Connect with us

Politika

DPS: Vlada nipodaštava Parlament

Published

on

Četvrta sjednica Zakonodavnog odbora koja je trebala da se održi danas u 10:00 časova, odgođena je desetak minuta pred sam početak, iako je blagovremeno bila zakazana 21. aprila.

Tim povodom oglasila se Demokratska partija socijalista koja je u svom saopštenju istakla da je do odlaganja došlo, jer ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, kao ovlašćeni predstavnik predlagača akata koji su na dnevnom redu, nije mogao doći na sjednicu, iako se, prema njihovim riječima, radi o njegovoj poslovničkoj obavezi i dužnosti preciziranoj članom 67 stav 2 .

“Na taj način on je pokazao koliko mu je stalo do, između ostalog, Predloga zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu. Resorni ministar koji je najodgovorniji za kreiranje i sprovođenje budžeta nije se pojavio na sjednici Zakonodavnog odbora na kojoj se trebalo raspravljati o tome da li je predloženi zakon u skladu sa ustavom i pravnim sistemom države?! Da stvar bude još gora ovo je treća u nizu otkazanih sjednica, nakon Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje kao i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet na kom je trebalo da se razmatraju Predlog zakona o završnom računu Budžeta Crne Gore za 2019. godinu i Predlog zakona o budžetu za 2021. godinu”, navedeno je u saopštenju DPS-a.

Prema njihovim riječima, to znači samo jedno – “građani trpe i trpjeće sve dok se vladajuća većina dogovori oko tužilačkih zakona u vezi sa kojim su poslanici DF-a ultimativni i izričiti”.

Iz DPS-a su podsjetili da je nadzor jedna od tri glavne funkcije parlamenata.

“To je način na koji parlamenti pozivaju vlade na odgovornost u ime građana. Ona je najvažniji dio uzajamne kontrole triju oblika vlasti koja je ključna kada je u pitanju budžetska kontrola kao najvažniji izvor parlamentarne moći.

Koliko je ministru Spajiću budžet važan, a koliko njegov pristup hronično neozbiljan, više je nego jasno. Evidentno je da im odgovara ovakvo stanje i nezakonito korišćenje budžetskih sredstava”, istakli su u saopštenju.

Dodatno su podsjetili i na činjenicu da uprkos nedavnim izmjenama Poslovnika donešenim odlukom skupštinske većine da ministar mora prisustvovati sjednicama odbora, ona je, ipak, održana, voljom te iste većine bez prisustva nadležnog ministra.

“Klub poslanika DPS-LP koji je sa 30 poslanika, najbrojniji, neće dozvoliti da se Parlament nalazi pod dominacijom izvršne vlasti”, zaključili su u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije