Connect with us

Politika

ĐUKANOVIĆ: O lustraciji, o ekspozeu mandatara, ostaje li na čelu DPS-a

Published

on

Crnogorski predsjednik Milo Djukanović izjavio je danas da očekuje korektnu kohabitaciju sa budućom Vladom i da ne vidi nikakvu opasnost od najavljenog donošenja Zakona o lustraciji i porijeklu imovine.

“Neću imati nikakav problem da obezbijedim svojim korektnim ustavnim funkcionisanjem, nesmetan prostor za funkcionisanje izvršne vlasti. Ubijeđen sam da će i nova Vlada poštovati Ustav i doprinositi uspješnoj kohabitaciji. Ja vjerujem da će Crna Gora nakon ovog iskustva izaći kao još jedna zrelija demokratija nego što je danas”, kazao je Đukanović novinarima u Skupštini.

On je rekao da nije sklon da na bazi prvog slušanja mandatarovog ekspozea sudi o kvalitetu politike koju je nova vlada pripremila za svoje djelovanje ali i dodao da mu je prvi utisak da je ekspoze mandatara Zdravka Krivokapića zasnovan  na predrasudama, koje su njegovi autori formirali o nekom prethodnom vremenu.

Prema njegovim riječima, to nikada nije dobro polazište.

„Dugo je bilo to prethodno vrijeme, i ono je sigurno porodilo mnoge frustracije, nezadovoljstva, animozitete, a onda se lako zapadne u jedan kriticizam koji nije utemeljen na činjenicama“, pojasnio je Đukanović.

Zato bi, smatra on, bilo mnogo mudrije sačekati sa kritikama nakon što se upoznaju sa onim što je stvarno stanje u izvršnoj vlasti, resorima i učincima.

„Tako bi se bolje izbjegle kontradiktornosti kojima je obilovalo to izlaganje“, ističe Đukanović.

Komentarišući najavljeno donošenja zakona o lustraciji i porijeklu imovine, Đukanović je saopštio da ne misli da to predstavlja nikakav bauk.

“Želim da vas uvjerim da ni ja, ni bilo ko u DPS-u ne vidi nikakvu opasnost od toga. Radili smo sve vrijeme u uvjerenju da radimo za dobro Crne Gore da poštujemo Ustav i zakone. Ne trebaju nam nikakvi zakoni, ni izostanak zakona da bi se štitili od posljedica našeg rada, od posljedica našeg rada štiti nas naš rad”, naveo je Đukanović i dodao da sve zakone treba donijeti u skladu sa Ustavom i onim što su prave norme EU.

ĐUKANOVIĆ NA PITANJE OSTAJE LI NA ČELU DPS-A: O tom, potom

Crnogorski predsjednik Milo Djukanović na pitanje da li će ostati predsjednik DPS-a nakon vanrednog kongresa, kratko je rekao: “o tom, potom”.

“Proces je u toku bilo bi naopako da danas već znamo ko će glavni kandidat za predsjednika, ili za potpredsjednika mislim da ima još dosta posla koji treba da obavimo prethodno, pa ćemo onda u završnoj fazi ozbiljno razgovarati o tome ko će biti na kojoj poziciji u stranci”, naveo je Đukanović.

Kazao je i da se intenzivno radi na pripremi vanrednog Kongresa DPS-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije