Connect with us

Politika

ĐUKANOVIĆ PORUČIO MINISTRU MILATOVIĆU: “Neznanje ne prenosite na građane i predsjednika”

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je, sugerisanjem da predsjednik države Milo Đukanović treba kroz apel da da značajniju ulogu u borbi protiv koronavirusa, indirektno priznao da je Vlada izgubila kontrolu nad virusom, ocijenjeno je iz Kabineta predsjednika.

Kabinet je reagovao na izjavu Milatovića tokom današnje konferencije za novinare Instituta za javno zdravlje.

“Milatović je tokom konferencije sugerisao da, pored ostalih, i predsjednik države “kroz svoj apel treba da da jednu značajniju ulogu” u borbi protiv korona virusa”, navodi se u reagovanju.

Kako su rekli iz Kabineta Đukanovića, na taj način Milatović je indirektno priznao da je Vlada izgubila kontrolu nad ovim virusom, pa se nakon ranijih optužbi od premijera Zdravka Krivokapića i članova Vlade na račun građana, odgovornost želi pripisati i predsjedniku Crne Gore.

Oni su podsjetili Milatovića da je upravo Đukanović više puta javno apelovao na Vladu i resorna ministarstva da shodno svojim širokim nadležnostima preduzmu sve aktivnosti kako bi se sačuvalo zdravlje građana i ljudski životi.

“Sa druge strane, do danas predsjedniku sa adrese Vlade nije stigao ni jedan odgovor, ni jedna sugestija, a kamoli informacija o strategiji borbe protiv širenja epidemije ili planovima o vakcinaciji stanovništva Crne Gore”, ističe se u reagovanju.

Iz Kabineta perdsjednika su podsjetili da se Đukanović 2. marta obratio javnosti ukazujući na stravične brojke o svakodnevnom porastu broja umrlih i zaraženih koje ne smiju nikoga u Crnoj Gori ostaviti ravnodušnim.

Tom prilikom je, kako su naveli, apelovao na državne institucije na svim nivoima, na sve društvene subjekte i građane da se vrate aktivnostima i odgovornom ponašanju kao u prvom talasu epidemije i sugerisao da su im više nego ikad potrebni sistemski pristup, timsko djelovanje nadležnih institucija, profesionalnost, efikasnost i solidarnost, u obavljanju svih poslova.

“Nakon toga, 8. marta je pozvao Vladu da hitno i bez odlaganja zatvori granice i uvede najstrože epidemiološke mjere”, dodaje se u reagovanju.

Kako su rekli, Đukanović je 11. marta u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori pokrenuo inicijativu obilježavanja godišnjice proglašenja pandemije, koju su podržali još nekoliko institucija i na taj način apelovao na odgovorno ponašanje i poštovanje mjera.

„On je 17. marta na godišnjicu prvog registrovanog slučaja inficiranja korona virusom u Crnoj Gori podsjetio da je svakog dana, koronavirus uzimao u prosjeku najmanje tri života, a obolijevalo je 232 osobe, što je previše i za mnogo brojnije populacije i veće zemlje od Crne Gore“, navodi se u reagovanju.

Đukanović je, kako su dodali, tom prilikom poručio da je „krajnje vrijeme da nadležni državni i svi drugi organi i institucije svoje djelovanje i politiku usklade sa dramatičnom zdravstvenom situacijom u zemlji, ali i da apsolutno svi preduzmemo i pokažemo odgovornost za svoje postupanje u datim okolnostima”.

Iz Kabineta predsjednika su podjetili da je Đukanović zajedno sa 17 lokalnih uprava podržao inicijativu aktiviste za ljudska prava Aleksandra Zekovića da se 22. mart proglasi danom žalosti i danom nacionalnog sjećanja na sve žrtve koronavirusa.

“Kako bi se odala pošta preminulima, ali i još jednom skrenula pažnja na alarmantno epidemiološko stanje i tom prilikom izrazio očekivanje da će Vlada, shodno svojim nadležnostima, proglasiti dan žalosti. To nije učinjeno”, ističe se u reagovanju.

Iz Kabineta predsjednika su upitali da je potrebno podsjećati i “na neoprostivo neodgovoran čin neprihvatanja donacije deset hiljada vakcina, koje su zahvaljujući autoritetu Đukanovića mogle biti dostupne građanima Crne Gore još u januaru”.

“Zato teret svog neznanja, neodgovornosti i nesposobnosti ne pokušavajte relativizirati prenoseći ga prvenstveno na građane, a onda na predsjednika države”, zaključuje se u reagovanju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije