Connect with us

Politika

HRVATSKI ANALITIČAR: Crna Gora je već danas manje bezbjedna, NATO je može isključiti

Published

on

Hrvatski analitičar Davor Đenero kaže za Pobjedu da će zbog onoga što je vršilac dužnosti šefa ANB-a napravio Crna Gora biti manje sigurna država.

– S jedne je strane svojevrstan atentat na operativce Agencije, koji uživaju povjerenje svojih evroatlantskih kolega i s njima sarađuju u osjetljivim operacijama, a s druge je strane to bio svojevrstan atentat na samu Agenciju, jer nakon objavljivanja ovog tipa podataka možda neće biti neke javne oštre reakcije iz središta NATO saveza ili iz nekih zemalja članica, ali će se uspostaviti nepovjerenje prema Crnoj Gori i biće izostavljena u razmjeni informacija. Poznajući karakter i vrijednosti koje zastupaju neki od parlamentaraca, i to onih koji čine parlamentarnu većinu, lako je pretpostaviti da su ove informacije već na raspolaganju obavještajnom sektoru Srbije i Rusije, čak ako ih već ranije tim službama nije dostavio v. d. direktora, koji ovako razbija i dezavuira Agenciju koja mu je data na upravljanje. Sve priče o nastavku ili ubrzavanju evropskog puta Crne Gore puka su tlapnja i zavaravanje, jer iz ovakvog svjesnog razgrađivanja države vide se stvarne namjere novog režima – kaže Đenero.

Ističe da se nakon reakcije premijera vidi da Vukšić nije napravio grešku, nego da radi upravo ono što novi vlastodršci od njega očekuju.

– Kad je riječ o smanjivanju štete zbog curenja klasificiranih podataka, za to će se, bojim se, NATO pobrinuti tako da će saradnja s crnogorskim sastavom nacionalne sigurnosti bili ili obustavljena, ili svedena na formalnu razinu, dakle bez opasnosti da iz Crne Gore nešto važno procuri službama trećih zemalja i ključnom globalnom rivalu NATO-a, Rusiji. To potvrđuje da se ne radi o incidentu i grešci, nego o namjeri da se razgradi sistem nacionalne sigurnosti, da se Crna Gora isključi iz evroatlantskih sigurnosnih struktura, da je učini podložnom Srbiji i Putinovom autoritarnom režimu – zaključuje hrvatski analitičar.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije