Connect with us

Integracije

ALEKSANDAR ŠALENBERG: Austrija ostaje promoter evropske integracije Zapadnog Balkana

Published

on

Austrija je u potpunosti posvećena daljoj evropskoj integraciji Zapadnog Balkana i nastaviće da promoviše politiku proširenja Evropske unije (EU), poručio je austrijski savezni ministar za evropske i vanjske poslove, Aleksandar Šalenberg.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Šalenberg je razgovarao sa šefom crnogorske diplomatije Đorđem Radulovićem.

Šalenberg je, kako se navodi, pozdravio dosadašnje napore Crne Gore na putu ka EU.

„Kako je istakao, Austrija je u potpunosti posvećena daljoj integraciji Zapadnog Balkana u EU, te će shodno tome, nastaviti da pruža neupitnu podršku zemljama kandidatima i promoviše politiku proširenja evropske porodice“, kaže se u saopštenju.

S tim u vezi, Šalenberg je najavio za treći kvartal tekuće godine, organizaciju konferencije u Beču, koja će se baviti pitanjima evropske integracije Zapadnog Balkana i uloge Austrije u tom kontekstu.

On se saglasio sa Radulovićem da bilateralne odnose treba dodatno snažiti kroz dinamizaciju kontakata na institucionalnom nivou i realizacijom projekata od značaja za dalji razvoj saradnje.

Radulović je zahvalio sagovorniku na izuzetnoj podršci koju Austrija u kontinuitetu pruža Crnoj Gori.

„U turbulentnim vremenima u kojima živimo, između ostalog, posebno cijenimo spremnost Vlade Austrije za preuzimanje crnogorskih kovid pacijenata sa intenzivne njege na liječenje u austrijskim bolnicama“, istakao je Radulović.

To je, kako je naveo, istinski dokaz prijateljstva i solidarnosti, odnosno da se u teškim situacijama potvrđuju pravi prijatelji i saveznici.

Radulović je ukazao na značaj podrške Austrije po pitanju evropskog proširenja, istakavši da ona umnogome doprinosi intenziviranju procesa pregovora Crne Gore sa EU.

On je zahvalio na austrijskoj direktnoj tehničkoj i ekspertskoj pomoći, koja je prepoznata kao snažan impuls u implementaciji evropskih pravnih propisa u oblastima od najvećeg značaja za društveno-ekonomski razvoj.

Radulović je podsjetio da dvije države njeguju tradicionalno prijateljske odnose, te da bi u periodu koji slijedi trebalo intenzivirati dijalog na visokom i radnom nivou, kao i nastaviti realizaciju ranije započetih inicijativa i projekata.

“Sagovornici su dogovorili organizaciju zvaničnih posjeta kada epidemiološki uslovi budu dozvolili, te nastavak komunikacije po svim pitanjima od zajedničkog interesa”, zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije