Connect with us

Politika

ĐUKANOVIĆ: Vrednovaće se pojedinačni napredak država

Published

on

Na samitu Brdo-Brioni Procesa prihvaćen je predlog da prijem država Zapadnog Balkana u članstvo u Evropskoj uniji (EU) i dalje počiva striktno na principu regate, uvažavajući individualni napredak svake od zemalja, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je naveo da je, imajući u vidu da su svi nezadovoljni tempom politike proširenja na Zapadnom Balkanu, samit došao u pravo vrijeme i da je dobra prilika da se Slovenija pripremi za početak predsjedavanja EU.

Đukanović je rekao da je poenta tokom današnjeg razgovora bila na temi evropeizacije Zapadnog Balkana.

„Ukazao sam da je, nažalost, neaktivnošću Zapadnog Balkana taj prostor otvoren za upliv trećih zemalja i njihovih politika koje su, nažalost, najčešće u nesaglasju sa politikom EU i evropskim sistemom vrijednosti“, naveo je Đukanović.

Đukanović smatra da je ta diskusija podstakla na usvajanje zaključaka koje su, prema njegovim riječima, vrlo angažovani prema EU, koji pokušavaju da animiraju EU na ofanzivniju politiku proširenja.

On je kazao da nije postignut konsenzus oko njegovog predloga da usvoje zaključak koji bi bio oštro protivljenje idejama oko promjene granica na Zapadnom Balkanu.

„Ali prihvaćen je zaključak koji sam takođe predložio, da potenciramo da to naše zalaganje za proširenje ili za prijem zemalja Zapadnog Balkana u EU i dalje počiva striktno na principu regate, uvažavajući ono što je individualni napredak svake od zemalja“, saopštio je Đukanović.

Kako je rekao, bilo je i drugih ideja da se razgovara o Zapadnom Balkanu kao cjelini.

„Kao što znamo, nijesmo svi u istom stanju. Crna Gora već devetu godinu vodi proces pregovora sa EU i ostvarila je značajan napredak, značajniji od svih drugih zemalja“, istakao je Đukanović.

On je kazao da postoji svijest o tome da bi bilo važno da čitav region u bliskoj budućnosti postane dio EU.

„To bi bila najpouzdanija garancija stabilnosti, ekonomskog i demokratskog prosperiteta, ali ne želimo da se odreknemo godina u kojima smo posvećeno radili na reformama i koje su nas dovele do članstva u NATO, i do današnje pozicije u kojoj je Crna Gora jedina zemlja aspirant koja je zatvorila sva pregovaračka poglavlja“, poručio je Đukanović.

On je rekao da je zadovoljan zaključcima i da vjeruje da mogu predstavljati dobar prilog u ukupnoj politici prema EU, njenim institucijama, ključnim zemljama članicama „da napuste ovu dugotrajuću poziciju rezervisanosti prema dobrom tempu proširenja“.

„Nadam se da mogu biti podsticajni da EU preuzme svoju odgovornu ulogu prema našem regionu i da na taj način zatvorimo mogućnost za penetraciju interesa drugih zemalja, koja, nažalost, usporava reforme koje moramo da realizujemo i usporava našu evropsku perspektivu“, rekao je Đukanović.

On je kazao da se samit, koji se organizuje deseti put, afirmisao kao mjesto na kojem se kvalitetno razgovara o regionalnoj saradnji i o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije