarivanju naših evropskih ambicija, naglasivši značaj razumijevanja i podrške Poljske evropeizaciji ZB, ističući dragocjenom pažnju zemlje kao što je Poljska i na bilateralnom nivou i u okviru Višegradske grupe.

Informisao je predsjednika Dudu o sofisticiranim metodama hibridnog pritiska sa kojim se suočavamo, a čiji  je cilj podrivanje evropskog jedinstva i evropskog sistema vrijednosti.

Crna Gora se, kaže Đukanović, tome odlučno odupire, ali je neophodna i podrška onih koji to dobro razumiju, kao što je Poljska.

On je uz visoke ocjene za saradnju dvije zemlje i zahvalnost za pomoć u borbi protiv Covid-a , kao i najavljenu donaciju 40 hiljada Fajzer vakcina, pozvao Dudu da nastave dijalog u Crnoj Gori, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno čim za to bude prilika.

Sa druge strane, Duda je poručio da je Poljska uvijek bila, da jeste i da će biti zagovornik i predlagač politike proširenja i otvorenih vrata NATO i u EU, o čemu svjedoči i to da je Crna Gora već članica NATO.

“Na toj liniji, ocijenio je da EU i zemlje članice moraju sagledati razloge stanja u kojem se nalazi Unija, posebno u kontekstu Bregzita, poručujući da je neophodna revizija politike i analiza zaključaka kako bi se održao proces proširenja EU. Održavanje tog procesa, bio bi znak da je EU živa i da smo zainteresovani za evropski projekat”, kazao je Duda.

Predsjednik Poljske je izrazio zabrinutost za uticaj trećih strana na evropsku politiku od kojih se Evropa mora odbraniti uz obećanje da će sa pozicije predsjednika uraditi sve da dođe do proširenja i da Crna Gora i ZB, i zemlje Istočnog partnerstva  postanu dio EU u skladu sa relevantnim kriterijumima što je Crna Gora u većem dijelu ostvarila.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije