Connect with us

Politika

ĐUKANOVIĆEVA SAVJETNICA: Netačne tvrdnje MVP-a, svjesni sopstvenog nečinjena

Published

on

Apsolutno nije tačno da je, kako se navodi u reagovanju Ministarstva vanjskih poslova (MVP), potpis ukaza predsjednika protokolarnog karaktera, saopštila je danas Tamara Brajović, savjetnica predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića za vanjsku politiku.

“To je još jedna igra riječima i skretanje pažnje sa suštine nadležnosti. Pojašnjenja radi, predsjednik ne potpisuje ukaz, kako to jednostavno predstavlja MVP, već donosi i izdaje ukaz kojim sprovodi svoju odluku da opozove ambasadora na predlog koji je utvrdila Vlada. Dakle, Vlada i MVP samo predlažu, a onaj ko predlog pretvara u konačnu formu opoziva je predsjednik”, istakla je Brajović.

Ona je dodala da je MVP svjesno sopstvenog nečinjenja ili propusta, izbjeglo i da odgovori na izostanak djelovanja u skladu sa članom 7 Zakona o vanjskim poslovima.

“MVP kaže da Zakon o vanjskim poslovima ne propisuje razloge za opoziv. Tačno, kao što Zakon ne propisuje ni razloge za postavljenje ambasadora. Što ne znači da se o razlozima ne raspravlja i da se isti ne utvrđuju, a o njima obavještava onaj bez koga se predlog ne može pretvoriti u konačno djelo, a to je opet predsjednik. Kao što je predsjednik u svom obrazloženju naveo, postoji praksa prethodnih vanjskopolitičkih konsultacija na kojima se raspravljaju razlozi i za postavljenje i za opoziv šefova DKP-a. Takva praksa je poštovana u svakom prethodnom slučaju. Zašto to nije urađeno u ovom slučaju pitanje je za MVP?”, rekla je Brajović.

Po njenim riječima, već postaje uobičajeno da Vlada Crne Gore, predsjednikovo poštovanje Ustava i zakona ocjenjuje i doživljava kao opstrukciju.

“Međutim, očigledno je, stvarnost pokazuje,da nova Vlada nije još shvatila da je rezultat izbora u Crnoj Gori kohabitacija i da ona funkcioniše samo ako strane sarađuju. Saradnja pretpostavlja komunikaciju i konsultacije, a to bi resoru zaduženom za vanjsku politiku i diplomatiju trebalo biti najlakše za sprovođenje. Njihove unutrašnjo-političke opservacije, koje nijesu svojstvene tom resoru, ne bih ni da komentarišem. Što se tiče pojedinačnog slučaja opoziva, koji se pominje bez navođenja preciznijih informacija, dakle opet u formi koja nije potvrda otvorene komunikacije i razmjene informacija između organa koji vrše izvršnu vlast u ovoj oblasti, iz, složićemo se, veoma važne i prijateljske zemlje, to je bilo 2018. Ono što je izostalo u reagovanju MVP, ambasador je opozvan zbog ispunjenja uslova za odlazak u penziju, što je inače poznata praksa u našoj diplomatiji”, zaključila je Brajović.

Đukanović je juče saopštio da se nisu stekli uslovi za donošenje ukaza o opozivu ambasadora koje je predložio ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Radulović je odlučio da opozove ambasadora Crne Gore u Kini Darka Pajovića, ambasadora u Srbiji Tarzana Miloševića, ambasadorku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanku Jeknić, ambasadora pri Svetoj stolici Miodraga Vlahovića, ambasadorku u Italiji Sanju Vlahović, ambasadora u Bosni i Hercegovini Obrada Miša Stanišića te ambasadorku u Njemačkoj Veru Kuliš.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije