Connect with us

Politika

ĐUROVIĆ: Princip regate najbolji, ne možemo zavisiti od najsporijih igrača

Published

on

Nakon što je na jučerašnjem samitu Brdo-Brioni procesa u Ljubljani prihvaćena inicijativa predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da proširenje ili prijem zemalja regiona u EU i dalje počiva striktno na principu regate, bilježimo reakcije.

Profesorica na Ekonomskom fakultetu i bivša ministarka za evropske integracije Gordana Đurović kaže da je saglasna sa Đukanovićevom inicijativom.

Kako smatra, princip regate je najbolji model jer ne sprječava druge da ostvare iste ciljeve, a onome ko ostvari dobru dinamiku i progres, dozvoljava da to verifikuje.
Gordana Đurović, Foto: Gradski portal

“Regata je kada sam širiš svoja jedra, i ako dobro poznaješ vjetar i vrijedno kormilaš, moraš mnogo brže ići ka briselskoj luci. Ako Zapadni Balkan posmatramo kao konvoj, onda svi moramo čekati ukoliko se zemlja sporo kreće. Konvoj znači da zavisimo od najsporijeg igrača, a regata znači da zavisimo od sebe”, objašnjava Đurović.

Kratkoročne ideje određenih političkih lidera zemalja Evropske unije po principu “odjednom svi” pokazale su se problematičnim, ističe Đurović, dodajući da je svaka zemlja integraciona priča za sebe.

“Konvoj je evropski san pojedinih političkih lidera, koji se povremeno otvara kao politička ideja. Region posmatraju kao cjelinu, jer on broji svega četiri odsto teritorije EU. Zapadni Balkan u ciframa jeste toliki koliki je, ali je u stvari veoma složen. Tako da je princip regate jedini ispravan i ne treba da nas usporavaju talasi ako neko u konvoju sporo ide, ukoliko ta jedrilica sama može mnogo brže”, ističe Đurović.

Direktor Centra za regionalizaciju Aleksandar Popov kaže da EU neće ponoviti greške iz prošlosti kada su u njen sastav ušle zemlje Istočnog bloka koje su sada suprotstavljene evropskim standardima.
Aleksandar Popov

“Hrvatska i Slovenija, koje su zajednički osnivači ove inicijative, u dokumentu koji je predstavljen predložile su da EU u paketu primi zemlje Zapadnog Balkana u svoje članstvo kako bi se smanjio animozitet između ovih zemalja i amortizovale neke nesuglasice i razlike koje postoje. To lijepo zvuči, ali je neostvarivo”, smatra Popov.

EU to neće uraditi zbog toga što su određene zemlje pregovarači daleko od vrijednosti koje ona promoviše, zaključuje Popov.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije