Connect with us

Politika

GLAVNI KANDIDAT: Jelena Đaletić favorit za VDT-a

Published

on

Tužilački savjet održaće 10. juna sjednicu na kojoj će imenovati vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, a prema saznanjima Dana, glavni kandidat za to mjesto je tužilac Jelena Đaletić.

Ona je prihvatljiva većini članova Tužilačkog savjeta iako će u bivšem specijalnom tužiocu Đurđini Ivanović i još nekoliko tužilaca bliskih DPS-u imati jake protivkandidate.

Đaletić je državni tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu i državni tužilac za vezu sa EUROJUST-om.

Za nju se, za razliku od velikog broja njenih kolega, ne veže nijedna afera. Osim toga, ona je rijetki tužilac čiji rad je pohvaljen od strane Evropske komisije u zvaničnim izvještajima.

Đaletić je jedan od osam tužilaca u Vrhovnom državnom tužilaštvu koji će do izbora VDT-a biti vršioci dužnosti najveće tužilačke funkcije u državi.

Osim nje, tužioci u VDT-u su Stankovićev zamjenikDražen Burić, Sonja Bošković, Stojanka Radović, Đurđina Nina Ivanović i Radmila Ćuković.

Nakon što je završila Pravni fakultet u Podgorici, Đaletić se usavršavala na Pravnom fakultetu u Beogradu, gdje je završila postdiplomske-specijalističke studije prava Evropske unije. Položila je pravosudni ispit organizovan od strane Ministarstva pravde Crne Gore, kao i advokatski ispit organizovan od strane Advokatske komore Crne Gore.

Državni tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu postala je 2019. godine.

Na mjesto državnog tužioca za vezu sa EUROJUST-om imenovana je 2017.

Od 2015. do 2019. godine bila je državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, a 2014. i 2015. bila je sekretar Tužilačkog savjeta.

Prije toga, bila je savjetnica u Vrhovnom državnom tužilaštvu, Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, Ministarstvu pravde Crne Gore.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije