Connect with us

Politika

EVROPSKA PORUKA: Politički dijalog i pomirenje uslov napretka

Published

on

Politički dijalog i pomirenje, umjesto bojkota i sukoba, važni su alati koji bi mogli pomoći Crnoj Gori da uspije u zatvaranju pregovaračkih poglavlja, ocijenio je šef Delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik.

Bilčik smatra da ova godina može biti važna za Crnu Goru kako bi dokazala svoju odlučnost u kretanju naprijed na evropskom dnevnom redu.

On je kazao da ga je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović uvjeravao, tokom posjete Briselu, da su reforme prioritet za Crnu Goru.

“Sada je važno da se političke riječi pretvore u ubjedljivu političku akciju”, poručio je Bilčik u razgovoru za Pobjedu.

Kako je istakao, odlučujuće domaće reforme mogu se sprovesti samo iz Podgorice.

“Budni smo i spremni smo da pomognemo u Briselu, ali presudni potezi na dnevnom redu EU i napredak EU u rukama su svih političara u Crnoj Gori”, istakao je Bilčik.

Govoreći o načinima za ubrzanje pregovora o pristupanju EU, Bilčik je naveo da olučujuća većina građana Crne Gore već godinama podržava pristupanje EU.

“Važno je da svi njihovi politički predstavnici iskreno rade na ovom strateškom cilju”, rekao je on.

Kako je dodao, članstvo u EU ne smije podleći svakodnevnim političkim borbama u Crnoj Gori.

“Ako pogledamo politička kretanja u zemlji tokom protekle decenije, sve je jasnije da će ključne reforme povezane sa EU u oblasti vladavine zakona, izbora i demokratije uspjeti samo ako se ključne odluke budu donosile preko vlade i opozicije. Politički dijalog i pomirenje, umjesto bojkota i sukoba, važni su alati koji bi mogli pomoći Crnoj Gori da uspije u zatvaranju pregovaračkih poglavlja”, poručio je Bilčik.

Na pitanje da li će Brisel ostati dosljedan u stavu da se ne dozvoli donošenje zakona o tužilaštvu, Bilčik je kazao da je zarad evropskog puta Crne Gore od vitalne važnosti da se ne ponište ranija dostignuća u procesu reformi.

“Važno je da se ne povučete iz već usvojenih zakona. Nadam se da će crnogorska vlada i parlament usvojiti zakone povezane sa pravilnim funkcionisanjem pravosudnog sistema u skladu sa ustaljenom evropskom demokratskom praksom i standardima koji uključuju odgovarajuću javnu kontrolu svih važnih promjena”, kazao je Bilčik.

On je istakao da je solidarnost veoma bitna u vremenu pandemije i da politička konkurencija mora biti stvar domaćih političkih aktera u Crnoj Gori.

“Ova pandemija još oštrije pokazuje koliko je Crnoj Gori potrebna izborna reforma kako bi se svi lokalni izbori održali jednog dana. Stalne političke kampanje u različitim djelovima zemlje samo pojačavaju javne polemike i sumnje u vezi sa spoljnim uticajima u politici Crne Gore”, istakao je Bilčik.

On je, na pitanje do kada će članstvo Crne Gore u EU biti skrajnuto sa evropske agende, naglasio da je prošla godina bila teška za sve u Evropi i da je imala posljedice i na rad na proširenju.

“Kao član Evropskog parlamenta već više od godinu ne mogu putovati na Zapadni Balkan. I bilo mi je jako žao zbog nastavka „neodlučivanja“ o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom”, kazao je on.

Komentarišuči mogućnost da se Crna Gora u bliskoj budućnosti pomjeri kada su pregovori u pitanju, Bilčik je naglasio da je članstvo u EU slobodan, demokratski izbor.

“Crna Gora je napravila ovaj važan izbor i mora preduzeti sve potrebne korake da ga ispuni”, rekao je Bilčik dodajući da će EP podržati pristupni put Crne Gore.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije